Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ για νομοσχέδια με φωτογραφικές διατάξεις, χωρίς διαβούλευση


Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ για τα πρόσφατα περιβαλλοντικά νομοσχέδια 

Πόσο πιο κακή νομοθέτηση; Φωτογραφικές και πελατειακές διατάξεις, συνοθύλευμα ρυθμίσεων, ευτελισμός διαβούλευσης



Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ παρακολουθεί με σκεπτικισμό την πλήρη απαξίωση της θεσμοθετημένης διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης από την κυβέρνηση μέσω της κατάθεσης τριών νομοσχεδίων* με στενή προθεσμία διαβούλευσης μέχρι και τεσσάρων ημερών, μέσα στο τριήμερο της αποκριάς! Επιπλέον, τα νομοσχέδια αυτά περιλαμβάνουν τόσο φωτογραφικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, όσο και σειρά αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων.

Στην συμμαχία Πράσινο & Μωβ καταδικάζουμε τέτοιες πρακτικές, οι οποίες ουσιαστικά αναιρούν την έννοια της Διαβούλευσης και αποτελούν ξεκάθαρα δείγματα της δυσλειτουργίας της δημοκρατίας στην χώρα μας, Τέτοιες μεθοδεύσεις ακυρώνουν το νομοθετημένο δικαίωμα των πολιτών της χώρας να συμμετέχουν στη διαβούλευση νομοσχεδίων, που οι ίδιοι θα κληθούν να εφαρμόσουν όταν γίνουν νόμοι του κράτους

Ζητάμε, συνεπώς, την παράταση της προθεσμίας διαβούλευσης για τα τρία νομοσχέδια τουλάχιστον για έναν μήνα, ώστε να υπάρχει ο εύλογος χρόνος που θα επιτρέψει την ουσιαστική ανάλυση των τριών νομοσχεδίων και την κατάθεση σχολίων για τη βελτίωσή τους.

Η δημόσια Διαβούλευση πριν την κατάθεση των νομοσχεδίων δεν είναι καθόλου τυπική και διακοσμητική διαδικασία, όπως φαίνεται ότι θεωρεί η κυβέρνηση. Αντίθετα αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση σοβαρής και δημοκρατικής διαδικασίας, ώστε οι πολίτες που επηρεάζονται να μπορούν να εκφράσουν θεσμικά τη γνώμη τους και ο νομοθέτης να μπορεί να την λάβει υπόψη του.

Ο τρόπος που γίνεται σήμερα η Διαβούλευση είναι ανεπαρκής και δεν τηρείται ούτε καν ο νόμος: καταστρατηγείται ο -έτσι κι αλλιώς- μικρός χρόνος, πραγματοποιείται στο τελικό στάδιο των νομοσχεδίων, οι κατατεθειμένες γνώμες των πολιτών δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν απαντώνται ποτέ. Αντί αυτής της προσχηματικής διαδικασίας το Πράσινο & Μωβ προτείνει να καθιερωθεί ουσιαστικά και οργανωμένα ο θεσμός του Συμμετοχικού Σχεδιασμού.

*Σημείωση: Πρόκειται για τα νομοσχέδια:
1) Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος,
2) Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ – Ενσωμάτωση των Οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944,
3) Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυση της υδατικής πολιτικής





Πόσο πιο κακή νομοθέτηση; Φωτογραφικές και πελατειακές διατάξεις, συνοθύλευμα ρυθμίσεων, ευτελισμός διαβούλευσης




Του Νίκου Χρυσόγελου

Πρ. Ευρωβουλευτή και πρ Περιφερειακού Συμβούλου Ν. Αιγαίου

Υποψήφιου στο Νότιο Τομέα με το “Πράσινο και Μωβ”


Στις 24.2 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», με προθεσμία υποβολής σχολίων από το ενδιαφερόμενο κοινό την 28η Φεβρουαρίου 2023! 

Για άλλη μια φορά ακολουθείται πρακτική κακής νομοθέτησης από το υπουργείο που υποτίθεται πρέπει να είναι θεματοφύλακας της προστασίας του περιβάλλοντος. Παρουσιάζεται τελευταία στιγμή και με μεγάλη προχειρότητα αλλά και σορεία φωτογραφικών και πελατειακών ρυθμίσεων ένα νομοσχέδιο που αφορά υποτίθεται σοβαρότατα θέματα.  Το νομοσχέδιο κατατέθηκε για διαβούλευση 5 ημερών από τις οποίες εκτός από μία μέρα οι υπόλοιπες είναι η τελευταία Αποκριά και Καθαρή Δευτέρα!

Αν αυτό δεν είναι κάκιστη πρακτική νομοθέτησης, τότε τι είναι; Αυτή η προσχηματική διαβούλευση ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Οι κυβερνήσεις μας έχουν συνηθίσει σε κακή νομοθέτηση αλλά ακόμα και σε αυτό η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο χωρίς καμία δικαιολογία. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 143 άρθρα για κρίσιμα θέματα και υποτίθεται ότι ο πολίτης και κάθε ενδιαφερόμενος φορέας πρέπει να τα μελετήσει και να καταθέσει απόψεις μέσα σε αυτές τις 5 μέρες των αργιών, τη στιγμή που ο ίδιος ο νόμος επιτάσσει προθεσμία τουλάχιστον 2 εβδομάδων!

Αν και ο πρωθυπουργός γνωρίζει την ημερομηνία των εκλογών,  επιλέγει να φέρει τελευταία στιγμή μέσα σε μια εβδομάδα μια σειρά νομοσχεδίων που έχουν περιβαλλοντικά θέματα. Εντελώς …τυχαία και τα τρία νομοσχέδια έχουν μικρή διάρκεια διαβούλευσης και παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία: η διαβούλευση διαδκεί 4, 11 και 12 μέρες αντίστοιχα.

Το σχόλιο μου στην … διαβούλευση 5 ημερών (!) ενός …πολυνομοσχεδίου που μπορεί να το αποκαλέσει κάποιος αθλιότητα πελατειακών, φωτογραφικών διατάξεων που έρχεται μερικές μέρες πριν τις εκλογές. Το μήνυμα απευθύνεται και προσωπικά στον Υπουργό ….Περιβάλλοντος (?) Κώστα Σκρέκα αλλά και στο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Παραβιάζετε κάθε λογική και θεσμική υποχρέωση κι ευτελίζετε την έννοια “διαβούλευση” με τη μεθόδευση για “διάλογο” από 24.2 μέχρι 28.2 για τόσο σοβαρά θέματα.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία επίσης για την ύπαρξη τόσων φωτογραφικών διατάξεων και ενός συνοθυλεύματος θεμάτων σε ένα …πολυνομοσχέδιο λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Αν θέλατε να νομοθετήσετε όλα αυτά τα θέματα θα έπρεπε να έχετε προετοιμάσει εγκαίρως τα νομοσχέδια – γνωρίζατε πότε θα γίνουν εκλογές – και να έχετε οργανώσει δημόσιο και ουσιαστικό διάλογο.

Μην συνδέσετε το όνομά σας με μια τέτοια διαδικασία. Δώστε παράταση ενός μήνα τουλάχιστον και κυρίως συζητήστε δημόσια όλα αυτά τα θέματα.

Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου”

Μπείτε τώρα στη σελίδα της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης  εδώ, και κάνετε το σχόλιό σας.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την κοινή επιστολή περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Άλλη μια πράξη ευτελισμού των δημοκρατικών διαδικασιών

Και άλλη μια διαβούλευση από τις 26.2 μέχρι 1.3, δηλαδή 4 ημέρες (!) για το νομοσχέδιο “Διατάξεις για την ανάπτυξη, τις υποδομές και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού”

Είστε σοβαρός κύριε πρωθυπουργέ 4 ή 5 μέρες διαβούλευση μέσα στην τελευταία Κυριακή των Αποκριών και την Καθαρή Δευτέρα πριν τις εκλογές για να περάσετε τόσα σοβαρά θέματα όπως οι ΑΠΕ, το Περιβάλλον, οι υποδομές, η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός;

Αλήθεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να παρέμβει και να επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές στις 9.4 γιατί έτσι ευτελίζεται η δημοκρατία, ας …πάρει χρόνο ο πρωθυπουργός για να μην προσβάλει τόσο βάναυσα την νοημοσύνη μας αλλά και τους δημοκρατικούς κανόνες αλλά και αυτό που η ίδια η κυβέρνηση έφερε στο κοινοβούλιο και ζήτησε να ψηφιστεί, τον ν. 4622/2019, που προβλέπει πως “η διαβούλευση επί των νομοσχεδίων διαρκεί δύο (2) εβδομάδες” και πως “η διαβούλευση μπορεί να συντμηθεί μέχρι μία (1) εβδομάδα ή να επιμηκυνθεί για μία (1) ακόμη εβδομάδα, με εισήγηση του οικείου Υπουργού και έγκριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης, για επαρκώς τεκμηριωμένους λόγους, οι οποίοι αναφέρονται στην έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που συνοδεύει τη ρύθμιση”.

  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για τα μάτια του κόσμου, αθλιότητα στο μεγαλείο της, κοροϊδία, συμφέροντα, κρατικές μίζες, πιο περιβάλλον και ποια προστασία, τα διέλυσαν όλα και θέλουν και ψήφο, ελάτε να ζητήσετε άμα σας βαστάει