Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

«Ηλίθιοι ή διεφθαρμένοι»;


Λάβαμε και δημοσιεύουμε: «Πριν ένα μήνα, ο υπουργός Σκυλακάκης ανακοίνωσε φιλόδοξο πρόγραμμα θαλάσσιων αιολικών πάρκων έως το 2050 μπροστά από διάφορες παραλίες (Κέρκυρα, Σαμοθράκη, Ικαρία, Ελούντα, Πετριές Εύβοιας κ.λπ.) με επιχειρήματα την ανάσταση των ελληνικών ναυπηγείων, την εξαγωγή πράσινης ενέργειας και άλλα επικοινωνιακά ατεκμηρίωτα συνθήματα.

»Ωστόσο, οι περιοχές εγκατάστασης επιλέχθηκαν, όχι απλώς χωρίς καμιά ενημέρωση τοπικών κοινωνιών, αλλά και χωρίς καμιά στοιχειώδη λογική. Για παράδειγμα, στη Σαμοθράκη συμβαίνει κάτι αδιανόητο: το 2022 ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απαγόρευση ανεμογεννητριών στο όρος Σάος της Σαμοθράκης (όπως και άλλα 5 βουνά), χαρακτηρίζοντάς τα ως “Απάτητα βουνά”. Ετσι ανακάλεσαν την άδεια ενός μικρού αιολικού πάρκου 30 MW στο όρος Σάος, 2 χιλιόμετρα νότια από τα Θέρμα της Σαμοθράκης.

»Ενα χρόνο μετά έρχεται και ανακοινώνει ο Σκυλακάκης θαλάσσιο αιολικό πάρκο 200 MW, 2 χιλιόμετρα βόρεια από τα Θέρμα, μπροστά στην παραλία! Δηλαδή για την κυβέρνηση, ενοχλούσαν τα 30 MW, αλλά δεν ενοχλούν τα εξαπλάσια σε μέγεθος 200 MW! Μάλιστα τα 200 ΜW είναι βόρεια της Σαμοθράκης, σε απόσταση μόλις 1,8 χλμ., οπότε εκτός από την καταστροφή του τουρισμού λόγω οπτικής βλάβης, θα υπάρχει και αφόρητος θόρυβος (αφού οι άνεμοι είναι κυρίως βοριάδες), ώστε να χρειαστεί τελικά να μεταναστεύσουν και οι μόνιμοι κάτοικοι της βόρειας Σαμοθράκης.

»Είναι δυνατόν η χώρα με τις ομορφότερες παραλίες της Ευρώπης να θέλει να βγάλει τα μάτια της; Δεν γνωρίζω αν είναι ηλίθιοι ή διεφθαρμένοι οι κυβερνώντες, αλλά προφανώς δεν υπάρχει καμιά λογική στις αποφάσεις τους για τα αιολικά πάρκα. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω δεν χρειάζεται άλλες ΑΠΕ η Ελλάδα, αφού έχει καλύψει τις ηλεκτρικές ανάγκες της και έχει φτάσει και τους ευρωπαϊκούς στόχους της. Τι νόημα λοιπόν έχει η καταστροφή του τουρισμού για πράσινη ενέργεια που δεν χρειάζεται η χώρα μας και η επιπλέον επιβάρυνση των φορολογουμένων;

»Πιστεύω ότι δεν αρκεί μια ερώτηση της (ανύπαρκτης) αντιπολίτευσης στη Βουλή. Αυτοί οι παράλογοι σχεδιασμοί αιολικών πάρκων σε βάρος των επόμενων γενεών, πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Σας παρακαλώ, κάντε κάτι»

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: