Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Αλιευτικός τουρισμός: Τουρίστες από όλη την Ευρώπη έρχονται για ψάρεμα στην Ελλάδα


Αλιευτικός τουρισμός: Φορώντας μαγιό και καπέλο, επιβιβάζονται από νωρίς το πρωί σε ψαροκάικα και ξανοίγονται στη θάλασσα για… ψάρεμα. Είναι τουρίστες από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι θέλουν με βιώσουν το ψάρεμα, να έρθουν πιο κοντά στη θάλασσα, να γίνουν για λίγη ώρα ψαράδες και να γευτούν εν πλω την ψαριά τους κάτω από τον λαμπρό ήλιο της Μεσογείου.

Ο αλιευτικός τουρισμός συμπληρώνει μόλις οκτώ χρόνια «ζωής» στην Ελλάδα, αλλά αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς! Αλλωστε, το οικονομικό κίνητρο είναι ισχυρό για τους ψαράδες, με το μεροκάματο να αγγίζει ακόμη και τα 500 ευρώ! Πρόπερσι, 104 επαγγελματίες εξασφάλισαν την απαραίτητη άδεια αλιευτικού τουρισμού, φέτος ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 50% (!) φτάνοντας τους 157, ενώ για την επόμενη χρονιά έχουν ήδη εξασφαλίσει άδεια 48 άτομα.

«Η Κεφαλλονιά, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το Ναύπλιο είναι οι περιοχές όπου οι ψαράδες συμμετέχουν με θέρμη στο εγχείρημα του αλιευτικού τουρισμού», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του ελληνικού δικτύου Leader και γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας, Μιχάλης Σκορδάς, η οποία είναι ο συντονιστής εταίρος του διαπεριφερειακού σχεδίου συνεργασίας με τίτλο «Αλιευτικός Τουρισμός». Προσέθεσε ότι κάθε ψαροκάικο μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη και δέκα τουρίστες, με την τιμή του εισιτηρίου ανά άτομο να κυμαίνεται από 50 έως 80 ευρώ.

Ο ψαράς επιβιβάζει τουρίστες στο σκάφος του, βγαίνει μαζί τους για ψάρεμα, δείχνοντάς τους τον τρόπο ψαρέματος με παραγάδι ή στατικά δίχτυα, ενώ οι επιβάτες μπορούν να ψαρέψουν και αυτοί με καλάμι, συρτή ή καθετή. «Στη συνέχεια, μπορούν να απολαύσουν τα ψάρια που έπιασαν εν πλω κάτω από τον ήλιο και πάνω στη θάλασσα. Είναι μία μοναδική εμπειρία και πλέον οι ψαράδες έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν μεγαλύτερη επιχορήγηση σε ό,τι αφορά την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού: δέστρες, χημικές τουαλέτες, καθίσματα κ.λπ., για να ενταχθούν στον αλιευτικό τουρισμό», υπογράμμισε.

Ο αλιευτικός τουρισμός απαιτεί μικρότερη προσπάθεια για απολαβή ίδιου εισοδήματος. Οι αλιείς που δραστηριοποιούνται στον αλιευτικό τουρισμό χρησιμοποιούν πολύ μικρότερο μήκος διχτυών και λιγότερα παραγάδια, με αποτέλεσμα να πιάνονται πολύ λιγότερα ψάρια. Σε βάθος χρόνου, αυτό δίνει τη δυνατότητα στα ιχθυοαποθέματα να ανακάμψουν. Το σχέδιο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν οι δυνατότητες του νέου κλάδου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ

Η Ελλάδα έχει εξαιρετικές δυνατότητες για ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού. Διαθέτει μακρά και πλούσια ιστορία στην αλιεία, καθώς και φυσική ομορφιά. Οι ελληνικές ακτές προσφέρουν εξαιρετικές συνθήκες για ψάρεμα, με ποικιλία ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών. Ωστόσο, έχει ακόμα πολλά να κάνει για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού. Χρειάζεται να υπάρξει ενημέρωση των αλιέων για τις δυνατότητές του, καθώς και παροχή υποστήριξης για την ανάπτυξη σχετικών υπηρεσιών και υποδομών. Με τη σωστή υποστήριξη, ο αλιευτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τις ελληνικές αλιειακές κοινότητες και να συμβάλει στην προώθηση της τοπικής οικονομίας και κουλτούρας.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Περισσότεροι από 450 αλιείς κινητοποιήθηκαν για να διερευνήσουν τον αλιευτικό τουρισμό ως μια νέα ευκαιρία

Περισσότεροι από 100 αλιείς εκπαιδεύτηκαν στον αλιευτικό τουρισμό

Αλιείς μπορούν πλέον να κερδίζουν εισόδημα αποκλειστικά από τον αλιευτικό τουρισμό κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο (ένα ταξίδι αλιευτικού τουρισμού αποφέρει περίπου 500 ευρώ την ημέρα)

Εξασφάλιση μειωμένης πίεσης στα τοπικά είδη ψαριών (ένας αλιέας με απλάδια τοποθετεί περίπου 0,5 χιλιόμετρα διχτυού για αλιευτικό τουρισμό, σε σύγκριση με περίπου πέντε χιλιόμετρα διχτυού σε μία ημέρα επαγγελματικής αλιείας)

Προσέλκυση νέων στον αλιευτικό τομέα με καλύτερες συνθήκες εργασίας και αποδοχές

Διατήρηση των παραδοσιακών ξύλινων καϊκιών στις ελληνικές θάλασσες και της πολιτιστικής κληρονομιάς που αντιπροσωπεύουν

Δικτύωση μεταξύ των αλιέων για τη διαχείριση θεμάτων που τους αφορούν


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: