Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Ανοιχτή επιστολή 239 επιστημόνων στον ΠΟΥ: Αναθεωρήστε - Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται αερογενώς

Καλεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τις συστάσεις του 

Ανοιχτή επιστολή 239 επιστημόνων στον ΠΟΥ: Αναθεωρήστε - Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται αερογενώς (EPA) 



Με ανοιχτή επιστολή 239 επιστήμονες από 32 χώρες καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τις συστάσεις του για τον κορωνοϊό.  

Εκατοντάδες επιστήμονες δηλώνουν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο νέος κορωνοϊός, όταν βρίσκεται σε σωματίδια, μικρότερα από τα σταγονίδια στον αέρα μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους και καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τις οδηγίες του, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.   

Ο ΠΟΥ αντιτίθεται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα ιικά σωματίδια που αιωρούνται σε εσωτερικούς χώρους είναι μολυσματικά, λένε ορισμένοι επιστήμονες.   

Ο οργανισμός δε, από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η έρευνα εξακολουθεί να είναι ασαφής.   

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων προερχομένων από την μύτη ή το στόμα, τα οποία εκτοξεύονται όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί από την Covid-19 βήχει, φτερνίζεται ή μιλά.   

Σε ανοικτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία θα δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα, 239 επιστήμονες από 32 χώρες επισημαίνουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι μικρότερα σωματίδια στον αέρα μπορούν να προσβάλουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT.   

Είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορωνοϊός μεταφέρεται αερογενώς και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους αν εισπνευσθεί, προειδοποιούν οι επιστήμονες.   

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τους NYT, ο διεθνής οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ιός μεταδίδεται αερογενώς δεν είναι πειστικά.   

Ο κορωνοϊός βρίσκει νέα θύματα παγκοσμίως, σε μπαρ και εστιατόρια, γραφεία, αγορές και καζίνο, προκαλώντας τρομακτικά «σμήνη» λοίμωξης που επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο αυτό που πολλοί επιστήμονες λένε εδώ και μήνες: Ο ιός παραμένει στον αέρα σε εσωτερικούς χώρους, μολύνοντας εκείνους που βρίσκονται κοντά.   

Εάν η αερομεταφερόμενη μετάδοση είναι σημαντικός παράγοντας στην πανδημία, ειδικά σε πολυσύχναστους χώρους με ανεπαρκή εξαερισμό, οι συνέπειες για τον περιορισμό θα είναι σημαντικές.   

Μπορεί να χρειαστούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και σε κοινωνικά απομακρυσμένους χώρους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να χρειάζονται μάσκες N95 που φιλτράρουν ακόμη και τα μικρότερα αναπνευστικά σταγονίδια καθώς φροντίζουν ασθενείς με κορωνοϊό.   

Τα συστήματα εξαερισμού σε σχολεία, γηροκομεία, κατοικίες και επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστεί να ελαχιστοποιήσουν την ανακυκλοφορία του αέρα και να προσθέσουν ισχυρά νέα φίλτρα. Ίσως χρειαστούν υπεριώδη φώτα για να σκοτώσουν ιικά σωματίδια που επιπλέουν σε μικροσκοπικά σταγονίδια στο εσωτερικό, αναφέρει το δημοσίευμα.   

Ωστόσο, στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι 239 επιστήμονες από 32 χώρες έχουν σκιαγραφήσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι μικρότερα σωματίδια μπορούν να μολύνουν ανθρώπους και ζητούν από τον οργανισμό να αναθεωρήσει τις συστάσεις του.   

Ακόμη και στην πιο πρόσφατη ενημέρωσή του για τον κορωνοϊό, που κυκλοφόρησε στις 29 Ιουνίου από τον ΠΟΥ, η αναφέρεται ότι εν λόγω αερομεταφερόμενη μετάδοση του ιού είναι δυνατή μόνο μετά από ιατρικές διαδικασίες που παράγουν αερολύματα ή σταγονίδια μικρότερα από 5 micron, όπου ένα micorn είναι ίσο με το ένα εκατοστό του μέτρου.   

Ο σωστός εξαερισμός και οι μάσκες N95 προκαλούν ανησυχία μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τoν ΠΟΥ.   

Αντ 'αυτού, οι οδηγίες για τον έλεγχο των λοιμώξεων, πριν και κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, προωθούν σε μεγάλο βαθμό τη σημασία του πλυσίματος χεριών ως κύρια στρατηγική πρόληψης, παρόλο που υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για τη μετάδοση του ιού από τις επιφάνειες.   

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε τώρα ότι οι επιφάνειες είναι πιθανό να διαδραματίζουν μικρό μόνο ρόλο στη διασπορά του ιού.   

Η δρ. Benedetta Allegranzi, ειδικός του ΠΟΥ για τον έλεγχο των λοιμώξεων, δήλωσε ότι τα στοιχεία για την εξάπλωση του ιού μέσω του αέρα δεν ήταν πειστικά.   «Ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες, έχουμε δηλώσει αρκετές φορές ότι θεωρούμε δυνατή την αερομεταφερόμενη μετάδοση, αλλά σίγουρα δεν υποστηρίζεται από σταθερές ή ακόμη και σαφείς αποδείξεις. Υπάρχει μια έντονη συζήτηση για αυτό.»   








Με πληροφορίες των New York Times/Reuters 
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: