Την αντίθεσή τους στην απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους οι Πράσινοι της Ελλάδας και της Τουρκίας και απαιτούν τη διατήρησή της ως συμβόλου της Συλλογικής Σοφίας της Ανθρωπότητας.
Η πλήρης δήλωση είναι η εξής:
«Στις 24 Ιουλίου η Αγία Σοφία πρόκειται να εγκαινιαστεί ως χώρος θρησκευτικής λατρείας, αποκλειστικά για Μουσουλμάνους.
Ο μέχρι τώρα τρόπος λειτουργίας της ως Μουσείο, με κύματα βιαστικών επισκεπτών που την έβλεπαν απλώς ως ένα ακόμη κορυφαίο αξιοθέατο, ήταν ίσως ανεπαρκής για την ασφαλή διατήρηση ενός οικοδομήματος τόσων αιώνων. Διασφάλιζε όμως το πιο κρίσιμο: τη διατήρηση της «Αγια-Σοφιάς» ως Κοινού Κτήματος της Ανθρωπότητας.
Αρχικά αυτοκρατορικός μητροπολιτικός ναός αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού, η Αγία Σοφία έχει εξελιχθεί σε μνημείο για τη Συλλογική Σοφία της Ανθρωπότητας. Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και εγκόσμιο κράτος, την έχουν διαδοχικά οικοδομήσει, συντηρήσει και διαχειριστεί προς όφελος όλων μας. Παραμένοντας όρθια για σχεδόν 1500 χρόνια, έχει αποκτήσει ένα συμβολικό καθεστώς μοναδικό, ως χώρος για πιστούς και μη, από κάθε χώρα και κάθε πολιτισμό. Καθένας και καθεμιά, ανεξάρτητα από καταγωγή, ταυτιζόταν με το μνημείο και παράλληλα το ένιωθε και δικό του/ δικό της. Σε έναν κόσμο βαθιά διαιρεμένο, η Αγιά Σοφιά γεφύρωνε τις πιο μακρινές αποστάσεις, αποτελώντας ορόσημο στην αποφασιστικότητά μας να υπερβαίνουμε τις διαιρέσεις και το μίσος.
Με την πρόσφατη απόφαση, η Αγία Σοφία θυσιάστηκε στην εγωιστική αποκλειστική ιδιοποίηση. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση αυτή. Οι Πράσινοι της Ελλάδας και της Τουρκίας απαιτούμε τη διατήρηση της Αγια- Σοφιάς ως συμβόλου της Συλλογικής Σοφίας της Ανθρωπότητας.
Απαιτούμε για την Αγια Σοφιά ένα καθεστώς που να την κατοχυρώνει ως Κοινό Κτήμα όλων των ανθρώπων, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολιτιστικούς της θησαυρούς. Δεν θέλουμε αποκλεισμούς αλλά λύσεις που να περιλαμβάνουν όλες τις πλευρές και να διασφαλίζουν την αίσθηση του κοινού αγαθού. Σε μνημείο τέτοιας οικουμενικής σημασίας, αξιώσεις αποκλειστικής ιδιοποίησης δεν πρέπει να αποτελούν οδηγό για τη χρήση του χώρου του.
Πολιτικές που θα διασφάλιζαν, για επισκέπτες κάθε θρησκεύματος ή και μη πιστούς, προστατευόμενους χώρους με ησυχία για ατομική προσευχή ή για απλή σιωπηλή περίσκεψη, είναι αποδεκτές και ευπρόσδεκτες. Είναι εφικτό να βρεθούν τρόποι ειρηνικής συνύπαρξης, για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και τα σύμβολά τους: η κληρονομιά του κοινού μας παρελθόντος θα μας καθοδηγήσει να το πετύχουμε.
Η υπεράσπιση της Αγια-Σοφιάς ως κοινού κτήματος για όλη την ανθρωπότητα, συνδέεται με την υπεράσπιση των κοινών μας στόχων, την αντιπαράθεση με τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό, τον μαχητικό αγώνα για το κοινό μας σπίτι: τον πλανήτη μας.
Η Αγια-Σοφιά να παραμείνει Παγκόσμιο Κοινό Κτήμα.
ΠΡΑΣΙΝΟΙ, Ελλάδα - Yeşiller Meclisi «Πράσινη Συνέλευση,Τούρκοι Πράσινοι»
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου