Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Τι κοινό έχουν Ελλάδα και ΗΠΑ; Δανείζονται στα ομόλογα με το ίδιο επιτόκιο 2,10%... παρ΄ ότι τα ελληνικά είναι "σκουπίδια"


Κάποια στιγμή αυτές οι ακραίες στρεβλώσεις πρέπει να αποκατασταθούν, δεν υπάρχει κανένα θεμελιώδες ή οικονομικό νόημα η Ελλάδα με ομόλογα σκουπίδια να έχει την ίδια τιμολόγηση με τα αμερικανικά ομόλογα.
Τι κοινό έχουν Ελλάδα και ΗΠΑ;
Οι ΗΠΑ με 22,5 τρισεκ. δολάρια βιώσιμο χρέος κατά την DSA την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ αλλά με διαφορετική νομισματική και επιτοκιακή πολιτική από την ΕΚΤ δανείζεται στα 10ετή ομόλογα με επιτόκια κοντά στο 2,10%.

Οι ΗΠΑ λαμβάνουν την ανώτατη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με 357 δισεκ. χρέος που έχει κριθεί μη βιώσιμο από τις DSA τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ΔΝΤ και βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch σε junk δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. 

Μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ υπάρχει χάος με όρους ΑΕΠ, ανάπτυξης, δυναμικής, εισοδημάτων, πιστοληπτικής διαβάθμισης. 

Όμως όπως και οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται στο 2,10% στα 10 χρόνια. 
Αποτελεί παράδοξο και ακραία τοξική στρέβλωση ότι η Ελλάδα που έως το 2015 αγωνιζόταν να αποφύγει το Grexit έχει καταφέρει να δανείζεται με το ίδιο επιτόκιο όπως και οι ΗΠΑ. 

Το θέμα είναι η Ελλάδα το κατάφερε ή η τοξική πολιτική της ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση που έχει προκαλέσει χάος σε όλη την Ευρώπη με τα αρνητικά επιτόκια καθώς και η ύπαρξη ενός κεφαλαιακού μαξιλαριού περίπου 30 με 32 δισεκ. ευρώ.
Κάποια στ
ιγμή αυτές οι ακραίες στρεβλώσεις πρέπει να αποκατασταθούν, δεν υπάρχει κανένα θεμελιώδες ή οικονομικό νόημα η Ελλάδα με ομόλογα σκουπίδια να έχει την ίδια τιμολόγηση με τα αμερικανικά ομόλογα. 
Εάν θεωρητικά στο μέλλον τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εμφανίζουν αποδόσεις στο 1,20% στα 10 χρόνια !!!!!!!!!!! 



Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει ακόμη μια έκδοση για επαναγορά των ομολόγων PSI+ ή για το ΔΝΤ – Το 2020 θα αντλήσει 7 δισ 

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει μια ακόμη έκδοση ομολόγου 2,5 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2019, είτε για επαναγορά ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI+, είτε να εξοφλήσει 3,5 δισεκ από σύνολο 9,5 δισεκ. δάνεια του ΔΝΤ. 

Ταυτόχρονα το 2020 σχεδιάζει να αντλήσει 7 δισεκ. μέσω νέων εκδόσεων κάνοντας χρήση και πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων όπως 15ετές.
Η πορεία των τιμών και αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα διαμορφώνουν ένα σκηνικό άκρως θετικό για εκδόσεις γιατί ουδέποτε η Ελλάδα δεν είχε την ευκαιρία να δανείζεται με τόσο χαμηλό κόστος. 
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα ήθελε να επαναγοράσει τα εναπομείναντα σε κυκλοφορία ομόλογα του PSI+ τα οποία είναι ύψους 2,5 με 3 δισεκ. περίπου ή να αποπληρώσει τα 3,5 δισεκ. σε σύνολο 9,5 δισεκ. δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. 

Στο πλαίσιο αυτό θα εκδώσει ένα ακόμη ομόλογο έως το τέλος του 2019 με στόχο να πραγματοποιήσει μια εκ των δύο κινήσεων. 
Μπορεί η μερική εξόφληση του ΔΝΤ να έχει συμβολικότητα αλλά η επαναγορά των εναπομεινάντων ομολόγων του PSI+ έχει πρακτική σημασία. 

Για το 2020 στα σχέδια είναι 3 εκδόσεις με στόχο να αντληθούν 7 δισεκ. ευρώ ενώ μια εκ των εκδόσεων θα είναι μακροπρόθεσμος τίτλος δηλαδή 15ετές. 

Η Ελλάδα θα επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια με ομόλογο που λήγει πέραν της ημερομηνίας 2032 όπου οριοθετούνται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 

Θα είναι ένα μήνυμα ότι οι αγορές θεωρούν «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος. 


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: