Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Κορωνοϊός - Πάνω από 208.000 κρούσματα στην γειτονιά της Ελλάδας...

Περικυκλωμένη από χώρες με χειρότερη επιδημιολογική εικόνα, ή, έστω, επιδεινούμενη, είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα...
στοιχεία των τελευταίων ημερών για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη γειτονιά μας.


Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εκδώσει μόλις την περασμένη εβδομάδα μία λίστα ευρωπαϊκών χωρών όπου παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις κρουσμάτων και σε αυτές περιλαμβάνονται η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σε αυτό το πλαίσιο η Κροατία επανέφερε και την 14ήμερη καραντίνα για ταξιδιώτες από τη Βοσνία, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία, έχοντας διαπιστώσει άνοδο λοιμώξεων στο έδαφός της προηγουμένως.

Άλλωστε, οι τελευταίες τέσσερις χώρες αυτές έχουν καταγράψει υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων από τις αρχές του περασμένου μήνα.

Η Βόρεια Μακεδονία ανέφερε 2.067 νέες περιπτώσεις του ιού τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ πάνω από 1.000 νέα κρούσματα ανέφεραν το Κόσοβο και η Αλβανία.

Περαιτέρω, στη Σερβία - όπου πρόσφατα επανακυρήχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε σειρά πόλεων - αυξάνονται, πέρα από τον ρυθμό μολύνσεων και οι νεκροί. Σύμφωνα με το τελευταίο ανακοινωθέν  11 ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανεβάζοντας στους 298 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας. Άλλα 309 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν από εχθές και έτσι έφτασαν τους 15.504 οι προσβληθέντες από τον Covid-19. 

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 85 ασθενείς και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται κρίσιμη. Εξάλλου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε από σήμερα το πρωί και το Βελιγράδι το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη εστία της επιδημίας.

Τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα συνορεύει είναι τα ακόλουθα, σύμφωνα με εκτίμηση του Johns Hopkins στις 22:00 το βράδυ της Παρασκευής:


Αλβανία: 2.752 κρούσματα και 72 νεκροίΒόρεια Μακεδονία: 6.787 κρούσματα και 328 νεκροίΒουλγαρία: 5.315 κρούσματα και 232 νεκροίΤουρκία: 203.456 κρούσματα και 5.186 νεκροί.


Υπενθυμίζεται πως δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα υπάρχει για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ+ (περιλαμβάνει τις χώρες Schengen {συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας}) αλλά και για τους κατοίκους των εξής χωρών: Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στο άνοιγμα των συνόρων και του τουρισμού επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε π.χ. να ανακληθεί το «πράσινο φως» σε τουρίστες από τη Σερβία, η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως πληροφορίες ανέφεραν πως πολλοί κάτοικοι των παραπάνω χωρών - πλην της Τουρκίας για την οποία υπάρχει απαγορευτικό - επισκέπτονται τη χώρα μας μέσω χερσαίων πυλών εσόδου όπως ο Προμαχώνας, αλλά και ότι ήδη καταγράφηκε τουλάχιστον ένα «εισαγόμενο» κρούσματα σε πτήση από Σερβία.

Στα 3.486 τα κρούσματα στη χώρα μας

Συνολικά 28 νέα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Δεκατρία (13) από αυτά εντοπίστηκαν μάλιστα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

ένα (1) εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως σε εργαστήριο
επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Σερρών
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λαρίσης
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Έβρου
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.
Κατά τα παραπάνω, τα εισαγόμενα περιστατικά είναι συνολικά 14.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που προηγήθηκε της άτυπης ενημέρωσης για την κατανομή των περιστατικών:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 28 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3486, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

799 (22.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1922 (55.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 4 (50.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

xartis krousmata EODY

Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκαν 28 νέα περιστατικά του ιού, εκ των οποίων εισαγόμενα ήταν τα 7.


Ολόκληρη η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.




πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: