Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Το παράδειγμα του Μωυσή Ελισάφ ( 1954-2023 )

Η είδηση ότι εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων το 2019 έκανε το γύρο του κόσμου. Ηταν ο πρώτος αυτοδιοικητικός άρχων εβραϊκής καταγωγής στη χώρα μας σε μια εποχή ανόδου της ακροδεξιάς σε ολόκληρο τον κόσμο και γι αυτό η εκλογή του έκανε μεγάλη εντύπωση ακόμη και στους New York Times.



Οι συμπατριώτες του τον τίμησαν γιατί τον ήξεραν. Εβλεπε δωρεάν ασθενείς δυο φορές την εβδομάδα για σαράντα χρόνια. Ένας καθηγητής παθολογίας με αμέτρητες δημοσιεύσεις και υψηλό επιστημονικό κύρος είχε πάντα τη σκέψη του στραμμένη στους ευάλωτους και το έδειχνε με την πράξη του, όχι με λόγια.


Ενας πράος και βαθιά προοδευτικός άνθρωπος,  με μεταρρυθμιστική αντίληψη και κοσμοπολιτισμό, που θέλησε να προσφέρει στον τόπο του και μπήκε στην εκλογική διαδικασία χωρίς να αλλάξει και χωρίς να υιοθετήσει πελατειακή νοοτροπία και παλαιοκομματικές πρακτικές.


Είχε πει από την αρχή ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία γιατί αυτή ήταν η άποψή του, ότι πρέπει να είναι σύντομο το πέρασμα από τις καρέκλες της εξουσίας.


Ο Μωυσής Ελισάφ, παρόλο που δεν έκανε πίσω στις πεποιθήσεις του, δεν χρειάστηκε να συγκρουστεί με πολιτικούς αντιπάλους και ανταγωνιστές με τους τρέχοντες όρους. Ενέπνεε σεβασμό ακόμη και σε όσους διαφωνούσαν μαζί του, ήταν διαλλακτικός και άκουγε περισσότερο από όσο μιλούσε.

Δεν ενέδωσε στον πειρασμό της δημοσιότητας, αν και είχε εύκολη πρόσβαση στα ΜΜΕ, ούτε του παραγοντισμού και της πρόσδεσης σε κύκλους εξουσίας.

Ήταν μειλίχιος, σεμνός, ανιδιοτελής και στοχαστικός. Δηλαδή, πολύ σπάνιος σαν άνθρωπος και, κυρίως, σαν αιρετός.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: