Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

«Πρώτα η Αμερική – Πρώτα η Γερμανία»

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δεν μασά τα λόγια του και μιλάει ανοιχτά για επερχόμενο εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον-Ευρώπης, με καταλύτη το κόστος της ενέργειας στους δύο ανταγωνιστικούς πόλους.  Όπως σημειώνει το έγκυρο περιοδικό, μετά τη διάρρηξη της στρατηγικής ενεργειακής συμμαχίας του Βερολίνου με τη Μόσχα, οι ΗΠΑ είναι ο πιο ελκυστικός τόπος επενδύσεων και ο κίνδυνος μιας βίαιης αποβιομηχάνισης της Γερμανίας, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ήδη ορατός.



Το τολμηρό δημοσίευμα, επί της ουσίας και εμμέσως πλην σαφώς, υπονοεί ότι κύριος στόχος της Ουάσιγκτον δεν είναι η υπεράσπιση της Ουκρανίας αλλά ο βίαιος τερματισμός της σχέσης Γερμανίας με Ρωσία στον τομέα της ενέργειας. Μέχρι πριν εννέα μήνες το Βερολίνο είχε ως φερέγγυο προμηθευτή τη Μόσχα, η οποία, για προφανείς γεωπολιτικές σκοπιμότητες, συγκρατούσε την τιμή του φυσικού αερίου. Από την πλευρά της η Ρωσία, στην περίπτωση της Γερμανίας, είχε βρει τον πιο αξιόπιστο και αξιόχρεο πελάτη στην Ε.Ε.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στη παγκόσμια ιστορία που ο ηγέτης μίας συμμαχίας, η Ουάσιγκτον,  αντιμετωπίζεται από την ελίτ της δεύτερης μεγάλης δύναμης, το Βερολίνο, ως απειλή για τα εθνικά του αλλά και τα ευρύτερα ευρωπαϊκά ζωτικά συμφέροντα.

Αν δεχθούμε την οπτική του Spiegel, η οποία σε άλλες εποχές θα καταγραφόταν ως θεωρία συνομωσίας, η ρήξη της διατλαντικής σχέσης διαφαίνεται ως περίπου αναπόφευκτη. Αν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πλήξουν με βίαιο τρόπο την οικονομική ισχύ της Ε.Ε., τότε η σύμπλευση της Γηραιάς Ηπείρου με τις ΗΠΑ, όπως αναδείχθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει ημερομηνία λήξης.

Σύμφωνα με τη λογική του Spiegel, ο Μπάιντεν συνεχίζει -αν και με πολιτικά ορθή ρητορική- τη γραμμή που χάραξε ο Τραμπ και συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Πρώτα η Αμερική». Το πιο περίεργο είναι η στρατηγική αφωνία που κυριαρχεί στη Γερμανία: Το λογικό θα ήταν να πρωτοστατεί υπέρ της μόνης δυνατής απάντησης στις παραπάνω προκλήσεις, που δεν είναι άλλη από την πρόσω ολοταχώς πορεία εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αντ’ αυτού, το Βερολίνο σιωπά. Ίσως επειδή στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αντιπαραθέτει το «Πρώτα η Γερμανία».


πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: