Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Κ. Μητσοτάκης: Θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτων που περιλαμβάνει μετρητά

Επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής εκσυγχρονίζει τη σχέσεις του κράτους με τον πολίτη και αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μίας ισχυρής και δίκαιης Ελλάδας, η οποία περνάει μέσα από το δρόμο της αντιπαράθεσης με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος που εμποδίζουν τον εθνικό βηματισμό του μέλλοντος.




"Στη δεύτερη τετραετία έχει έρθει ο καιρός να κατανύμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και ποιο ισορροπημένα. Οπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές...Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για υποδομές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις. Αυτό είναι ένα βαθύ πολιτικό στοίχημα, στο οποίο απαντά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Η πλειοψηφία της κοινής γνώμη στηρίζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου και είναι θετικό ότι κατατέθηκαν και πολλά σχόλια στη δημοσία διαβούλευση. Πολλά από αυτά ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο. 

Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη. Τρεις στους δέκα επικαλούνται ζημιές επί μία πενταετία και επτά στους δέκα εμφανίζουν έσοδα λιγότερα ακόμα από τον κατώτατο μισθό...Θα το πω καθαρά...Όλοι μας το συζητάμε, κανείς δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και για πρώτη φορά έρχεται αυτή η κυβέρνηση και αντιμετωπίζει το πρόβλημα", ανέφερε. 


Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ρυθμίσεις που κάθε άλλο παρά οριζόντιες μπορούν να θεωρηθούν. "Όχι μόνο εξαιρεί ομάδες φορολογούμενων, αλλά αντιμετωπίζει με ευαισθησία, με αναλογικότητα κάθε περίπτωση που μπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια είναι μία πρόταση επεξεργασμένη και προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα. Στην αληθινή και όχι στην επίπλαστη πραγματικότητα που προβάλει σήμερα όποιος αντιτίθεται σε αυτήν τη μεταρρύθμιση. Αυτό το κόστος της κοινωνικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση του αναλαμβάνει, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί προεκλογικά...Μας ασκήθηκε κριτική ότι αιφνιδιάσαμε. Είναι λάθος γιατί όποιος είχε παρακολουθήσει τις προεκλογικές μου ομιλίες και συνεντεύξεις θα με είχε ακούσει να μιλάω συστηματικά για την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και για τη συσχέτιση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτά είπαμε προεκλογικά και αυτά κάνουμε μετεκλογικά", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και κάτι που το είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά και το φέρνουμε μπροστά κατά ένα χρόνο και αυτό δεν είναι άλλο από την κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος. Τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν από το δημόσιο και θα ξεπεράσω τα 550 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στην υγεία και στην παιδεία", συμπλήρωσε και έδειξε και πάλι προς την οδό της συνεχούς στήριξης, κυρίως των πλέον ευαλωτων συμπολιτών μας. 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης...πέταξε το γάντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης. "Για να ευοδωθεί αυτή η μεγάλη εθνική προσπάθεια πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτήν την αίθουσα να πάψουμε να συμφωνούμε στις διακηρύξεις, αλλά να διαφωνούμε όταν κάποιος επιχειρεί αυτές τις διακηρύξεις να τις κάνει πράξη. Πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος", σημείωσε. 

Παράλληλα, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε: 

-Πρέπει να επιμείνουμε και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο ζήτημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου των καυσίμων και πρώτο μετρό είναι η αυτόματη διακοπή της συνεργασίας κάθε εταιρείας που παρανομεί από τον κύκλο διακίνησης και εμπορίας του κλάδου...

-Με την ψήφιση του νομοσχεδίου απαγορεύεται πια οποιαδήποτε αγορά ακινήτου με ρευστό...Από εδώ και στο εξής το τίμημα θα καταβάλλεται απόκλειστικά μέσω τραπέζης κι αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες με ύποπτα χαρτονομίσματα ας ξέρουν ένα. Θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο καταγράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του ποσού που θα έχει καταβληθεί...

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: