Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Σαγκάη «Earthscraper»: Το 1ο υπόγειο ξενοδοχείο στον κόσμο, μέσα σε εγκαταλελειμμένο λατομείο στην Κίνα




φωτο: Η Διηπειρωτική Χώρα των Θαυμάτων της Σαγκάης 

Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια κατασκευής, η Σαγκάη αποκάλυψε στο κοινό το ξενοδοχείο «χωμάτινο» που χτίστηκε κάθετα κατά μήκος του γκρεμού ενός υπόγειου λατομείου γεμάτο νερό.

Με κόστος 2 δισεκατομμύρια γιουάν (287,9 εκατομμύρια δολάρια) για να ολοκληρωθεί, το ξενοδοχείο βάθους 88 μέτρων βρίσκεται στην περιοχή Songjiang. Το Intercontinental Shanghai Wonderland, γνωστό και ως Shimao Quarry Hotel, διαθέτει δωμάτια με θέα σε βράχο που επιτρέπουν στους επισκέπτες να κοιτάζουν στην άβυσσο. Οι τιμές για τις σουίτες κυμαίνονται από 3.400 έως 3.800 γιουάν (489 $ - 546 $) ανά διανυκτέρευση.


Σύμφωνα με τον Βρετανό αρχιτέκτονα Martin Jochman που σχεδίασε το ξενοδοχείο, «Είναι η πρώτη φορά που μετατρέπεται ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο κάτω από το έδαφος».
Ο Jochman είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua: «Είναι μια τόσο μοναδική ευκαιρία που μου δίνει μερικές πραγματικά ενδιαφέρουσες ιδέες για την αναμόρφωση της σχέσης μεταξύ πόλης και φύσης».


φωτο: Ένας άντρας κάθεται σε έναν υποβρύχιο όροφο της Διηπειρωτικής Χώρας των Θαυμάτων της Σαγκάης 

Δύο από τους 18 ορόφους του ξενοδοχείου είναι υπέργειοι, ενώ οι δύο χαμηλότεροι βυθίζονται πλήρως από μια λίμνη που καταλαμβάνει το υπόλοιπο του τεράστιου λατομείου.
Το κτήριο των 336 δωματίων διαθέτει εστιατόριο και εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής, όπως αναρρίχηση και bungee jumping, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, Shimao Group.
Ο Jochman, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου που σχεδίασε επίσης το Burj Al Arab του Ντουμπάι, είπε ότι το νέο ακίνητο σχεδιάστηκε για να συνδυάζεται με το φυσικό του περιβάλλον. Δίπλα στο ξενοδοχείο, στο ισόγειο, υπάρχει ένα λαμπερό λούνα παρκ. Η παρακάτω λίμνη θα χρησιμοποιηθεί για θαλάσσια σπορ και άλλες δραστηριότητες περιπέτειας.
Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει ένα εμπορικό κέντρο στην τοποθεσία το επόμενο έτος.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Shimao Group Xu Rongmao, συνάντησε για πρώτη φορά το εγκαταλελειμμένο λατομείο το 2006, το οποίο περιγράφει ως «πληγή της φύσης που δεν συνάδει με τους πράσινους λόφους και τα γαλάζια νερά του Sheshan». Στη συνέχεια σκέφτηκε να χτίσει την ασυνήθιστη ιδιοκτησία.
Το λατομείο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έκλεισε το 2000 λόγω νέων κανονισμών για την προστασία του περιβάλλοντος.


Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου λένε ότι η εγκατάσταση είναι σε θέση να αντέξει έναν σεισμό 9 Ρίχτερ. Ο σχεδιασμός ενσωματώνει δύο ανελκυστήρες πυροσβεστών εάν χρειαστεί για την καταπολέμηση πυρκαγιών και έξι μηχανές άντλησης σε περίπτωση που η τεράστια πλημμύρα του λάκκου κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου της Σαγκάης.
Η Σαγκάη διεκδίκησε τον τίτλο «σπίτι στο δεύτερο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο» το 2016 με τα εγκαίνια του Shanghai Tower, ενός ουρανοξύστη 632 μέτρων και 128 ορόφων στην οικονομική περιοχή της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: