Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Η δύσκολη χρονιά του 2023 ― (Πολιτική ανασκόπηση της Βασιλικής Σιούτη)

20 γεγονότα-σταθμοί που μονοπώλησαν τη συζήτηση και προκάλεσαν πολιτικές εξελίξεις τη χρονιά που πέρασε.



Το 2023 ξεκίνησε με την πολυσυζητημένη υπόθεση των υποκλοπών σε εξέλιξη, για την οποία είχαμε συνεχείς αποκαλύψεις αλλά και fake news, και μέχρι τώρα, που τελειώνει η χρονιά, ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις, με το Μέγαρο Μαξίμου να ισχυρίζεται ότι δεν είχε γνώση και αναμένει κι αυτό τις απαντήσεις από την έρευνα της Δικαιοσύνης που, ως γνωστόν, αργεί πολύ. Εχουν μιλήσει, ωστόσο, για «ρυπαρά δίκτυα» και παρακολουθήσεις που έγιναν από «παράκεντρα της ΕΥΠ, τα οποία κληρονόμησαν και λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, επικαλούμενοι το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση όμως, που προσπάθησε να το υποβαθμίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, όχι μόνο το ανήγαγε σε μέγα σκάνδαλο αλλά πόνταρε σε αυτό, εκτιμώντας ότι μπορούσε να γίνει ο πολιορκητικός κριός με τον οποίο θα έριχνε την κυβέρνηση.

Σύγκρουση της κυβέρνησης με την ΑΔΑΕ

Οι κατηγορίες εναντίον του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, από κυβερνητικά στελέχη με υπονοούμενα για επιδίωξη πολιτικού ρόλου ήταν μια επιθετική συμπεριφορά μακριά από τον σεβασμό με τον οποίο όφειλε η εκτελεστική εξουσία να του απευθύνεται, αλλά και η στάση του κ. Ράμμου εξέπληξε (χωρίς αυτό να δικαιολογεί την κυβερνητική συμπεριφορά) όταν συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα για να του δώσει ευαίσθητα στοιχεία από παρακολουθήσεις τρίτων προσώπων, τα οποία την επόμενη μέρα έγιναν φέιγ βολάν.

Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με το ισχυρότερο πλήγμα που υπέστη κατά τη διάρκεια της θητείας της, το οποίο αποκάλυψε με τον πιο οδυνηρό τρόπο το πώς λειτουργούν ακόμα και σήμερα οι δημόσιοι οργανισμοί που ποτέ δεν εκσυγχρονίστηκαν στην πράξη.

Ο κ. Ράμμος, στενός φίλος του Βαγγέλη Βενιζέλου που τον πρότεινε για τη θέση αυτή και τον είχε ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία με εισήγηση Γεραπετρίτη, συνήθιζε να είναι τυπικός και να τηρεί αποστάσεις από την πολιτική εξουσία σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως συνέβη λίγους μήνες μετά την πρώτη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, τον Νοέμβριο του 2019, όταν, σε ακρόασή του στη Βουλή για τα πεπραγμένα του 2017-2018, είχε αποκαλύψει ότι οι επικοινωνίες στην Ελλάδα ήταν διάτρητες και ότι η Αρχή δεν ήταν καν σε θέση να υπολογίσει πόσα συστήματα παράνομων παρακολουθήσεων υπήρχαν στη χώρα. Ο κ. Ράμμος, δηλαδή, δεν είχε επιδείξει μεροληπτική συμπεριφορά αλλά είχε αναδείξει το πρόβλημα, χωρίς τα κόμματα να δώσουν κάποια σημασία ή συνέχεια εκείνη την περίοδο. Και έφτασε το 2023 με την ΕΥΠ να έχει άλυτα και μεγεθυμένα τα προβλήματα, όπως κατέδειξαν όσα έγιναν γνωστά για τη λειτουργία της τη χρονιά που πέρασε. 

Η δίκη και η καταδίκη Νίκου Παππά

Σιούτη 2023
Ο Νίκος Παππάς ισχυρίστηκε ότι η δίωξή του ήταν πολιτική. Φωτ.: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI


Το 2023 ξεκίνησε με τη δίκη του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο σε εξέλιξη και τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκε η απόφαση με την οποία κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για παράβαση καθήκοντος. Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε επίσης ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος δικάστηκε ως συνεργός του για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ο Νίκος Παππάς ισχυρίστηκε ότι η δίωξή του ήταν πολιτική. Κατά τη διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκαν στοιχεία των οποίων η εγκυρότητα επιβεβαιώθηκε και μαρτυρίες που δεν διαψεύστηκαν, που περιέγραφαν πράξεις αντίθετες στα καθήκοντα ενός υπουργού. Η κατάθεση του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, για παράδειγμα, όχι μόνο δεν διαψεύστηκε αλλά χαρακτηρίστηκε και ως συνεπής από τον συνήγορο του Νίκου Παππά. Η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα κατέθεσε ως μάρτυρας και μίλησε για τσάντες και φακέλους με χρήματα που έφευγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ και για δημοσιογράφους οι οποίοι συνεργάζονταν μαζί του για το κανάλι. Είπε ακόμα ότι ζητούσαν από τον Χρήστο Καλογρίτσα να βοηθήσει το κόμμα για να στηθεί ο τηλεοπτικός σταθμός που θα έλεγχε ο Νίκος Παππάς.

Πρόταση δυσπιστίας - Ο Τσίπρας στο Ζάππειο


Σιούτη 2023

Τον Ιανουάριο, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα των παρακολουθήσεων και η Βουλή, όπως αναμενόταν, την καταψήφισε. Μετά από αυτό δήλωσε ότι αποφάσισε να μεταφέρει «την πρόταση δυσπιστίας στον λαό, τον ανώτατο κριτή, γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» και πήγε στο Ζάππειο, όπου ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, ζητώντας την άμεση προκήρυξη εκλογών μέσα στον Φεβρουάριο, ώστε «ο λαός και όχι οι 156 βουλευτές να αποφασίσει αν θέλει τη Δημοκρατία ή την εκτροπή».

Επίσκεψη Μπλίνκεν

Στις 20 Φεβρουαρίου την Αθήνα επισκέφτηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της χώρας (και την αξιωματική αντιπολίτευση) σε θερμό κλίμα. Είχε προηγηθεί ταξίδι του στην Τουρκία, όπου προσπάθησε για άλλη μια φορά να κατευνάσει τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι από τους πολιτικούς που θεωρεί τον ρόλο της Τουρκίας πολύ σημαντικό και από τους αρχιτέκτονες των «ήρεμων νερών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Το σοκ του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών


Σιούτη 2023
Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με το ισχυρότερο πλήγμα που υπέστη κατά τη διάρκεια της θητείας της. Φωτ.: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI


Στο τέλος του Φεβρουαρίου ο θάνατος δεκάδων νέων ανθρώπων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη προκάλεσε σοκ, συγκίνηση και συλλογικό πένθος στην ελληνική κοινωνία. Η έλλειψη ασφάλειας, η αναποτελεσματικότητα και η διαφθορά του ΟΣΕ, όλα αυτά ήταν γνωστά εδώ και χρόνια, αλλά κανείς δεν είχε φροντίσει να τα αλλάξει. Η ανεπάρκεια των πολιτικών εμπόδισε την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, έτσι η χώρα είχε επιστρέψει στην εποχή του σταθμάρχη με χειρότερους όρους απ’ ό,τι στο παρελθόν, καθώς είχαν μεσολαβήσει οι περικοπές προσωπικού που επέβαλαν στον οργανισμό οι πολιτικές των μνημονίων. Το βασικότερο πρόβλημα στο θέμα της ασφάλειας, όπως φάνηκε, ηταν οι συμβάσεις που δεν προχωρούσαν και οι εργολάβοι που δεν ολοκλήρωναν τα έργα, έτσι αυτή έφτασε να εξαρτάται από έναν ακατάλληλο σταθμάρχη αμφίβολης εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με το ισχυρότερο πλήγμα που υπέστη κατά τη διάρκεια της θητείας της, το οποίο αποκάλυψε με τον πιο οδυνηρό τρόπο το πώς λειτουργούν ακόμα και σήμερα οι δημόσιοι οργανισμοί που ποτέ δεν εκσυγχρονίστηκαν στην πράξη. Το έργο της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης έπρεπε να είχε παραδοθεί από το 2016, αλλά καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ένα έργο που μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, παραιτήθηκε, προκαλώντας ωστόσο την οργή των οικογενειών των θυμάτων με την εκ νέου υποψηφιότητά του και την επανεκλογή του ως βουλευτή λίγους μήνες μετά. 

Υπόθεση Γεωργούλη 


Σιούτη 2023


H πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο, αιφνιδιάζοντας την ολομέλεια, την ύπαρξη αιτήματος άρσης της βουλευτικής ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη από την εισαγγελία του Βελγίου, χωρίς να αναφέρει άλλες πληροφορίες. Το μόνο που έγινε γνωστό αρχικά ήταν ότι αφορούσε κατηγορίες για αδικήματα που έγιναν πριν από τρία χρόνια. Την 1η Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από σχετικές συστάσεις από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, ψήφισε την άρση της ασυλίας του και η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.

Οι εκλογές του Μαΐου

Οι εκλογές του Μαΐου κατέγραψαν μια μεγάλη νίκη για τη Νέα Δημοκρατία και μια μεγαλύτερη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η τεράστια πτώση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ένα σπάνιο πολιτικό φαινόμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να αναλύσει τα αίτια με την αιτιολογία ότι θα πήγαιναν σε δεύτερο γύρο εκλογών και δεν ήταν η κατάλληλη περίοδος να συζητάνε για τα λάθη και τις ευθύνες. Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που έγινε στις 26 Μαΐου, παραδέχθηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ένα οδυνηρό σοκ.  

Σιούτη 2023
Οι εκλογές του Μαΐου κατέγραψαν μια μεγάλη νίκη για τη Νέα Δημοκρατία. Φωτ.: Eurokinissi


Η ροζ Ροδόπη

Η μόνη περιοχή που δεν βάφτηκε γαλάζια στον χάρτη των αποτελεσμάτων την πρώτη Κυριακή των εκλογών ήταν η Ροδόπη, και η διαφοροποίησή της προκάλεσε ερωτήματα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όμως, αλλά και μειονοτικά στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους, είχαν καταγγείλει ότι ήταν το παρεμβατικό προξενείο στη Θράκη που αναμείχθηκε, στηρίζοντας τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάτ, και έτσι έγινε η Ροδόπη ροζ, κάτι η Κουμουνδούρου αρνήθηκε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το θέμα ψηλά για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας, ζητώντας από τους δύο μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν αν θεωρούν τη μειονότητα μουσουλμανική, όπως αναφέρει η Συνθήκη της Λωζάνης, ή τουρκική, όπως την αποκαλεί η Τουρκία, αφήνοντας αιχμές για σχέσεις με την Τουρκία και αναφορές της ΕΥΠ που είπε ότι ήταν εις γνώσιν του Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας την αντίδρασή του. 

Το ναυάγιο της Πύλου

Σιούτη 2023
Η έρευνα της Δικαιοσύνης για τα αίτια του ναυαγίου αλλά και για τυχόν λάθη και παραλείψεις των λιμενικών αρχών που δεν κατάφεραν να τους σώσουν όλους είναι σε εξέλιξη. Φωτ.: Eurokinissi



Το αλιευτικό πλοίο ενός παράνομου κυκλώματος διακίνησης που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου, οδηγώντας στον θάνατο άγνωστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων (επέζησαν 104 άνδρες), ήταν άλλο ένα τραγικό γεγονός που συγκλόνισε την κοινή γνώμη στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, οπότε η κυβέρνηση ήταν υπηρεσιακή. Η έρευνα της Δικαιοσύνης για τα αίτια του ναυαγίου αλλά και για τυχόν λάθη και παραλείψεις των λιμενικών αρχών που δεν κατάφεραν να τους σώσουν όλους είναι σε εξέλιξη. Ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λάιτενς, είχε δηλώσει τότε ότι οι Έλληνες συνάδελφοί του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν ζωές, ωστόσο από πολλές οργανώσεις και πολιτικούς ασκήθηκε δριμεία κριτική. Πέρα από τις πολιτικές σκοπιμότητες, αναδείχθηκαν μερικά εύλογα ερωτήματα για τις πολλές ασάφειες και τα κενά στις εξηγήσεις του Λιμενικού, για τα οποία ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαρμά τοποθετήθηκε ως εξή: «Δεν υπάρχει ένδειξη ότι έγινε κάτι έκνομο, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό το έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη και όλα θα διερευνηθούν».

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου και η κυριαρχία Μητσοτάκη 

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούνιο έφερε την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία δεν θα μπορούσε ούτε να φανταστεί κανείς μετά τα Τέμπη. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεκατίστηκε, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να διατηρήσει την αύξηση των ποσοστών του που κατέγραψε τον Μάιο. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την Πλεύση Ελευθερίας, πέτυχε την είσοδό της στη Βουλή, ενώ το κόμμα του Βαρουφάκη έμεινε εκτός. Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου έβαλαν στη Βουλή άλλα δύο κόμματα, το συντηρητικό χριστιανικό κόμμα της Νίκης και το ακροδεξιό κόμμα των «Σπαρτιατών» που είχε την υποστήριξη του έγκλειστου νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη.  

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα

Σιούτη 2023
Τρεις μέρες μετά εμφανίστηκε στο Ζάππειο για να παραιτηθεί. Φωτ.: Eurokinissi



Το βράδυ των δεύτερων εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στα αίτια της εκλογικής συντριβής και γιατί από το  31% βρέθηκαν στο 17%. Υποστήριξε ότι, παρά τη σοβαρή εκλογική ήττα, αποφεύχθηκε ο κίνδυνος της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα «αρνητικό για την κοινωνία και τη δημοκρατία». Εκείνο το βράδυ δήλωσε ότι ένας κύκλος έκλεινε για να ανοίξει ένας καινούργιος και ότι θα έθετε ξανά τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος. Τρεις μέρες μετά, όμως, άλλαξε γνώμη και εμφανίστηκε στο Ζάππειο για να παραιτηθεί. «Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα», είπε. 

Ο πνιγμός 36χρονου και η παραίτηση Βαρβιτσιώτη

Ο πνιγμός του 36χρονου ήταν άλλο ένα περιστατικό βίας και ανομίας, μετά τα επεισόδια στον Έβρο, τους Κροάτες χούλιγκαν που διέσχισαν τη χώρα ανενόχλητοι και τους επιχειρηματίες που καταλάμβαναν παράνομα τις παραλίες το καλοκαίρι, εμποδίζοντας την πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών σε αυτές. Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν σε ένα κακό ξεκίνημα της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είχε υποσχεθεί «κανονικότητα» και «νόμο και τάξη». Μετά τον θάνατο του 36χρονου στον Πειραιά, πολλοί κατήγγειλαν ότι στη διοικητική αλυσίδα του Λιμενικού κανείς δεν έκανε σωστά τη δουλειά του και ήταν προφανές πως υπήρξαν μοιραίες παραλείψεις. Λίγες μέρες μετά ο πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Σιούτη 2023

Ο Στέφανος Κασσελάκης, που μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ σε μη εκλόγιμη θέση τον Μάιο ως «ανακάλυψη» του Παύλου Πολάκη και μέχρι τότε ήταν άγνωστος, έκανε την έκπληξη τον Σεπτέμβριο, διεκδικώντας και κερδίζοντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» το φαβορί που ήταν η Έφη Αχτσιόγλου. Ο στρατηγός της νίκης του, ο Παύλος Πολάκης, πήρε έτσι τη δική του ρεβάνς, ενώ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα τότε ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας που του είχε δώσει το πράσινο φως και μερικούς συνεργάτες του. Από τότε όμως άλλαξαν πολλά. Ο Κασσελάκης, που έχει πάρει τα κλειδιά του κόμματος, άρχισε να αυτονομείται, σκορπώντας τον τρόμο στο πολιτικό κατεστημένο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μελετά τις κινήσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα για να τον ελέγξει. Ενα ορόσημο θα είναι το συνέδριο, αλλά η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα κρίνει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτοδιοικητικές Εκλογές - Μια νίκη που έπληξε την παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας

Σιούτη 2023
Σημαντικά κερδισμένο από τις αυτοδιοικητικές εκλογές βγήκε το ΠΑΣΟΚ, αφού στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κέρδισαν οι υποψήφιοί του. Φωτ.: Eurokinissi


Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως αναμενόταν, όμως οι λίγες, αλλά σημαντικές απώλειες που κατέγραψε έπληξαν το γόητρο του «πανίσχυρου νικητή». Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο αφορούσε βεβαίως και τις επιλογές της στην αυτοδιοίκηση. Σημαντικά κερδισμένο από τις αυτοδιοικητικές εκλογές βγήκε το ΠΑΣΟΚ, αφού στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κέρδισαν οι υποψήφιοί του. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η δεύτερη κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών «δεν ήταν ιδιαίτερα καλή για τη ΝΔ» και απέδωσε τα αρνητικά αποτελέσματα σε αντισυσπείρωση δυνάμεων απέναντι στους δικούς τους υποψήφιους και στη χαμηλή συμμετοχή. Παρά τις εξηγήσεις που έδωσαν δημόσια, στο Μαξίμου αντιλήφθηκαν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου περιείχε και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Όπου οι κυβερνητικές επιλογές δεν θεωρήθηκαν πετυχημένες και οι πολίτες θεώρησαν ότι είχαν εναλλακτική, την επέλεξαν, στέλνοντας έτσι και το μήνυμά τους.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν η διαμαρτυρία για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, στην Περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου η διαχείριση του μεταναστευτικού. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν κλόνισαν την κυριαρχία Μητσοτάκη, αλλά προειδοποίησαν ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι δεδομένοι, ακόμα κι αν έτσι νομιζουν στην κυβέρνηση επειδή δεν υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. 

Ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Σιούτη 2023
Το περιστατικό αυτό λειτούργησε μάλλον εναντίον του Ρίσι Σούνακ στη χώρα του.


Ο πολιτικά ευάλωτος, χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ ακύρωσε λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στα τέλη Νοεμβρίου στο Λονδίνο από φόβο μη βρεθεί μπροστά σε κάποια δυσάρεστη έκπληξη σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που θα τον εξέθετε στο συντηρητικό κοινό που δεν συμφωνεί με την επιστροφή τους.

Ο Σούνακ ισχυρίστηκε ότι είχε συμφωνηθεί να μη γίνουν δηλώσεις για τα Γλυπτά και ενοχλήθηκε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο BBC και μίλησε για το θέμα, φέρνοντας το παράδειγμα της μισής Μόνα Λίζα, που πήρε αρκετή δημοσιότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου αρνήθηκε ότι υπήρχε τέτοια συμφωνία και η αλήθεια είναι ότι αυτή θα μπορούσε να υπάρξει μόνο για τις κοινές τους δηλώσεις. Σε αυτού του επιπέδου τις συναντήσεις υπάρχει πάντα μια προετοιμασία μεταξύ συνεργατών για το τι θα συζητηθεί, αλλά το περιεχόμενο των συναντήσεων αυτών δεν αποκαλύπτεται ποτέ.

Ο Σούνακ θα μπορούσε να ζητήσει να μην αναφερθούν κατά την κοινή τους συνέντευξη σε κάποιο θέμα, αλλά δεν θα μπορούσε να απαγορεύσει στον Ελληνα πρωθυπουργό να μιλάει για τα Γλυπτά στις συνεντεύξεις του. Άλλωστε, για το θέμα των Γλυπτών ρωτήθηκε από δημοσιογράφο και δεν μπορούσε να μην απαντήσει. Τελικά, το περιστατικό αυτό λειτούργησε μάλλον εναντίον του Ρίσι Σούνακ στη χώρα του, αφού τον έκανε να φανεί αδύναμος, και δέχτηκε έντονη κριτική από τα περισσοτερα βρετανικά ΜΜΕ. 

Ο αιφνιδιασμός με την επιστολική ψήφο

Λίγο πριν κλείσει η χρονιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδίασε ανακοινώνοντας την επιστολική ψήφο, την οποία παρουσίασε ως «ιστορική μεταρρύθμιση» που θα βαθύνει τη δημοκρατία και θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών. Διατυπώθηκαν, ωστόσο, σοβαρές ενστάσεις και πολλές επιφυλάξεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι θα επιδίωκε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, αλλά μόνο για τους απόδημους, όχι σε καθολικό επίπεδο.

Και εγένετο Νέα Αριστερά 

Σιούτη 2023
Δημιούργησαν νέα κοινοβουλευτική ομάδα με την ονομασία «Νέα Αριστερά» και έθεσαν επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση. Φωτ.: Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αποτρέψει την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου - Χαρίτση (κάτι που δεν έκανε για Τσακαλώτο και Σκουρλέτη), αλλά δεν τα κατάφερε. Οι συνολικά έντεκα βουλευτές, μαζί με όσους τους ακολούθησαν, έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ακούσουν την παραίνεσή του να παραμείνουν μέχρι τις ευρωεκλογές που θα έκλεινε ο κύκλος του Κασσελάκη (ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι θα μείνει). Δημιούργησαν νέα κοινοβουλευτική ομάδα με την ονομασία «Νέα Αριστερά» και έθεσαν επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση – με το σχήμα αυτό σχεδιάζουν να πάρουν μέρος και στις Ευρωεκλογές. Σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά την αποχώρησή τους, ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, που μεταλλάσσεται σε ένα άλλο κόμμα το οποίο δεν τους εκφράζει.

Μια επίσκεψη Ερντογάν χωρίς απρόοπτα 


Σιούτη 2023
Η επίσκεψη Ερντογάν δεν είχε δυσάρεστες εκπλήξεις. Φωτ.: Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI


Ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε στην άκρη το «Μητσοτάκης γιοκ», ήρθε στην Αθήνα, υπέγραψε διακήρυξη φιλίας και προσπάθησε να είναι όσο το δυνατό πιο συγκρατημένος. Απρόοπτα δεν υπήρξαν και αυτή ήταν η είδηση. Ούτε η ελληνική ούτε η τουρκική πλευρά μετακινήθηκε από τις θέσεις της και οι δυο τους περιορίστηκαν στη λεγόμενη θετική ατζέντα με τα ανώδυνα θέματα.

Η τροπολογία για νομιμοποίηση μεταναστών που αναστάτωσε τη Νέα Δημοκρατία

H κυβέρνηση τη σχεδίαζε καιρό, αλλά ήθελε να την περάσει λίγο πριν κλείσει η χρονιά, όσο πιο αθόρυβα γινόταν, για να μην υπάρξουν αναταράξεις και από τον φόβο του πολιτικού κόστους, καθώς οι ευρωεκλογές δεν είναι μακριά, και γνώριζε ότι θα δυσαρεστούσε τη δεξιά πτέρυγα. Αν ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε αντιδράσει τόσο θορυβωδώς, μπορεί να κατάφερνε να την περάσει χωρίς να γίνει φασαρία. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όμως αποφάσισε να παρέμβει και να ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας για τη νομιμοποίηση μεταναστών, αίτημα που δεν εισακούστηκε. Τουλάχιστον 5-6 βουλευτές, όμως, συμφώνησαν μαζί του, όπως προέκυψε από τον προβληματισμό που εξέφρασαν, αλλά δεν τόλμησαν να καταψηφίσουν, αφού το Μαξίμου έκανε σαφές ότι μόνο από τον Αντώνη Σαμαρά θα ανεχόταν διαφοροποίηση. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.


Δεν υπάρχουν σχόλια: