Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Λάρισα: Δημιουργείται βάση με αμερικανικά drones

Οχτώ UAV MQ-9 Reaper

Φωτ.: US Air Force


Μία νέα βάση με αμερικανικά drones, τύπου UAV MQ-9 Reaper, τα πιο εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ, δημιουργείται στη Λάρισα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης. 

Τα πρώτα τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μονταρίστηκαν στη Λάρισα, ενώ τα υπόλοιπα έφτασαν από αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη έτοιμα να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διαπραγματεύονται να αγοράσουν τρία αμερικανικά drones του ίδιου τύπου. 

Η μεταστάθμευση των αμερικανικών drones θα διαρκέσει ένα χρόνο, που μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα έτος με διαπραγματεύσεις. Η δράση τους στην Ελλάδα ια ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ και πραγματοποιείται με βάση την Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Τα MQ-9 Reaper έχουν επιχειρήσει και παλιότερα στη Λάρισα, αλλά ήταν δύο παλαιότερης γενιάς και τότε αποστολή τους ήταν η επιτήρηση περιοχών της βόρειας Αφρικής. Αυτή τη φορά, οι Αμερικανοί έστειλαν οχτώ drones με τις δικές τους πλατφόρμες λειτουργίας και προσωπικό, αν και ο χειρισμός τους βρίσκεται εκτός Ελλάδας.

Έχουν ακτίνα δράσης 1.850 χιλιομέτρων και θα επιχειρούν στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καλύπτοντας και τη ζώνη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ !!
ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΚΑΝΑΝΕ ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ !!