Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Ο Αμερικανός που έσωσε τους περισσότερους πρόσφυγες από την Σμύρνη , κατά την Μικρασιατική καταστροφή




Ο Έιζα Τζένινγκς (Asa Kent Jennings, γεν. 1877 σε Upstate, Νέα ΥόρκηΗΠΑ [3] – απεβ. 1933) ήταν Αμερικανός μεθοδιστής πάστορας και μέλος της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (Y.M.C.A. – Young Men’s Christian Association). Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε από πολύ νέος, καθώς στα 28 του χρόνια προσβλήθηκε από μια σπανιότατη νόσο (Νόσος του Pott: φυματίωση στη σπονδυλική στήλη) που του άφησε μόνιμα σωματικά προβλήματα, υπήρξε δραστήριος άνθρωπος με πολλαπλή κοινωνική δράση.[4]

Το αποκορύφωμα της προσφοράς του ήταν η διάσωση πέραν των 500.000 προσφύγων από τη Σμύρνη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Τζένινγκς με αποκλειστικά δικές του πρωτοβουλίες πέτυχε να ηγηθεί μιας τεράστιας προσπάθειας διάσωσης αμάχων, ερχόμενος μάλιστα -χωρίς την παραμικρή διπλωματική εμπειρία- σε επαφή και συνομιλία με τον ίδιο τον Κεμάλ Ατατούρκ και αποσπώντας του την άδεια να οργανώσει τη διάσωση των μη μουσουλμανικών πληθυσμών της Σμύρνης. Ο Κεμάλ του έδωσε 11 μέρες διορία να σώσει όποιους προλάβει. Ο Τζένινγκς πλήρωσε ο ίδιος ναύλο σε ξένα πλοία για να αναλάβουν να μεταφέρουν πρόσφυγες σε ασφάλεια. Σε κάποια τέτοια μεταφορά προς τη Μυτιλήνη είδε εκεί τον ελληνικό πολεμικό στόλο με 25 πλοία αγκυροβολημένο. Θέλοντας να μεσολαβήσει για την χρήση του πολεμικού στόλου στην οργάνωση της εκκένωσης της Σμύρνης συνάντησε τη δυσθυμία του ελληνικού κράτους, το οποίο αρχικά δέχτηκε να αποστείλει 6 σκάφη και στην πράξη έστειλε μόνο ένα, το θωρηκτό «Κιλκίς» με πλοίαρχο τον Ι. Ε. Θεοφανίδη. Μόνο αφού ο Τζένινγκς ουσιαστικά εκβίασε τον ίδιο τον πρωθυπουργό Νικόλαο Τριανταφυλλάκο, απειλώντας πως θα καταγγείλει διεθνώς την ελληνική κυβέρνηση για εγκληματική αδράνεια και ευθύνη για την επιφαινόμενη απώλεια αμέτρητων ζωών, δόθηκε η εντολή παρέμβασης του πολεμικού ναυτικού υπό την επίβλεψη του αμερικανικού στόλου της περιοχής και έσπευσαν τα 25 πλοία προς βοήθεια.[5] Αυτό το γεγονός του χάρισε τον άτυπο τίτλο του «ναυάρχου» του ελληνικού στόλου (των 25 πλοίων).

Για το επίτευγμά του αυτό τιμήθηκε με τις κορυφαίες διακρίσεις του Ελληνικού Κράτους, το Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος και το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας, που είναι το χαμηλότερο στρατιωτικό παράσημο.

πηγή άρθρου 

 --------------------------------

Σμύρνη : Όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός κοιμόταν και ο στόλος των συμμάχων του (...Α'& Β' Παγκοσμίου Πολέμου...) ήταν «παρατηρητές» στην σφαγή της Σμύρνης  ο Asa Kent Jennings ο Αμερικανός υπάλληλος του YMCA στη Σμύρνη έσωσε 250.000 Έλληνες  .

Ναύλωσε αμέσως πλοίο και μετέφερε τους πρώτους 2.000 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη. Εκεί έκπληκτος είδε αραγμένα 25 πλοία του ελληνικού στόλου. 

Ο Jennings απευθύνθηκε στον Ναύαρχο Φράγκο ζητώντας τα πλοία να πάνε στη Σμύρνη. Να σώσουν τον κόσμο. Να μεταφέρουν τους Έλληνες πρόσφυγες. Εκείνος αρνήθηκε. Ζήτησε εγγυήσεις. Μόνο ο πλοίαρχος του θωρηκτού "Κιλκίς" δέχτηκε. 

Ο Jennings τότε ζητά επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. 

Του απαντούν...Πως ο πρωθυπουργός κοιμάται και να επικοινωνήσουν αργότερα. 

Τότε ο Jennings λέει ωμά ότι ενώ έχει όλες τις διαβεβαιώσεις από τον Κεμάλ και θα συνεισφέρει και από την περιουσία του για την διάσωση των Ελλήνων της Σμύρνης αν η προσωρινή κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου αρνηθεί να δώσει... εντολή θα είναι αυτή μόνο υπεύθυνη για τον θάνατο χιλιάδων Ελλήνων στην προκυμαία της Σμύρνης. 

Υπό αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση πείθεται και του δίνει λευκή επιταγή να σώσει τους Έλληνες της Σμύρνης χρήζοντάς τον υπεύθυνο της διάσωσης. 

Ο ελληνικός στόλος αποπλέει από την Μυτιλήνη και με τα 25 πλοία του και μέσα σε 10 μέρες ο Jennings κατορθώνει να σώσει πάνω από 250.000 Έλληνες της Σμύρνης. 

Κι όμως, σήμερα καμία πλατεία, καμιά οδός κανενός δημου της χώρας δεν έχει τ' όνομα του.Κανένας ανδριάντας δεν στήθηκε προς τιμή του.

επιμέλεια Ι.Κ


βλέπε πηγή ντοκουμέντου

Δεν υπάρχουν σχόλια: