Ψηφίστε τώρα για την σωτηρία του Δελφικού Τοπίου

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019

38 ελληνικά μαχητικά την «έπεσαν» στους Τούρκους στο Αιγαίο – Τι είπε ο Υπ. Άμυνας

38 ελληνικά μαχητικά την «έπεσαν» στους Τούρκους στο Αιγαίο – Τι είπε ο Υπ. Άμυνας
Την ισχυρή επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με πρόσφατο παράδειγμα την αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, εξήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, βάλλοντας – παράλληλα – έναντι όσων «υποκύπτουν» στην προπαγάνδα ότι είμαστε μειονεκτικοί σε θέμα εξοπλισμών.


Μιλώντας στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, η οποία ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ισχυρές και παραμένουν εξοπλισμένες με πολύ καλά και προηγμένα οπλικά συστήματα, σε όλους τους κλάδους.
Θα ήθελα να μην υποκύπτουμε ως κοινωνία και ως ΜΜΕ στην προπαγάνδα ότι μειονεκτούμε είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι στη γείτονα, υπάρχει προπαγάνδα δημιουργίας κλίματος υπεροχής και όχι ηττοπάθειας.

Τα Μιράζ την «έπεσαν» στους Τούρκους

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση των Mirage είπε ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι σε άμεση ετοιμότητα: Άλλωστε, χθες, «σηκώθηκαν αρκετά από αυτά, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, και με αριθμητικό πλεονέκτημα, έδωσαν ένα ακόμα μάθημα στην τουρκική αεροπορία, ότι τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου, με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, που εξήρε τη θετική διάθεση της επιτροπής απέναντι στις ρυθμίσεις, είπε ότι τα 530 εκατ. του προϋπολογισμού δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες των Ε.Δ.
Αυτές οι ανάγκες δεν περιορίζονται μόνο στη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων αλλά ενδεχομένως σε πρόσκτηση καινούργιων σε όλους τους κλάδους, «για να παρακολουθήσουμε τον επίμονο, ενοχλητικό και πολύ διεκδικητικό γείτονα».
Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία δεν κρύβει πλέον τις επεκτατικές ή διεκδικητικές προθέσεις της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Όσο για την αναβάθμιση των 84 F-16 (4ης γενιάς) στην εκδοχή «Viper» (μεταξύ 4ης και 5ης γενιάς) είπε ότι το πρώτο αεροσκάφος είναι ήδη έτοιμο για αποσυναρμολόγηση, και ότι το συνολικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί έως το 2027.
Υπογράμμισε επίσης ότι η εμπλοκή της ελληνικής εγχώριας βιομηχανίας στην αναβάθμιση του F-16, της δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξει και τα επόμενα αεροσκάφη, 5ης γενιάς.

Τους «γλεντήσαμε» την Τρίτη στο Αιγαίο

Την Τρίτη τα ελληνικά μαχητικά έστειλαν μήνυμα ισχύος στην τουρκική πολεμική αεροπορία.
Το πρωί της Τρίτης σημειώθηκαν δύο υπερπτήσεις στη νήσο Ρω από ισάριθμα τουρκικά μαχητικά.
Εκεί έγινε και η πρώτη από τις τρεις αερομαχίες της Τρίτης.
Άλλες δύο σημειώθηκαν στην περιοχή μεταξύ Λήμνου Λέσβου και Χίου.
Συνολικά η τουρκική πολεμική αεροπορία προσπάθησε να «αιφνιδιάσει» στέλνοντας 20 μαχητικά, εκ των οποίων τα μισά οπλισμένα, στο FIR Αθηνών, σημειώνοντας 30 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Αυτός όμως που αιφνιδιάστηκε ήταν η ίδια η τουρκική πολεμική αεροπορία, καθώς η ελληνική την «περίμενε στη γωνία», όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας.
Στέλνοντας ένα εντυπωσιακό μήνυμα ισχύος και ετοιμότητας η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία απογείωσε την Τρίτη 38 μαχητικά της από διάφορες βάσεις της με αποτέλεσμα οι Τούρκοι χειριστές να βρεθούν ακόμα και περικυκλωμένοι.
Όπως ειπώθηκε από στρατιωτική πηγή, υπήρξαν περιπτώσεις που ένα ή δύο τουρκικά μαχητικά βρήκαν απέναντί τους και γύρω τους ακόμα και τέσσερα ελληνικά.
Οι Έλληνες χειριστές με απόλυτο επαγγελματισμό κέρδισαν σε όλες τις περιπτώσεις το τακτικό πλεονέκτημα και όλα δείχνουν πως «δεν έδειξαν έλεος» καθώς όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή «τους γλεντήσαμε».
Αυτό το μήνυμα ισχύος έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά τα δύο απανωτά πλήγματα στο γόητρο της τουρκικής αεροπορίας, όταν στην πρώτη περίπτωση ελληνικά μαχητικά έφτασαν αθέατα στην Κύπρο και στην δεύτερη πέταξαν μεταξύ των κατεχόμενων και της ίδιας της Τουρκίας συνοδεύοντας αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό στερώντας και πάλι από την Άγκυρα την δυνατότητα να αντιδράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: