Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Ο Αίσωπος καταδικάστηκε με δόλο σε θάνατο από το Μαντείο των Δελφών !




Αἴσωπος 625-560 π.Χ.


Ο Άνθρωπος που ανέτρεψε την μοίρα του, δούλος, αναλφάβητος και πανάσχημος με την Σοφία του, την Σωφροσύνη του, τον Λόγο του (τον προφορικό) το Θάῤῥος και την Ανδρεία του (απαραίτητα στοιχεία για να μπορείς να πεις “αλήθειες”) κατάφερε (χωρίς ίσως να το επιδιώξει) ώστε να μην υπάρχει κανείς πάνω στην γη σήμερα που να μην τον γνωρίζει μέσα από τους 358 μύθους του συμπυκνωμένης Σοφίας που  σώθηκαν μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει δει, ακούσει, διαβάσει κάποιους μύθους του. Μερικοί από αυτούς έχουν καθορίσει κάποιους από μας για όλη μας τη ζωή!

Ο Αίσωπος γεννήθηκε το 625 π.Χ. στο Αμόριο της Φρυγίας.
Ήταν δούλος, αναλφάβητος και πανάσχημος, και έζησε στη Σάμο, και σε άλλες πόλεις. Έλαβε μέρος στο συμπόσιο των επτά Σοφών.
Εκτελέστηκε αδίκως από τους ιερείς στους Δελφούς, το 560 π.Χ. καθότι οι διδασκαλίες του ενοχλούσαν αφάνταστα την άρχουσα τάξη της εποχής του.
Οι  ιερείς του μαντείου των Δελφών, αποφάσισαν να τον θανατώσουν με δόλο. Έκρυψαν κρυφά στα πράγματά του ένα χρυσό κύπελο από το ιερό του ναού και στη συνέχεια τον κατηγόρησαν για κλέφτη κι ιερόσυλο. Έτσι με τη σκηνοθετημένη κατηγορία καταδίκασαν τον 65χρονο Αίσωπο σε θάνατο και τον εκτέλεσαν (δολοφόνησαν) ρίχνοντας τον στον γκρεμό Υάμπεια στην κορυφή του Παρνασσού.

Δημήτριος Μούρμουρας

ΠΗΓΗ : greek-philosophers.com

EIKONA : pinterest.com/pin/772789617323787743/

Δεν υπάρχουν σχόλια: