Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Washington Post: Ο κορωνοϊός δεν είναι πλέον μία πανδημία κυρίως των μη εμβολιασμένων

ΟΙ ειδικοί εξηγούν τι έχει αλλάξει με τους εμβολιασμούς



Για πρώτη φορά, η πλειοψηφία των Αμερικανών που πεθαίνουν από κορωνοϊό έχουν λάβει τουλάχιστον την βασική σειρά δόσεων του εμβολίου.

Το 58% των θανάτων από κορωνοϊό τον Αύγουστο ήταν άνθρωποι που εμβολιάστηκαν ή είχαν κάνει και την ενισχυτική δόση, σύμφωνα με ανάλυση που διεξήχθη για το The Health 202 από τη Σίνθια Κοξ, αντιπρόεδρο του Kaiser Family Foundation.

Αυτή είναι μία συνέχεια μιας ανησυχητικής τάσης, που εμφανίστηκε τον περασμένο χρόνο, σχολιάζει η Washington Pοst. Καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν και εμφανίστηκαν νέες παραλλαγές, το ποσοστό των θανάτων των ατόμων που εμβολιάστηκαν αυξήθηκε σταθερά.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, τα εμβολιασμένα άτομα αποτελούσαν μόλις το 23% των θανάτων από κορωνοϊό. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, είχε φτάσει στο 42%.

«Δεν μπορούμε πλέον να λέμε ότι πρόκειται για πανδημία μη εμβολιασμένων», είπε η Κοξ στο The Health 2022.

Το να είναι κάποιος ανεμβολίαστος εξακολουθεί όμως να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για θάνατο από κορωνοϊό.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μια ανάλυση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης τακτικών αναμνηστικών δόσεων, προκειμένου να διατηρηθεί χαμηλός ο κίνδυνος θανάτου από τον κορωνοϊό, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Ο Άντονι Φάουτσι στην τελευταία του ενημέρωση στον Λευκό Οίκο χθες πριν από τη συνταξιοδότησή του τον Δεκέμβριο, παρότρυνε τους Αμερικανούς να λάβουν τις πρόσφατα εγκεκριμένες αναμνηστικές δόσεις, ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον.

«Το τελευταίο μήνυμα που σας δίνω από αυτό το βήμα είναι ότι παρακαλώ, για τη δική σας ασφάλεια, για την οικογένειά σας, λάβετε τη δόση του  ενημερωμένου σας εμβολίου για τον κορωνοϊό εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις», είπε.

Η Κοξ, όπως και άλλοι ειδικοί, δεν εκπλήσσονται από την αλλαγή στα ποσοστά.

Σε αυτό το σημείο, ένα μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών έχουν λάβει τουλάχιστον την κύρια σειρά των δόσεων του εμβολίου, άρα είναι λογικό ότι οι εμβολιασμένοι αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο των θανότων.

Τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου από την μόλυνση του κορωνοϊού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, επίσης είναι πιο πιθανό να έχουν κάνει τις δόσεις του εμβολίου.

Τα εμβόλια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στον ιό με την πάροδο του χρόνου και οι παραλλαγές που εμφανίζονται έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανθεκτικότητας στα εμβόλια, άρα απαιτείται η συνέχιση των αναμνηστικών δόσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η νόσηση και ο θάνατος.

Παράλληλα, η υποπαραλλαγή BA.5 Όμικoν κυριάρχησε τον Ιούλιο και συνέχισε να είναι  επικρατούσα μέχρι τις αρχές του μήνα στις ΗΠΑ.

Ο υψηλά μεταδιδόμενος ιός τροφοδότησε ένα κύμα νέων λοιμώξεων, επαναμολύνσεων και νοσηλειών όλο το καλοκαίρι.

Αναμνηστικές δόσεις

Είναι αλήθεια ότι οι ομάδες των εμβολιασμένων έχουν χαμηλότερο ποσοστό θανάτου λόγω κορωνοϊού, αναλογικά με την ηλικία τους.

Ανάλυση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από το CDC, υπογραμμίζει την προστασία που προσφέρουν τα πρόσθετα αναμνηστικά εμβόλια έναντι σοβαρών ασθενειών και θανάτων καθώς η ανοσία εξασθενεί.

Τον Αύγουστο, ο μεταδοτικός ιός της μετάλλαξης BA.5 έφτασε στο απόγειό του.

Εκείνον τον μήνα, οι ανεμβολίαστοι 6 μηνών και άνω είχαν ποσοστά θανάτου σχεδόν 6 φορές παραπάνω από εκείνους που είχαν λάβει τις πρώτες βασικές δόσεις του εμβολίου.

Όσοι είχαν κάνει την πρώτη αναμνηστική δόση ήταν πιο καλά προστατευμένοι. Οι ανεμβολίαστοι ηλικία 5 ετών και άνω είχαν περίπου 8 φορές παραπάνω πιθανότητες να πεθάνουν από τον κορωνοϊό σε σχέση με εκείνους που είχαν λάβει μια αναμνηστική δόση.

Μεταξύ εκείνων που ήταν επιλέξιμοι να κάνουν την δεύτερη αναμνηστική δόση, το χάσμα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

Οι ανεμβολίαστοι ηλικία 50 ετών και άνω είχαν 12 φορές παραπάνω πιθανότητες να πεθάνουν από κορωνοϊό συγκριτικά με τους συνομιλίκους τους, που είχαν λάβει δύο ή περισσότερες αναμνηστικές δόσεις.

Την ίδια ώρα, η τρέχουσα εμβολιαστική κίνηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σχεδόν 35 εκατ. άνθρωποι έχουν κάνει τις ενημερωμένες αναμνηστικές δόσεις, που ήταν διαθέσιμες για όλους άνω των 12 ετών και για τα παιδιά ήδη από 5 μηνών (ήδη από τον Σεπτέμβριο).

Αυτό είναι ποσοστό σχεδόν λίγο πάνω από το 10% του αμερικανικού πληθυσμού εν μέσω μιας έντονης ανησυχίας ότι όσο κρυώνει ο καιρός θα ακολουθήσει ένα τεράστιο κύμα κρουσμάτων.

Χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για ακόμα 6 εβδομάδες πριν την εορταστική περίοδο, η διάθεση εμβολίων με στόχο την αύξηση της «απορρόφησης» των εμβολίων από τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που ανήκουν σε φυλετικές μειονότητες και εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές, οι οποίοι έχουν υποστεί δυσανάλογα ποσοστά σοβαρής νόσησης και θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Το CDC δημοσίευσε έρευνα που προσφέρει τις πρώτες αποδείξεις ότι τα δισθενή αναμνηστικά εμβόλια είναι καλύτερα στην πρόληψη συμπτωματικών μολύνσεων απέναντι στις νέες παραλλαγές που κυκλοφορούν συγκριτικά με τις πρώιμες δόσεις.

«Αισθάνομαι πολύ αισιόδοξος ότι αν οι Αμερικανοί συνεχίσουν να εμβολιάζονται σε καλό ποσοστό, αν συνεχίζουν να λαμβάνουν τις αναμνηστικές δόσεις, τότε θα μπορούμε προφανώς να έχουμε μία πιο υγιή και ασφαλή εορταστική περίοδο» είπε ο Ashish Jha, ειδικός του κορωνοϊού από το βήμα του Λευκού Οίκου.

Με πληροφορίες της Washington Pοst

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: