Με ταχύτατους βηματισμούς προχωρά, η κυβέρνηση, προς την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και στόχος είναι σύμφωνα με το πρόγραμμα, το σχετικό νομοσχέδιο, να παρουσιαστεί προς έγκριση στο υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου.
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο νομοσχέδιο θα φέρουν τον τίτλο «Ελεύθερα πανεπιστήμια» γιατί όπως είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Πιερρακάκης «πρέπει να απελευθερωθούν από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και από τα δεσμά του κρατικού μονοπωλίου». Βέβαια ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο δημόσιο Πανεπιστήμιο λέγοντας ότι είναι η ναυαρχίδα αυτής της στρατηγικής.
Μιλώντας στη Βουλή για τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού ο υπουργός ανέφερε ότι η «διεθνοποίηση του δημοσίου Πανεπιστημίου που έχει ξεκινήσει πολύ σθεναρά την τελευταία τετραετία θα συνεχιστεί με ένταση.
Ο στόχος είναι να μπορέσουμε από τους 40.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, η πλειοψηφία τους να μπορεί να βρει το εκπαιδευτικό της πεπρωμένο στη χώρα μας. Και, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους φοιτητές εδώ. Θα πω ένα παράδειγμα: είμαστε η 8η χώρα στον αριθμό των Αμερικανών φοιτητών που σπουδάζουν εδώ αλλά αυτό δεν συντελείται μέσω του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου».
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα έχουν κρατική χρηματοδότηση, θα υπόκεινται στον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και ότι τα κριτήρια αδειοδότησης και λειτουργίας τους θα είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη.
Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «δεν θα έχουμε Πανεπιστήμια του ενός ορόφου. Έχουμε μελετήσει όλα τα αντίστοιχα κριτήρια λειτουργίας των ιδιωτικών Πανεπιστημίων σε ξένες χώρας. Το ελληνικό σύστημα θα είναι το αυστηρότερο», τόνισε ο Κ. Πειρρακάκης και σημείωσε:
«Δεν μπορούμε να είμαστε στο 2023 με την εργαλειοθήκη του 1970. Έχει τρέξει ο κόσμος. Έχω στα χέρια μου μια μελέτη η οποία λέει ότι η λειτουργία μη Κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα μπορεί να δώσει αύξηση στο εθνικό ΑΕΙ κατά 1%. Στην Κύπρο είναι πολύ μεγαλύτερη η επίδραση στο Κυπριακό ΑΕΠ. Είναι χρέος μας να κάνουμε ότι έκαναν οι Κύπριοι απέναντι στο πολύ πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχουμε».
Η χρηματοδότηση των δημόσιων ΑΕΙ για λειτουργικές δαπάνες 2023-24
Καθορίστηκε με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η κατανομή της έκτακτης επιχορήγησης 16.100.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2023- στα 24 ΑΕΙ της χώρας, για λειτουργικές δαπάνες γενικά.
Το μεγαλύτερο ποσό 2.067.051,30 ευρώ θα πάρει το ΑΠΘ και ακολουθούν στην επόμενη τετράδα: Το ΕΚΠΑ με 1.890.486,67 ευρώ. Το Πανεπιστήμιο Πατρών με 1.294.700,80 ευρώ. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 1.179.119,62 ευρώ, και το Διεθνές (ΔΙΠΑΕ) με 1.034.483,50 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου