Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Ο Ιταλός μεγιστάνας που έχει μεγάλα σχέδια για την Τράπεζα Πειραιώς




της Βάσως Αγγελέτου

Υψηλές βλέψεις για την Τράπεζα Πειραιώς, και τον μετασχηματισμό της σε ηγέτη ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, έχει ο Αντρέα Πινιατάρο, ιδρυτής και CEO του ταχέως αναπτυσσόμενου ομίλου ION με έδρα το Δουβλίνο.

Ο 52χρονος Ιταλός μεγιστάνας έσπευσε να εκδηλώσει το ισχυρό ενδιαφέρον του για τη συστημική τράπεζα με επιστολή που κατέθεσε στο ΤΧΣ, μετά από σειρά συναντήσεων που είχε το προηγούμενο διάστημα με βασικούς stakeholders στην Αθήνα, διεκδικώντας το μερίδιο 27% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο στην Τράπεζα Πειραιώς.


Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από το private equity fund, ένα από τα πλέον δυναμικά στον κλάδο χρηματοοικονομικών τεχνολογιών διεθνώς, εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες - κυρίως την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς όπου κατέχει σημαντικά μερίδια. Ήδη έχει κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών η στρατηγική αποεπένδυσης που κατάρτησε ο σύμβουλος Rothschild προκειμένου να λάβει το "πράσινο φως" έως το τέλος Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του  πακέτου της Πειραιώς ήταν σε τιμή 1,34 ευρώ, τότε με premium της τάξης του 25%, που σήμερα όμως έχει ξεπεραστεί στο ταμπλό του ΧΑ, αφού ήδη η τιμή της μετοχής με βάση το χθεσινό κλείσιμο έχει διαμορφωθεί στο 1,40 ευρώ.

"Όλες οι εταιρείες να γίνουν Fintech"

Από τις πλέον αξιόλογες προτάσεις, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι το equity fund ION, όχι μόνο λόγω της ηγετικής θέσης του στον ευρωπαϊκό κλάδο Fintech, αλλά και λόγω των στοχευμένων επενδυτικών του κινήσεων που "παντρεύουν" τις υπηρεσίες επενδύσεων και τραπεζικής με τις πλέον sophisticated τεχνολογίες αξιοποίησης δεδομένων.

Ο όμιλος ΙΟΝ, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον της Τράπεζας Πειραιώς την οποία φιλοδοξεί να καταστήσει πρωτοποριακή, όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά στην παροχή χρηματοοικονομικών και επενδυτικών υπηρεσιών μέσω των νέων τεχνολογιών. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζει την επένδυση σημαντικών πόρων στην τράπεζα προκειμένου να αναδείξει τον ηγετικό της ρόλο στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Στόχος είναι η Πειραιώς υπό την καθοδήγηση της ΙΟΝ να γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα κάνει το μεγάλο βήμα προς το μέλλον προσφέροντας υπεραξίες στους μετόχους αλλά και προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Γνώστες της ευρωπαϊκής επενδυτικής αγοράς κάνουν λόγο για επενδυτή που δεν λειτουργεί ως κυνηγός βραχυχρόνιων υπεραξιών αλλά ως μακροπρόθεσμος επενδυτής που στοχεύει στην ουσιαστική ανάπτυξη των επενδύσεών του διαθέτοντας τεχνογνωσία σε κάθε επίπεδο.

Το fund ΙΟΝ, ένας από τους πλέον επεκτατικούς - μέσω εξαγορών - ομίλους Fintech στην Ευρώπη σύμφωνα με τους Financial Times, αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους λογισμικού trading και χρηματοοικονομικών δεδομένων διεθνώς. Στα 20 έτη από την ίδρυσή του, ο Πινιατάρο ενορχήστρωσε 31 εξαγορές εταιρειών από τους κλάδους software και data, μοχλεύοντας συνολικά κεφάλαια 16 δισ. δολαρίων.

Ορόσημο στην ανάπτυξη της ΙΟΝ είναι η εξαγορά του ιταλικού ομίλου διαχείρισης πιστώσεων και δεδομένων Cerved έναντι 2 δισ. περίπου πριν από ένα έτος. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2021, η ΙΟΝ εξαγόρασε την ιταλική εταιρεία λογισμικού Cedacri, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία της στον Ευρωπαϊκό Νότο.


Η αυτοκρατορία που χτίζει μεθοδικά ο Πινιατάρο από το 1999, με μότο "όλες οι εταιρείες να γίνουν Fintech", εκτείνεται σήμερα σε περισσότερες από 50 χώρες, με γραφεία στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο, τη Φρανκφούρτη, τη Μαδρίτη, το Τορόντο, το Σικάγο, τη Σιγκαπούρη, το Σίδνεϊ, το Βερολίνο, το Δελχί, την Πίζα και αλλού. Εκτός από κορυφαίες πλατφόρμες διαχείρισης δεδομένων και επενδυτικών υπηρεσιών, το χαρτοφυλάκιο της ΙΟΝ περιλαμβάνει και σημαντικούς παρόχους ενημέρωσης οικονομικού ενδιαφέροντος όπως οι Acuris και Dealogic.

Η ΙΟΝ έχει δομηθεί πάνω σε ένα υβριδικό μοντέλο ταυτόχρονης λειτουργίας ως επενδυτής και ως διαχειριστής, με τοποθετήσεις σε παγκόσμια κλίμακα που όμως ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πελατών της σε τοπικό επίπεδο. Χάρη στην τεχνογνωσία που διαθέτει στην κατανομή κεφαλαίων και τη διαχείριση κινδύνου επιτυγχάνει κορυφαίες επενδύσεις σταθμισμένου ρίσκου με επενδυτικό ορίζοντα "στο διηνεκές".

Ο "ταλαντούχος" κύριος Πινιατάρο

Τόσο η ΙΟΝ όσο και ο ιδρυτής της, Αντρέα Πινιατάρο, έχουν διατηρήσει χαμηλό προφίλ για περισσότερα από 20 χρόνια, χτίζοντας αθόρυβα ένα δυναμικό  χαρτοφυλάκιο συμμετοχών που περιλαμβάνει ισχυρά brands στον κλάδο της επεξεργασίας και διάθεσης χρηματοοικονομικών δεδομένων και analytics, αναφέρουν οι FT.

Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας όμως, δεν διστάζει να τολμά με νέες επενδύσεις, σε νέους κλάδους όπως ο τουριστικός. Το τελευταίο "big thing" που έχει προσελκύσει την προσοχή των media διεθνώς είναι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του στο  Κανουάν, το τρίτο μεγαλύτερο νησί του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων στην Καραϊβική. Σύμφωνα με το CNN, πρόκειται για το "επόμενο πολυτελές hot spot" της Καραϊβικής όπου οι δισεκατομμυριούχοι βρίσκουν καταφύγιο μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των… υπόλοιπων δισεκατομμυριούχων.

"Το 1999, ο Αντρέα Πινιατάρο ακολούθησε τα βήματα του Μάικλ Μπλούμπεργκ - ιδρυτή του γνωστού πρακτορείου Bloomberg - εγκαταλείποντας τη λαμπρή καριέρα του trader ομολόγων στη Salomon Brothers για να φτιάξει τη δική του αυτοκρατορία χρηματοοικονομικών δεδομένων", γράφουν οι FT. Όπως ο Μπλούμπεργκ, που εγκατέλειψε τη Salomon 18 χρόνια νωρίτερα, ο Πινιατάρο εντόπισε μια μοναδική επιχειρηματική ευκαιρία: να πρωταγωνιστήσει στην παγκοσμιοποίηση και την ψηφιοποίηση των χρηματαγορών.

Ο Πινιατάρο "ακόνισε δόντια του" στην ιταλική αγορά ομολόγων τη δεκαετία του 1990, η οποία είχε ψηφιοποιηθεί πριν από τη βρετανική, τη γαλλική ή τη γερμανική. Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι, αργά ή γρήγορα, οι traders θα δώσουν τη θέση τους σε αλγορίθμους και προγραμματιστές. Έτσι, στράφηκε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες επενδυτικών συναλλαγών χτίζοντας μια αυτοκρατορία συμμετοχών ύψους 30 δισ. δολαρίων, τον όμιλο ΙΟΝ.

Το χαμηλό προφίλ της ΙΟΝ πηγάζει από το στιλ του Πινιατάρο ως manager, όπου η πληροφορία ελέγχεται πολύ αυστηρά σε έναν κύκλο το πολύ 10 συμβούλων. Σύμφωνα με άτομα που έχουν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν, τα οποία επικαλούνται οι FT, ο επιχειρηματίας ακολουθεί και εμπιστεύεται το ισχυρό του ένστικτο λειτουργώντας συχνά μοναχικά και αυτόνομα.

Ο ίδιος διατηρεί ποσοστό άνω του 90% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΙΟΝ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εξαγοράστηκε από το private equity Carlyle έναντι 400 εκατ. ευρώ το 2016. Για να χρηματοδοτήσει την "επενδυτική του μανία", ο Πινιατάρο άντλησε κεφάλαια από τις αγορές, αντί να απευθυνθεί σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ασχολείται προσωπικά με την ΙΟΝ, διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο του fund. Χαρακτηριστική είναι δε η εργασιομανία του που, σύμφωνα με τραπεζική πηγή, διαρκεί 24 ώρες το 24ωρο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: