Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Απολογισμός από πεπραγμένων από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας κο. Ευάγγελο Κατσαγούνο


Αποτέλεσμα εικόνας για Ευάγγελος Κατσαούνος φωκιδα


Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες.
Φτάνοντας στο τέλος της θητείας μου ως Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Φωκίδας, αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση να κάνω έναν σύντομο απολογισμό της περίοδου αυτής  που βρέθηκα στο τιμόνι της Π.Ε Φωκίδας.  
Ανέλαβα ως Αντιπεριφερειάρχης αφού εκλέχτηκα από το Περιφερειακό Συμβούλιο με 23 ψήφους σε σύνολο 31,  τον Ιούνιο του 2016 μετά τον απρόσμενο θάνατο του αείμνηστου και αγαπητού φίλου Κώστα Μίχου.
Στο διάστημα αυτό των τριών περίπου ετών, χρειάστηκε να δια χειριστώ  αρκετά αντίξοες καταστάσεις και παράλληλα να αντιμετωπίσω την καθημερινότητα της Π.Ε Φωκίδας με τα προβλήματά της.
Ξεκινώντας λοιπόν την ενημέρωση για την οποία έκανα λόγο παραπάνω παραθέτω τα ακόλουθα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
Συντήρηση αποκατάσταση οδικού δικτύου
Στα πλαίσια της συντήρησης του οδικού δικτύου η Π.Ε Φωκίδας προχώρησε στη μελέτη, δημοπράτηση και κατασκευή έργων που αφορούν παρεμβάσεις αποκατάστασης  φθορών  του ασφαλτικού οδοστρώματος, την κατασκευή ή αποκατάσταση τεχνικών έργων, τις διαγραμμίσεις κ.λπ.,  για τα οποία έχουν διατεθεί μέχρι τώρα ποσά της τάξεως των 10 – 12 εκατ. ευρώ . Εχει επιλπέον εγκριθεί πίστωση 8 εκατ. Ευρώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Π.Στ.Ε, για την επισκευή των καθιζήσεων που έχουν προκληθεί στο οδικό μας δίκτυο.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Π.Ε Φωκίδας παρά τη σχετική μικρή της έκταση, έχει ένα από τα μεγαλύτερα οδικά δίκτυα (εθνικό και επαρχιακό), που έχει συνολικό μήκος 900 περίπου χιλιομέτρων και ήταν δυστυχώς πλημμελώς συντηρημένο για πολλά χρόνια.

Εθνικό οδικό δίκτυο
Όσον αφορά ιδιαίτερα το Εθνικό οδικό δίκτυο, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτεί με 15 εκατ. Ευρώ το πρώτο τμήμα της διαγωνίου Θερμοπύλες – Αντίρριο.
Με το έργο αυτό, που στην ουσία συνδέει την Ιόνια Οδό με την Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, θα εξασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής κίνηση των οχημάτων και θα μειωθεί στο μισό περίπου ο χρόνος μετάβασης από τις Θερμοπύλες στο Αντίρριο.

Υπόλοιπο οδικό δίκτυο.
Προγραμματίστηκε και κατασκευάστηκε ο οδικός κόμβος Γλυφάδας.
Είναι σε διαδικασία δημοπράτησης :
            Ο δυτικόςκόμβος της Ιτέας
            Ο κόμβος ΒΙΟΠΑ Άμφισσας και
            Ο κόμβος Μαλαμάτων που είναι σε διαδικασία υλοποίησης.
   
Αλλά τεχνικά έργα
Χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του όρχου βαρέων οχημάτων για την αποσυμφόρηση της πόλης της Άμφισσας.
Είναι σε εξέλιξη το σημαντικότατο για την περιοχή έργο της προστασίας των διαβρωμένων ακτών στην παραλία Τολοφώνας.
Είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του εγγειοβελτιωτικού έργου της πεδιάδας του Μόρνου που θα αναβαθμίσει τον πρωτογενή τομέα της περιοχής.
Έγινε επανέναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση του αρδευτικού έργου του ελαιώνα της Άμφισσας.
Ολοκληρώθηκε ο αναδασμός της Στρώμης.
Βρίσκεται στο στάδιο της διανομής των τίτλων ο αναδασμός της Μαριολάτας.
Είναι σε εξέληξη η επισκευή - αντιστήριξη πρανών λόγω καθίζησης του οδοστρώματος του κεντρικού άξονα της Εθνικής οδού  (Ε.Ο 27)  Αμφισσα – Θερμοπύλες στην περιοχή ‘Αϊ Λιόσα’.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Δράσεις που αφορούν τον τουρισμό και τον πολιτισμό είναι:
Η εκβάθυνση του λιμανιού της Ιτέας για να μπορούν να προσεγγίζουν μεγάλα κρουαζιερόπλοια .
Η αποκατάσταση των αγιογραφιών του αγιογράφου Σπύρου Παπαλουκά στον Ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ι.Μ Φωκίδας στην Άμφισσα.
Η αποκατάσταση των πυρόπληκτων κελιών της Ιερά μονής Βαρνάκοβας, που είναι Βυζαντινό μοναστήρι με μεγάλη ιστορία.
Η αποκατάσταση του κελιού του Αθανασίου Διάκου της Ιερά Μονής  Προδρόμου στην Αρτοτίνα.
Η αγορά στον παραδοσιακό οικισμό της ‘Χάρμαινας’ στην Άμφισσα τριών κτιρίων για την ανάδειξη μέσω αυτών σε μουσειακό επίπεδο, των παραδοσιακών επαγγελμάτων της περιοχής (ταμπάκικα, σκοινάδικα, κουδουνάδικα) .
Η χρηματοδότηση από τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου των Δελφών, που είναι έργο κορωνίδα για τον πολιτισμό – τουρισμό της περιοχής.
Εχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την κατασκευή του Περιφερειακού της Αμφισσας, μέσω του οποίου και πέραν των αλλών θα αναδειχθούν τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του τόπου μας. 
Η συγκρότηση με απόφαση του κ. Περιφερειάρχη από 2014, διατομικών επιτροπών με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την τουριστική ανάδειξη των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις οποίες  μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη συμμετέχουν και οι Δήμαρχοι.
Εκδόθηκαν τουριστικοί οδηγοί και διανεμήθηκαν στα τουριστικά γραφεία.
Εχουν γίνει αναρτήσεις προβολής που αφορούν την περιοχή μας σε σχετικούς και κατάλληλους  ιστότοπους του διαδικτύου.     

Οι διαδικασίες με τα ισχύοντα μέχρι στιγμής δεδομένα για την υλοποίηση ενός έργου είναι χρονοβόρες και απαιτούνται  τρία έως τέσσερα χρόνια για να προγραμματιστεί, να μελετηθεί  να δημοπρατηθεί και τελικά να κατασκευαστεί ένα μεγάλο έργο.
Συνήθως στη δεύτερη πιθανή θητεία ενός αιρετού ολοκληρώνονται τα μεγάλα έργα.
Παρόλα αυτά με τη συνδρομή και την υποστήριξη των υπηρεσιακών στελεχών, παρόλη την υποστελέχωση των υπηρεσιών τους, τα πήγαμε αρκετά καλά και το πρόσημο στο τέλος της θητείας μου πιστεύω ότι θα κριθεί ως θετικό.
Ευχαριστώ πολύ ολου τους συνεργάτες  και τους συμπατριώτες μας που βοήθησαν να υλοποιηθεί το έργο της Π.Ε Φωκίδας για το καλό και την προκοπή του τόπου μας.



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τίποτα ουσιαστικό ψιλοπράγματα και ψιλοαποκαταστάσεις και ψιλομπαλώματα στους δρόμους και πέρασες στην ιστορία. αίντε να δουμε και το γιώργη.

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΣΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ...

Ανώνυμος είπε...

καληνυχτα

Ανώνυμος είπε...

η χειροτερη αρχη που περασε και που εμεινε στην ιστορια με τους τσακωμους σας

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΔΕΝ....

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΟΜΩΣ ΠΕΣΑΝΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ...