Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Τουλάχιστον 100.000 οι απώλειες του ουκρανικού στρατού

Η αναλογία νεκρών προς τραυματίες είναι σημαντικά χαμηλότερη για την ουκρανική πλευρά από ό,τι για τους Ρώσους, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος στους Financial Times



Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν χάσει τουλάχιστον 100.000 στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου αλλά λόγω της καλής υγειονομικής περίθαλψης ένα πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτούς έχει πεθάνει σε σύγκριση με τους 200.000 νεκρούς ή τραυματίες που μετράει η ρωσική πλευρά στον πόλεμο, σύμφωνα με δυτικούς υπολογισμούς.

Οι απώλειες του πολέμου είναι εμφανώς δύσκολο να υπολογιστούν, και τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο δεν θέλουν να δώσουν στοιχεία. Όμως, τον Ιανουάριο, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Νορβηγίας, Έρικ Κριστόφερσεν, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία 180.000 νεκρούς ή τραυματίες σε σύγκριση με τους 100.000 της Ουκρανίας.


Την περασμένη εβδομάδα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι υπολόγισε επίσης τις απώλειες της Ρωσίας μεταξύ 175.000 και 200.000, με τους νεκρούς να κυμαίνονται μεταξύ 40.000 και 60.000.


«Είναι γεγονός ότι τα θύματα της ουκρανικής πλευράς φτάνουν σε επίπεδο που θα ήταν μη βιώσιμο για πολλές χώρες», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος. «Αλλά η αναλογία θανάτων προς τραυματίες της Ουκρανίας είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι για τους Ρώσους, που είναι περίπου τρεις τραυματίες προς έναν νεκρό. Ο ουκρανικός αριθμός είναι περίπου μεταξύ 10 ή 20 τραυματίες για έναν νεκρό» πρόσθεσε στους Financial Times. 

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η αποτελεσματική ιατρική υποστήριξη σημαίνει ότι πολλοί τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες έχουν αναρρώσει και μπορούν να επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή ή να ενισχύσουν τις εφεδρικές δυνάμεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: