Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

O Erdogan βλέπει την πολιτική του σωτηρία σ' έναν «μικρό, βρώμικο πόλεμο με την Ελλάδα» και στην οικονομική στήριξη Putin, Salman

«Ωραία που επιστρέψατε γιατί ο ειρηνικός παράδεισος των διακοπών σας θα μπορούσε σύντομα να γίνει το σκηνικό ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου, ξεκινά άρθρο του το γερμανικό Die Zeit, αναφερόμενο στους Γερμανούς τουρίστες - Ξεπέρασε τον εαυτό του ο Τούρκος πρόεδρος



«Στο Αιγαίο, τουρκικά αεροσκάφη εισβάλλουν σχεδόν καθημερινά στον ελληνικό εναέριο χώρο και αυτό θα μπορούσε να γίνει η σκηνή ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου», αναφέρει σε άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, ενώ επισημαίνει σε δεύτερη ανάλυση πως, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan πως ξεπέρασε τον εαυτό του.
Το άρθρο ξεκινάει ως εξής: «Ίσως μόλις επιστρέψατε από το Αιγαίο όπου περάσατε υπέροχες διακοπές;
Ωραία που επιστρέψατε γιατί ο ειρηνικός παράδεισος των διακοπών σας θα μπορούσε σύντομα να γίνει το σκηνικό ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου».

H Σμύρνη..
.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις πρόσφατες απειλές του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan προς την Ελλάδα, όταν εμφανίστηκε με κόκκινη φόρμα στην Σαμψούντα ενώπιον υποστηρικτών του που ζητωκραύγαζαν και λέγοντας: «Εσύ, Ελληνα, για κοίτα την Ιστορία.
Κοίτα πίσω στην Ιστορία.
Αν πάτε πολύ παραπέρα, το τίμημα θα είναι βαρύ.
Εχουμε μόνο μία πρόταση για την Ελλάδα.
Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη».

Η κακή πολιτική πορεία του Erdogan

Ο αθρογράφος εξηγεί τι συνέβη στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και καταλήγει: «Ο Recep Tayyip Erdogan βρίσκεται ενώπιον εκλογών τον επόμενο χρόνο και έχει κακές προοπτικές.
Η χώρα του είναι χρεοκοπημένη.
Ο πληθωρισμός είναι στο 80%.
Επιδιώκει ισορροπία με όλους όσοι του προσφέρουν χρήματα ή προσωπική υποστήριξη.
Ο Erdogan υποκλίνεται στον Μοχάμεντ μπιν Σατζέντ, ηγέτη των Εμιράτων, στον Mohammed bin Salman, διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, στον Vladimir Putin, τον στρατηγό της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ελλάδα δεν του προσφέρει χρήματα, αλλά τη δυνατότητα για έναν μικρό, βρώμικο πόλεμο, με την κατοχή ενός νησιού όπως το 1974 στην Κύπρο.
Εάν τα πράγματα πάνε άσχημα στην προεκλογική εκστρατεία, αυτή θα ήταν μια από τις επιλογές του για να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα.
Στην καταστροφή της Σμύρνης αναφέρεται και εκπομπή του δημόσιου Γερμανικού Ραδιοφώνου Deutschlandfunk με τον τίτλο «Όταν τα στρατεύματα του Ατατούρκ κατέκτησαν την ελληνική Σμύρνη» όπου αναφέρεται πως «Η πόλη, που ήταν σε μεγάλο βαθμό ελληνική, θεωρούνταν πολυπολιτισμική.
Η ειρηνική συνύπαρξη έληξε όμως την εποχή του τουρκικού εθνικισμού και η θρυλική κοσμοπολίτικη μητρόπολη χάθηκε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο».

Ο Erdogan ξεπέρασε τον εαυτό του

Ο Erdogan έχει επαναλάβει δύο φορές την απειλή πολέμου σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά ξεπέρασε τον εαυτό του όταν είπε: «Μια νύχτα μπορούμε να έρθουμε!», μιλώντας για ένα όραμα που είναι εφιάλτης για την Ελλάδα, όπως τιτλοφορείται έταιρη ανάλυση του Die Zeit και εξηγεί.
Αυτό που εξακολουθεί να θεωρείται εφιάλτης στην Ελλάδα σήμερα είναι ένα περήφανο μέρος του ιδρυτικού μύθου της Τουρκίας.
Ο Erdogan αναφέρθηκε σε αυτό ενώπιον υποστηρικτών στην πόλη Σαμψούντα της Μαύρης Θάλασσας το περασμένο Σαββατοκύριακο. 
Η Τουρκία αισθάνεται υποχρεωμένη να κάνει τέτοιες δηλώσεις επειδή η Ελλάδα εξοπλίζει ορισμένα από τα νησιά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.  
Η ελληνική κυβέρνηση δικαιολόγησε τη στρατιωτικοποίηση λέγοντας ότι έπρεπε να προστατεύσει τα νησιά από την Τουρκία επειδή ο Erdogan είχε επανειλημμένα αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας.

Τα νησιά έχουν υψηλή γεωστρατηγική αξία.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφο, ο γεωαναλυτής Ιωάννης Μιχαλέτος τα αποκάλεσε κάποτε «αβύθιστα αεροπλανοφόρα», χωρίς τα οποία η Ελλάδα θα ήταν «στρατιωτικά καταδικασμένη».
Επιπλέον, ορισμένα νησιά ενδέχεται να δημιουργήσουν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες βάσει του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις οποίες μεγάλα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου ανήκουν στην Αθήνα.
Μια αδικία από τουρκικής σκοπιάς
Οι Τούρκοι εθνικιστές, από την άλλη πλευρά, αναφέρονται τακτικά σε χάρτες πριν από το 1920, όταν τα νησιά και τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Νιώθουν μια ιστορική υποχρέωση να ανακτήσουν τον έλεγχο των εδαφών.
Αντί να επιδιώκεται μια ειρηνική λύση, για παράδειγμα ενώπιον ενός διαιτητικού δικαστηρίου, υπάρχουν εδώ και χρόνια λεκτικές και στρατιωτικές προκλήσεις - από την Τουρκία.
Πριν από λίγες μέρες, μετά τις αλλεπάλληλες πολεμικές απειλές του Erdog
an, η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να επιπλήξει την Τουρκία.
Διαφορετικά κινδυνεύετε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση, αλλά από τουρκικής σκοπιάς, οι πολυάριθμοι στρατιωτικοί σταθμοί των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι ήδη αρκετή δήλωση.
2_372.JPG
3_250.JPG

1_465.JPG
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: