Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ H ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ KAI ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ TO ΠΛΗΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ENERCON

ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ



     



      Με την δημοσίευση του χωροταξικού της Στερεάς Ελλάδας στις 16 Δεκεμβρίου 2018 είδε το φως της δημοσιότητας σε εθνικό επίπεδο πλέον , η θεσμικά επιχειρούμενη  καταστροφή  του «Δελφικού Τοπίου».   

Το παγκόσμιας εμβέλειας  «Δελφικό Τοπίο» προορίζεται για περιοχή εξόρυξης και επεξεργασίας βωξίτη, αιολικών πάρκων και εντατικών ιχθυοκαλλιεργειών, χωρίς καν επιχείρημα από τους εμπνευστές και υπογράφοντες  την καταστροφή  , ότι αυτό αποτελεί (για την δική τους έστω αντίληψη και επίπεδο πολιτισμού) αναγκαία θυσία για να σωθεί οικονομικά η Ελλάδα... 

Και από αυτή την άποψη η προοπτική είναι καταστροφική , σύμφωνα με πλήθος στοιχείων που  παραθέτουν όσοι αντιδρούν και δεν αντικρούει κανείς μέχρι σήμερα.

       Η σοβαρότητα της υπόθεσης προκύπτει και από το ότι προσέφυγαν στο ΣτΕ  εναντίον αυτού του Χωροταξικού :    


  • ⏩    ο Δήμος Δελφών , 
  • ⏩    ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ» και 
  • ⏩     η  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από πλευράς αυτοδιοίκησης , (δηλαδή όλοι),     
  • ⏩     και εκ μέρους των πολιτών η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου η ΑΛΚΥΩΝ
  • ⏩     το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)   αλλά και 
  • ⏩     η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την δική της «ειδική βαρύτητα»  μιας και έχει σώσει ξανά το  Δελφικό Τοπίο  από την ολοκληρωτική καταστροφή την περίοδο 1980-1985.    

         Το Δελφικό Τοπίο εξακολουθεί να σώζεται ως τοπίο αλλά όχι για πολύ ακόμα. Ανεξάρτητα από την κατάργηση του Χωροταξικού της Στερεάς Ελλάδας που αποτελεί μία θεσμική  ή  δικαστική απόφαση, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις βωξίτη και ιχθυοκαλλιεργειών εντός του Δελφικού Τοπίου μπορούν  να απομακρυνθούν ή να προσαρμοστούν   όταν γίνει από τους αρμόδιους  αντιληπτό ποια είναι η πραγματική άυλη αλλά και οικονομική αξία του Δελφικού Τοπίου

Εάν ευσταθεί έστω μέρος μόνο των καταγγελιών για την μη  νομιμότητα αυτών των εγκαταστάσεων, που έχουν κατατεθεί εδώ και πολλά χρόνια  αλλά δεν έχουν απαντηθεί από τις αρμόδιες αρχές , υπάρχουν  όλα τα μέσα ώστε να υποχρεωθούν οι εταιρίες  σε συμμόρφωση και προσαρμογή στις απαιτήσεις ενός προστατευόμενου Τοπίου παγκόσμιας εμβέλειας.

  Τα αιολικά πάρκα εντός Δελφικού Τοπίου πάνω από το Γαλαξίδι, στις δυτικές κορυφογραμμές της κεντρικής  θέας του Δελφικού Τοπίου   (προς την θάλασσα),  ορατά ακόμη και  από τους ίδιους τους Δελφούς, είναι  πιο δύσκολο να απομακρυνθούν αλλά και αυτά έχουν τέτοιο μέγεθος ανεμογεννητριών που εάν υπάρξει η πολιτική βούληση ακόμη και αυτό μπορεί να γίνει.   

Εάν παραμείνουν - σαν μνημείο του επιπέδου του  νεοελληνικού και νεοευρωπαϊκού  πολιτισμού που εκπροσωπούν αυτοί που  επένδυσαν σε αυτά και αυτοί που επέτρεψαν την κατασκευή τους - βρίσκονται  σε οριακή απόσταση που η όχληση  (πλην από τις περιοχές του Γαλαξιδιού που τα έχουν σε κοντινή απόσταση) δεν είναι ικανή να υπερνικήσει την ομορφιά του Δελφικού Τοπίου. 

Ο μεγάλος σε εξέλιξη  κίνδυνος που απαιτεί κατεπείγουσα παρέμβαση έρχεται από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων  και στις ανατολικές κορυφογραμμές της θέας του Δελφικού Τοπίου προς την θάλασσα, στην χερσόνησο της Δεσφίνας (http://karteria1.blogspot.com/2019/03/blog-post_11.html)  . 

Οι δύο από τις τρεις πλευρές  (η τρίτη είναι η θάλασσα) της θέας προς τη θάλασσα, από τις περισσότερες περιοχές του Δελφικού Τοπίου και από όλο το παραλιακό μέτωπο,  πρόκειται να  καλυφθούν από το βιομηχανικό τοπίο των αιολικών πάρκων. 

Αυτό  στις  πολιτισμένες χώρες χαρακτηρίζεται απαράδεκτο και απαγορεύεται ακόμη και για περιοχές απλής οικιστικής χρήσης. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη του 2019  πρόκειται  να συμβεί  στο Δελφικό Τοπίο.


Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου,  στο σημερινό λιμάνι  των Δελφών στην Ιτέα, το φορτηγό πλοίο με το όνομα Stella , ξεφόρτωσε τις πρώτες  από τις δεκάδες ανεμογεννήτριες για αυτό το αιολικό πάρκο



Η Γερμανική εταιρία  ENERCOΝ, γνωστή από την δίκη στο Aurich της Γερμανίας  για σκάνδαλο μιζών και διαφθοράς   για την κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων σε ελληνικά νησιά  όπου  ο εισαγγελέας  «κάρφωσε» μεταξύ άλλων και όσους πήραν μίζες στο σκάνδαλο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» (http://karteria1.blogspot.com/2018/12/enercon.html) , πήρε το 2017 από την σημερινή κυβέρνηση  τις τελικές άδειες για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας, με τις μεγαλύτερες διαθέσιμες παγκοσμίως έλικες διαμέτρου 82 και 92 μέτρων (!) 
Το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πρόκειται να κατασκευαστεί εντός του Δελφικού Τοπίου.  





(με λευκή γραμμή τα όρια του Δελφικού Τοπίου- ΦΕΚ 1981)



Σήμερα, Απρίλιος του 2019, η θέα από το αρχαίο λιμάνι των Δελφών,  την Κίρρα,  που κατοικείται μέχρι και σήμερα με το ίδιο όνομα, είναι η ίδια η θέα του Δελφικού Τοπίου που έβλεπαν και βλέπουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες εδώ και χιλιάδες χρόνια.   
                                       

Τμήμα του αρχαίου λιμανιού των Δελφών    υπάρχει  ακόμη και σήμερα μέσα στην θάλασσα μέχρι και την ακτή
                                           




Εκατό μέτρα ανατολικά από το ορατό τμήμα του αρχαίου λιμανιού, από το σύνολο της αρχαίας Κίρρας έχουν ανασκαφεί και  αναδειχθεί οι αρχαίοι νεώσοικοι του λιμανιού, εκεί που έβγαζαν για επισκευές και συντήρηση τα πλοία που  έφερναν τους επισκέπτες  του ιερού των Δελφών.  




Όλα αυτά, στην  εντελώς φιλική  αντιπροσωπευτική  Ελληνική   αμμώδη παραλία της Κίρρας (μήκους 1.500) μέτρων όπου σύμφωνα με τον μύθο ήρθε ο θεός Απόλλωνας  ως δελφίνι  και αφού πήρε την ανθρώπινη μορφή ανέβηκε στους πρόποδες του Παρνασσού όπου φτιάχτηκε ο ναός του.  




Σύντομα και εάν η  ENERCON δεν προβεί σε επαναχάραξη του αιολικού της πάρκου, για πρώτη φορά εδώ και χιλιάδες χρόνια ύπαρξης των Δελφών, η θέα από το λιμάνι τους θα γίνει  βιομηχανική. 
                                                                          
                                                                           
                                                                               
                                      ⬇

(έχει γίνει προσπάθεια τα μεγέθη των ανεμογεννητριών να είναι όσο πιο κοντά στην πραγματική  καταστροφική προοπτική των πραγμάτων



Όταν η  ENERCON  πίεζε προς κάθε κατεύθυνση για να πάρει την άδεια εγκατάστασης αυτού του αιολικού πάρκου ,  οι Νόμοι Προστασίας του Δελφικού Τοπίου προϋπήρχαν .

Οπότε γνώριζε καλά τις δυσκολίες και παρόλα αυτά επιχείρησε το αδιανόητο .

Αρκούσαν αυτοί οι κάποιοι που έβαλαν τις υπογραφές εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης που εξακολουθεί να μη παρεμβαίνει διορθωτικά. 

Άρα, όποιο σύγχρονο πολιτισμό και να εκπροσωπεί η εταιρία, δεν έχει σκοπό αφ΄ εαυτού να αλλάξει τον στόχο της για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Μοναδική ελπίδα να υπάρξουν κατεπειγόντως  πιέσεις από κάθε πλευρά προς την  Ελληνική Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία  ώστε να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να παρέμβουν άμεσα.

Εάν ανυψωθούν στο ουρανό του Δελφικού Τοπίου αυτές οι Φαραωνικού μεγέθους ανεμογεννήτριες , θα είναι απίθανο να απομακρυνθούν στην συνέχεια. 


Η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ήδη δημοσίευσε Δελτίο Τύπου (http://www.ellet.gr/node/907) σύμφωνα με το οποίο  προσφεύγει  κατεπειγόντως  πλέον στη UNESCO  για να χαρακτηρίσει το Μνημείο των Δελφών «ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ».

Η καταστροφή του Δελφικού Τοπίου όμως  εξελίσσεται ταχύτατα και το μέλλον του  «κρέμεται από μία κλωστή». 
Επαφίεται σε όλους εμάς τους κατοίκους των Δελφών , σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη που μπορεί να κάνει κάτι για να το προστατεύσει, με την μικρή ή την μεγάλη δύναμη της θέσης που κατέχει.


Ανάλογη όμως θα είναι η ευθύνη στο πρόσωπο του καθενός μας, εάν τελικά καταστραφεί.


Σχετικές αναρτήσεις:


11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ''ΑΝΑΠΤΥΞΗ'' ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΥΜΑΤΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ

Ανώνυμος είπε...

Είναι τυχαίο που οι αυτοδιοικητικοί που ψήφιζαν τυφλά ναι σε όλα στις εξορύξεις βωξίτη έχουν σήμερα εμπλακεί οικονομικά με τα αιολικά στο Γαλαξίδι και την Δεσφίνα; Εάν μπούν και αυτά τα αιολικά για ποιά τουριστική προοπτική να μιλήσει η Ιτέα; Χωρίς παραλία τι να πουν Άμφισσα και Δελφοί; Άρα τι πρόβλημα έχουμε να παραμείνουν και να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις βωξίτη δυτικά της Ιτέας; Πόσο βολική είναι αυτή η σύμπτωση συμφερόντων και των ανθρώπων που την έχουν προκαλέσει; Το ντροπή είναι ασήμαντο γιατί τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν τσίπα για να νοιώσουν ντροπή. Οι υπόλοιποι τί κάνουμε; Φοβόμαστε ακόμα να μην μιλήσουμε για να μην μας κάψουν το σπίτι; Καίγεται ήδη. Και αν αυτό που θα μείνει δεν θα είναι κάρβουνο, τι ίδια και λιγότερη αξία θα έχει. Τα παιδιά μας δεν θα μπορέσουν να μείνουν εδώ για να το έχουν σαν στέγη απο τους γονείς τους και κανένας δεν θα υπάρχει να το νοικιάσει. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεσηκωθούμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε να σώσουμε την κατάσταση όσο ακόμα σώζεται; Μιλήστε , ρωτήστε, ψάξτε. Σήμερα , όχι αύριο. Αύριο θα είναι αργά.

ΜΑΡΙΑ ΜΑΜΑΚΟΥ είπε...

Συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που αγωνίζεστε ανιδιοτελώς συγκροτημένα, οργανωμένα και μεθοδικά για τη σωτηρία του Τόπου. Μακάρι όλοι να καταλάβουν πόσο σημαντικές είναι αυτές οι αποφάσεις για το μέλλον της Φωκίδας και των παιδιών της και να συμπαραταχτούν στον αγώνα που δίνετε.

Ανώνυμος είπε...

".....αμμώδη παραλία της Κίρρας (μήκους 1.500) μέτρων όπου σύμφωνα με τον μύθο....." καταλήγουν τα βοθρολύματα ενός οικισμού που ακόμα δεν λειτουργεί αποχετευτικό δίκτυο !!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Oi agonistes ine eponymoi. To na Kaloume genika tin kosmo na xesikothi kai na grafoume arthra den epanastatoume. Osoi den theloun ta eolika na ta molokaroun sto limani avrio. Mpeste mprosta

Ανώνυμος είπε...

Από τους βωξιτες και τις ιχθυοκαλλιέργειες ζει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στην φωκιδα...οπότε καλά κανουν και συνεχίζουν και μεγαλονουν τις εγκαταστασης τους....αλλά όχι μόνο ζουν αυτοί που δουλεύουν αλλά και γύρω γύρω όπως βενζινάδικα συνεργεία σούπερ μάρκετ και άλλα πολλά..αν περάσουμε στο θέμα του τουρισμού φταιν οι επαγγελματίες των ξενοδοχείων και μαγαζιών εστίασης που γδερνανε των κοσμακι τόσα χρόνια..είδατε που ξύπνησε ο κόσμος και σας γράφει...ένα μεγάλο θέμα είναι ο οδικός άξονας..πρέπει να γινει δρόμος έξω από τους δελφους και την Αράχωβα..ευκολότερη πρόσβαση από Ναύπακτο και Λαμία...σαν οδηγος τουριστικού λεωφορείου δεν θέλω ούτε να σας βλέπω ούτε να περνάω μέσα από τα δύο αυτά χωριά σας...είσται άξιοι τις μοίρα σας..ζητε 200χρονια πίσω..άντε γεια αν δεν ξυπνησετε

Ανώνυμος είπε...

Κάτσε στο λεωφορείο σου και άσε μας ρε φίλε.
μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την σκόνη του βωξίτη

Τα χωριά μας και οι θάλασσές μας είναι περίφημες . Οι πολιτικοί μας είναι πουλημένοι .

Ανώνυμος είπε...

Νάναι ράδιο αρβύλα πως δύο "πολιτιστικοί" σύλλογοι της Δεσφίνας αποδέχθηκαν δωρεά από 10 χιλ ευρώ ο κάθένας από την εταιρία των αιολικών Enercon ;

Ανώνυμος είπε...

Έλα βρε πατριώτη πουν ωρέ να βγουν να μιλήσουν οι εκ δεσφίνας ορμώμενοι. Κάτι είπανε για 1800ε το χρόνο ενοίκιο θα πάρουνε όσοι νοικίασανε τα χωράφια τους για να μπουν οι ΑΠΕ. Θα βγεί κανένας να μιλήσει ή σκύψανε το κεφάλι κι αυτοί οι επαναστάτες..

Ανώνυμος είπε...

Τι χωράφια είχαν στα σημεία εκείνα ;

Κατσίκια βόσκαγαν και καταπάτησαν τον τόπο..
Η Χερσόνησος της Δεσφίνας ανήκε σε Τούρκο Αγά που μετά την απελευθέρωση την έδωσε στην κοινότητα Δεσφίνας.

Βλέπεις το θέμα της ιδιοκτησίας σε μια τριτοκοσμική χώρα είναι ακόμη υπό χαρτογράφηση , εξ ου και το γεγονός ότι το κτηματολόγιο είναι ακόμη σε εξέλιξη..

Ο καταπατήσας του καταπατήσαντος...

Φαντασθείτε ότι οι περισσότερες ιδιοκτησίες ανήκαν μετά την απελευθέρωση στην εκκλησία και τα μοναστήρια με τα λεγόμενα "χρυσόβουλα" , δηλαδή τίτλοι ιδιοκτησίας που έδιναν οι κατακτητές Οθωμανοί ..
Κατακτητές ενός λαού που 400 χρόνια δεν είχε κανένα τίτλο ιδιοκτησίας.

Μετέπειτα τα μοναστήρια και η εκκλησία που έδρεψε την πλειοψηφία δαφνών της εξέγερσης για τον εαυτό της ...άρχισε να διαμορφώνει ένα ανύπαρκτο ιδιοκτησιακό καθεστώς κατά το δοκούν...

Συνέχισαν οι κοτζαμπάσηδες , οι ημέτεροι της κρατικής εξουσίας , οι διαχειριστές τοπάρχες και φθάσαμε σήμερα να παίρνουν ενοίκιο απ τους Γερμανούς οι απόγονοι αυτών που προανέφερα.

Δεν με ενδιαφέρει το ενοίκιο , με ενδιαφέρει πως όλοι αυτοί ασελγούν για μια ακόμη φορά δίνοντας γη και ύδωρ στους μοντέρνους κατακτητές ασελγώντας στα ιερά και τα όσια των Ελλήνων που λίγο πολύ υπάρχουν στα χαλάσματα των Δελφών.. αυτών που δεν είμαστε άξιοι υπερασπιστές τους , ούτε σαν Έλληνες πολίτες αλλά ούτε και σαν κάτοικοι της περιοχής..

"φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους" είπε ο Κολοκοτρώνης