Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Δημοτικό Σχολείο Δεσφίνας : « Τρίτη κινητικότητα στην Ιταλία στις Συρακούσες, Erasmus+ »

1 296











Το συναρπαστικό ταξίδι των Ευρωπαϊκών συνεργασιών στο πλαίσιο του έργου ERASMUS+, 2020-2023 με τίτλο Planet’ecol συνεχίστηκε,  με την Τρίτη  κινητικότητα και τη συμμετοχή δεκατριών μαθητών/τριων και τριών εκπαιδευτικών της σχολικής μας μονάδας, στην Ιταλία. Από τις 11 ως τις 18 Οκτωβρίου επισκεφτήκαμε την Σικελία και συγκεκριμένα τις Συρακούσες   

Εκεί μαζί με  μαθητές και εκπαιδευτικούς από το Ιταλικό σχολείο το Istituto Comprensivo «Giuseppe Lombardo Radiceτην Γαλλία και την Ισπανία εργαστήκαμε εννιά ημέρες για τους σκοπούς του Προγράμματος. Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας ανακαλύψαμε την ξεχωριστή ομορφιά, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Σικελίας και  ειδικότερα των Συρακουσών.

Επισκεφτήκαμε την Ορτυγία όπου με ξεναγούς τους Ιταλούς μαθητές και με βιωματικό τρόπο μάθαμε την ιστορία της και θαυμάσαμε τα ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος μοναδικά αξιοθέατα της.  Την Piazza Duomo με τον υπέροχο Καθεδρικό Ναό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, το κάστρο του Μανιάκη, την πηγή της Αρετούσας, την piazza Αρχιμήδη, τον Ναό του Απόλλωνα και άλλα. Η ελληνική καταγωγή, η απαράμιλλη αρχιτεκτονική και αρχαιολογική κληρονομιά και η φυσική ομορφιά κάνουν την Ορτυγία ένα συναρπαστικό μέρος.


Στο Palazzo Vermexio, όπου στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης, μας υποδέχτηκε ο δήμαρχος Συρακουσών με μια πολύ όμορφη τελετή, όπου έγινε ανταλλαγή δώρων και προσφέρθηκαν διάφορα εδέσματα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσκεκλημένους.

Ξεναγηθήκαμε στο μουσείο Paolo Orsi   με τα μοναδικά αρχαιολογικά εκθέματα και θαυμάσαμε τον υπέροχο Ναό της Madonna delle Lacrime (Η Παναγία των Δακρύων) με την ελληνική επιγραφή στην είσοδό του.

Επισκεφτήκαμε τον προστατευόμενο βιότοπο Vendicari Reserve που φιλοξενεί διάφορα είδη πουλιών, ανάμεσα σε αυτά και φλαμίνγκο, μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος γεμάτο ευκάλυπτους και το Πύργο Sveva.

Με διαπιστευμένο οδηγό, περπατήσαμε  στην Αίτνατο μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη και ανεβήκαμε στον  Κρατήρα «Silvestri», όπου μάθαμε για τα ηφαίστεια.Περιηγηθήκαμε στο παραδοσιακό χωριό  Zafferana Etnea όπου υλοποιήσαμε εργαστήριο για τον ρόλο των μελισσών  και συνεχίσαμε με γευσιγνωσία μελιού σε φάρμα.

Επισκεφτήκαμε την εντυπωσιακά όμορφη πόλη  Taormina,  τον Αρχαιολογικό της Χώρο και στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο. Άρωμα Ελλάδας παντού και δεσμοί μοναδικοί που καθορίζονται από την κοινή μας ιστορία.

Δε θα μπορούσαμε όμως να μην επισκεφτούμε το άριστα σωζόμενο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο των Συρακουσών που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά θέατρα της αρχαιότητας καθώς και τα αρχαία λατομεία.

Στο Πάρκο Αρχιμήδη μελετήσαμε και παίξαμε με  τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη, που  θεωρείται ο σπουδαιότερος μαθηματικός της αρχαιότητας και ένας από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών στη συνέχεια κατασκευάσαμε καταπέλτη από ανακυκλώσιμα υλικά.

Επισκεφτήκαμε την Προστατευόμενη περιοχή Plemmirio και εργαστήκαμε στο κέντρο  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Τέλος περπατήσαμε στην προστατευόμενη περιοχή του  φάρου του Capo Murro di Porco.

Τέλος διασκεδάσαμε στη γιορτή Erasmus την οποία συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου υποδοχής.

Πριν επιστρέψουμε στην Ελλάδα επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στην πόλη της Κατάνια, στην Έπαυλη Belini και στο Κάστρο Ursino και τέλος δοκιμάσαμε τα πεντανόστιμα aranchini παραδοσιακό σισιλιάνικο φαγητό καθώς και το παραδοσιακό γλυκό  κανόλι.

Ευχαριστούμε τη Δ/ντρια, το Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του  Istituto Comprensivo «Giuseppe Lombardo Radice για την άριστη οργάνωση την φιλοξενία και την υλοποίηση του προγράμματος.  Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο, την Διευθύντρια Εκπαίδευσης, για την υποδοχή, την δεξίωση και την φιλοξενία.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν οι μαθητές/τριες  που εκπροσώπησαν επάξια το Δημοτικό  Σχολείο Δεσφίνας και επέστρεψαν στην Ελλάδα γεμάτοι νέες εμπειρίες, μοναδικές αναμνήσεις  αλλά και νέους ευρωπαίους φίλους.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον  Μάιο όπου θα υποδεχτούμε τους εταίρους μας στην Δεσφίνα. Ανυπομονούμε να ανταποδώσουμε τη ζεστή φιλοξενία των Ιταλών, των Γάλλων και των Ισπανών συναδέλφων και να μοιραστούμε με όλους την ομορφιά και της δικής μας χώρας και των δικών μας ανθρώπων. Το υπέροχο ταξίδι των Ευρωπαϊκών συνεργασιών συνεχίζεται!!!

10066


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να μείνει στα παιδιά μας ότι οι Ιταλοί σέβονται τον Πολιτισμό και αυτό φαίνεται στην διατήρηση των υπέροχων μνημείων μας στην φίλη χώρα.
Ελπίζω επίσης να καταλάβουν τα παιδιά ότι εδώ στους Παγκόσμιους Δελφούς , δεν έχει υπάρξει η ίδια μέριμνα για την προστασία και την ανάδειξη του Πολιτισμού μας .
Αυτό, αποδεικνύεται με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών μέσα στο Δελφικό Τοπίο Χρέος λοιπόν και ευθύνη των δασκάλων να το επισημάνουν , ώστε στο μέλλον να μη υπάρξουν παρόμοιες ενέργειες και τα παιδιά να είναι ευαίσθητα απέναντι στον ιερό χώρο των Δελφών που η τύχη μας όρισε να εγκαταβιούμε .