Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Επιβεβαιώνεται η κατάργηση της 13ης σύνταξης


Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την 13η σύνταξη επιβεβαιώθηκε και από άλλο κυβερνητικό στέλεχος.
Σε χθεσινή (10/12) συνέντευξή του στην τηλεόραση του Ant1 ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης επιβεβαίωσε τον κυβερνητικό σχεδιασμό να καταργηθεί η νομοθετημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση 13η σύνταξη, θέμα που ανέδειξε το «Σin».
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν θα δώσει την 13η σύνταξη η ΝΔ είπε: «Θα πάμε σε κάτι άλλο, θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων».

Μάλιστα, ο Ν. Μηταράκης χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη προεκλογικό μέρισμα, παρότι με νόμο έχει μόνιμο χαρακτήρα: «Το 2019 αυτό που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κοινωνικό μέρισμα. Προεκλογικά μπορείς να ονομάσεις ότι θέλεις όπως θέλεις», είπε.

Είχε προηγηθεί, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» και ερωτώμενος αν θα επαναληφθεί η καταβολή της και το 2020 όπως έγινε το 2019, απάντησε, στέλνοντας σαφές μήνυμα, ότι το κονδύλι των 908 εκατ. ευρώ, που κόστισε η 13η σύνταξη «θα χρησιμοποιηθεί όλο για τους συνταξιούχους με τρόπο που θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας στους επόμενους μήνες. Τα χρήματα υπάρχουν».

Είναι σαφές ότι 13η σύνταξη δεν πρόκειται να ξαναδοθεί και η κατάργησή της θα ενταχθεί στο πλαίσιο των επικείμενων  ευρύτερων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα. Πιθανότατα δε, το αντίστοιχο ποσό θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ. Αξίζει να σημειωθεί, πως επειδή η καταβολή 13ης σύνταξης είναι νομοθετημένη – ψηφίστηκε και από τη ΝΔ- και δεν πρόκειται για έκτακτο μέτρο πρέπει να καταργηθεί με νέα διάταξη.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μηταράκη και τα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε σε χθεσινοβραδινή ομιλία του στα Τρίκαλα: «Το νέο ασφαλιστικό που μας έρχεται θα είναι επιβάρυνση 500 ευρώ το χρόνο. 600 ευρώ η επιβάρυνση, 17 ευρώ το χρόνο η ελάφρυνση για την μεσαία τάξη και κατάργηση της 13ης σύνταξης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: