Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Μακρόν: Η Ρωσία δεν πρέπει να εξευτελιστεί, παρά το ιστορικό λάθος του Πούτιν

Επιμένει στην ανάγκη διαλόγου με τη Ρωσία ο Γάλλος πρόεδρος.

 


Είναι εξαιρετικής σημασίας να μην εξευτελιστεί η Ρωσία ώστε, όταν σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, να μπορεί να βρεθεί μία διπλωματική λύση, επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. 

Ο Μακρόν επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους με τον Ρώσο ομόλογό του από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Έχει δεχθεί έντονη κριτική για τη στάση του αυτή καθώς κρίνεται πως υπονομεύει τις προσπάθειες πίεσης προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

«Δεν πρέπει να εξευτελίσουμε τη Ρωσία έτσι ώστε, όταν έρθει η μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες, να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε μία διέξοδο μέσω διπλωματικών μέσων» είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του.

«Είμαι πεπεισμένος πως είναι ρόλος της Γαλλίας να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής» συμπλήρωσε. 

Μακρόν και Πούτιν έχουν συνομιλήσει αρκετά μετά την εισβολή, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Γάλλου προέδρου για την κατάπαυση πυρός και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. 

«Νομίζω, του είπα ότι κάνει ένα ιστορικό λάθος για τον λαό του, για τον ίδιο και την ιστορία» είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος σε μία απ΄αυτές τις συζητήσεις. 

Η Γαλλία παρέχει οικονομική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, αλλά έως και σήμερα ο Μακρόν δεν έχει ταξιδέψει στο Κίεβο ώστε να εκφράσει κατ' ιδίαν αυτή τη στήριξη στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έχουν κάνει πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει ένα μελλοντικό ταξίδι.

Η αντίδραση του Κιέβου

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα επέκρινε τις εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περί «μη ταπείνωσης» της Ρωσίας, κρίνοντας ότι αυτή η θέση θα μπορούσε «μόνο να ταπεινώσει τη Γαλλία».

«Οι εκκλήσεις για αποφυγή ταπείνωσης της Ρωσίας μπορούν μόνο να ταπεινώσουν τη Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επειδή η Ρωσία αυτοταπεινώνεται. Καλύτερα να επικεντρωθούμε στο πώς να βάλουμε τη Ρωσία στη θέση της. Αυτό θα φέρει ειρήνη και θα σώσει ζωές», ανέφερε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο twitter.

Με πληροφορίες από Reuters

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: