Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

ΔΕΣΦΙΝΑ : ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ;



Η  Δημοτική Ενότητα Δεσφίνας , είναι εδαφικά μία χερσόνησος 149 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων (περίπου όσο η Μήλος ή η Τζια και μεγαλύτερη από την Σύρο και την Ιθάκη) με πάνω από 42 χιλιόμετρα ακτογραμμής.  


Στην πλευρά που συνδέεται με την Στερεά  Ελλάδα μία κορυφογραμμή  δημιουργεί ένα τοξωτό  όριο (ορατό άμεσα και στην φωτογραφία του Google Earth)  δημιουργώντας έτσι  μία περιοχή που προσφέρεται να την μελετήσει κάποιος χωροταξικά μόνη της και να καταλάβει πολλά.




Θα μπορούσε να είναι ένα Ελληνικό νησί, με οδική πρόσβαση όπως η Λευκάδα. 
Κάθε Ελληνικός τουριστικός προορισμός είναι μοναδικός με τον δικό του τρόπο, αλλά αν έπρεπε κάποιος να κάνει κάποια σύγκριση, εκεί που η Λευκάδα έχει ως στοιχεία υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος την παραλία Κάθισμα και τον Άγιο Νικήτα, η Δεσφίνα έχει κατ αρχήν δύο Μνημεία του καταλόγου της UNESCO, τους Δελφούς και τον Όσιο Λουκά. 
Έχει και το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη (και το νέο για αμιγώς θρησκευτικό τουρισμό) , τους μικρούς «ορεινούς» παλαιούς  οικισμούς  Μακριά Μαλλιά και Άγιος Νικόλαος  (πέντε λεπτά από την παραλία) και πάρα πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία όπως έχει σχεδόν κάθε Ελληνική  επαρχιακή περιοχή που κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. 

Για πιθανή ένταξή της στο κυρίαρχο  Εθνικό Ελληνικό Τουριστικό  Προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα»  έχει τουριστικές παραλίες  συνολικού μήκους  αντίστοιχου με πολλά  γνωστά και «φτασμένα»  Ελληνικά τουριστικά νησιά.

Έχει  πολλές παραλίες μικρού και μεσαίου μεγέθους , με οδική πρόσβαση, με  άμμο ή ψιλό βότσαλο, με συνολικό  μήκος περίπου έξι χιλιόμετρα, περισσότερες δηλαδή απ’ ότι το νησί Τζιά που προορίζεται επίσης για τουρισμό. Έχει επίσης δεκάδες επιπλέον μικρές παραλίες συνολικού μήκους δύο  χιλιομέτρων περίπου για πλωτές αποδράσεις, η κάθε μία με μοναδικά γεωλογικά ανάγλυφα στην απότομες πλαγιές των πρανών.  
Όλα αυτά  στην καθαρή θάλασσα του Κορινθιακού Κόλπου (πρόσφατα και περιοχή NATURA), με πολλές πηγές υπόγειων υδάτων που καταλήγουν ή αναβλύζουν στην ακτογραμμή. Ακριβώς όπως είναι οι παραλίες που λατρεύουν οι ξένοι επισκέπτες της Ελλάδας
Τα μελτέμια του Αυγούστου στην Δεσφίνα είναι  εξουδετερωμένα  από τα βουνά  την ίδια εποχή που αυτά ταλαιπωρούν τα περισσότερα πασίγνωστα Ελληνικά νησιά που παρότι διαφημίζουν ήρεμες θάλασσες... εκείνη την εποχή δυστυχώς ταλανίζονται από τρικυμίες...   

Απόσταση αυτού του «νησιού»  από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας λιγότερο από δύο ώρες.

Όσο δηλαδή και το ένα από τα δύο αεροδρόμια του Λονδίνου, από το Λονδίνο και χωρίς ακτοπλοϊκές ταλαιπωρίες για όποιον δεν θέλει να μετακινηθεί αεροπορικά. 

  • Προοπτική παραγωγικού μοντέλου  Δεσφίνας.

Έχει πρωτογενή τομέα  με  παράδοση αιώνων  στην κτηνοτροφία  με  μοναδικά τοπικά δικά της αποτελέσματα υψηλής ποιότητας. 
Τομέας σε παρακμή αλλά ακόμη ισχυρός και έτοιμος να ανακάμψει εάν σταματήσει η υπονόμευση που έχει υποστεί επί σειρά ετών «συμπτωματικά» από σειρά «λαθών» διοικητικών αποφάσεων και την σταδιακή ερήμωση  που αυτές έχουν επιβάλει στην Δεσφίνα.
Η κτηνοτροφία (και όχι μόνο) θα εκτιναχτεί με εξωστρέφεια (όπως έχει αποδειχθεί σε όσα μέρη το επιχείρησαν)  εάν το σύνολο της Δεσφίνας ενταχθεί σε ένα μοντέλο ανάπτυξης όπως αυτό που προβάλλεται ως το μοναδικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην παγκόσμια οικονομία, από κάθε αρμόδιο πολιτικό και επιστήμονα :


Τουρισμός υψηλής ποιότητας σε άμεσο συνδυασμό με την γαστρονομία και τον αγροδιατροφικό κλάδο τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.  Και έχει τα προσόντα αυτού του προσανατολισμού, πολύ πάνω από την μέση ελληνική παραλιακή περιοχή.


  • Προσδοκώμενο αποτέλεσμα από μία τέτοια προοπτική σε ένα σοβαρό χωροταξικό σχεδιασμό :


Τουλάχιστον 1.500 θέσεις εργασίας.

 Μόνο με την αδειοδότηση δύο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε κάποιους από τους οικισμούς της (ενδιαφερόμενοι μεγάλοι  επενδυτές παρουσιάζονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια αλλά εκδιώκονται επίσης συστηματικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο...)


Αν δε επιτραπούν , επιπλέον μικρομεσαίες τουριστικές υποδομές (ώστε το τουριστικό προϊόν να απευθύνεται σε όλων των κατηγοριών τουρίστες).
μόνον στους υπάρχοντες 8 παραλιακούς οικισμούς, στους 2 «ορεινούς» και στην «χώρα»  του νησιού , την Δεσφίνα , με συντηρητικούς υπολογισμούς θα πρέπει να προσθέσουμε κατ΄ ελάχιστο  άλλες χίλιες θέσεις εργασίας .

Ας σκεφθεί ο καθένας ότι θέλει...
Στήριξη  και εκσυγχρονισμό αγροδιατροφικού κλάδου; Σίγουρα πολλές δεκάδες αν όχι  πολλές εκατοντάδες επιπλέον θέσεις εργασίας. 
Σύν άλλες τόσες  όταν τα τοπικά προϊόντα γίνουν Π.Ο.Π και βρουν τον δρόμο τυποποίησης, συν τον κλάδο της οικοδομής, συν την παραγωγή και εμπορία οποιουδήποτε επιπλέον τοπικού προϊόντος από τα δεκάδες που παραδοσιακά παράγονταν στην περιοχή κ.λ.π, κ.λ.π., κ.λ.π., καταλήγουμε σε μία απροσδιόριστη προς τα πάνω ανάπτυξη σε μέγεθος και βάθος χρόνου.

Και όλα αυτά  χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πόσο μάλλον εάν κάνουμε και παραχωρήσεις σε βάρος γεωργικών εκτάσεων χαμηλής απόδοσης , με ελάχιστο όμως περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε σχέση με δραστηριότητες  όπως η εξόρυξη μεταλλεύματος  και τα αιολικά πάρκα που δικαιολογούν εκτεταμένη καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων ακόμα και δασικών εκτάσεων ανεξαρτήτου αξίας και ηλικίας.  


  • Όφελος  για την τοπική κοινωνία.
Άμεσα και με την θεσμική επιλογή και κατοχύρωση ενός τέτοιου παραγωγικού μοντέλου, θέσεις εργασίας στον κλάδο των κατασκευών. 
Συν τω χρόνω θέσεις εργασίας σε  πολλούς διαφορετικούς κλάδους. 
Για  όλα τα παιδιά που υπάρχουν ακόμα στην Δεσφίνα και όλα τα παιδιά που έχουν φύγει και ψάχνουν ευκαιρία να γυρίσουν.  
Εργασίες με αξιοπρέπεια, χωρίς επιβάρυνση ή και καταστροφή της υγείας, με τις βασικές αμοιβές για όποιον επιλέξει να γίνει υπάλληλος, για υψηλές αμοιβές για όποιον επιλέξει και γίνει στέλεχος μεγάλης επιχείρησης, για όση δουλειά και όσες απολαβές θέλει όποιος καταπιασθεί σαν ελεύθερος επαγγελματίας, κτηνοτρόφος ή μικρομεσαίος επιχειρηματίας. 
Διατήρηση και αύξηση της αξίας των ακίνητων περιουσιών με  υπεραξία τουριστικής περιοχής. Υψηλή απόδοση σε όλα τα σπίτια  (πώλησης ή  εκμετάλλευσης) και  όμοια υψηλή υπεραξία στο τμήμα  των κτημάτων που θα αποδοθούν στην ανάπτυξη τουριστικών και επιπλέον οικιστικών υποδομών.  

Και όλα αυτά μελετώντας  την Δεσφίνα θεωρητικά μόνη της   , δανειζόμενη από τους «γείτονές» της , μόνο την μονοήμερη επίσκεψη στους Δελφούς και τον Όσιο Λουκά.

Μελετώντας την πραγματικότητα  , ανακαλύπτουμε ότι η μισή χερσόνησος της Δεσφίνας ανήκει στο Δελφικό Τοπίο (λευκή γραμμή) και αποτελεί το ένα από τα δύο παραλιακά τμήματα που συνορεύουν με τον πυρήνα του Δελφικού Τοπίου  (πορτοκαλί περίγραμμα)  όπου η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών εκτός πόλεων  απαγορεύεται εντελώς (ζώνη Α) ή σχεδόν εντελώς (Ζώνη Β). 




Δηλαδή σε οποιοδήποτε σενάριο ανάπτυξης του Δελφικού Τοπίου στην κατεύθυνση του  ΦΕΚ του 1981,  η ανάπτυξη των πολλών και μεγάλων υποδομών του συνόλου  θα αφορούν τις ανατολικές ακτές  του κόλπου των Δελφών (δηλαδή την μισή Δεσφίνα) και το Γαλαξίδι δυτικά. 
Σε αυτή την περίπτωση όλοι οι παρελκόμενοι  κλάδοι της Δεσφίνας θα αναπτυχθούν επιπλέον και μάλλον πολλαπλάσια  μιας και θα στηριχθούν (και θα στηρίξουν)  έναν τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών παγκοσμίου εμβέλειας,  επιπλέον αυτών ενός συνήθους τουριστικού ενδιαφέροντος Ελληνικού νησιού. 



  • Το σημερινό παραγωγικό μοντέλο της Δεσφίνας.
Το παραγωγικό μοντέλο  της Δεσφίνας  τις τελευταίες δεκαετίες είναι η  εξάρτηση από την δραστηριότητα βωξίτη (εξορύξεις και εργοστάσιο αλουμινίου Αντίκυρας). Τα τελευταία χρόνια  παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας  ,  επιβλήθηκαν παράτυπα  και ιχθυοκαλλιέργειες και πάντα στα πλαίσια της παραπληροφόρησης και τις  πλάγιας διοικητικής οδού , δρομολογήθηκε και η κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της Ελλάδας.


  • Πορεία της Δεσφίνας τα τελευταία χρόνια.
Ο πληθυσμός συνεχώς μειώνεται. 
Πριν δύο χρόνια οι κάτοικοί της διαδήλωσαν μαζί με το Γαλαξίδι και την Ερατεινή για να μην κοπούν θέσεις καθηγητών σε τμήματα που έμειναν με δύο και τρία παιδιά. 
Τα παιδιά στο σχολείο της Δεσφίνας εξακολουθούν να μειώνονται και όταν μία τάξη δεν θα  έχει πλέον παιδιά, δεν θα υπάρχει πλέον και καμία δικαιολογία να υπάρχει αντίστοιχη θέση καθηγητή  ή δασκάλου. 
Η Δεσφίνα πεθαίνει όπως πεθαίνει κάθε χωριό όταν μειώνονται τα παιδιά του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, άλλα λόγια για το ισχύον παραγωγικό μοντέλο είναι περιττά. Στην Φωκίδα ιδίως, υπάρχει πλούσιο παρελθόν και παρόν σε κλείσιμο σχολείων και ερήμωση χωριών. Θα είναι ένα ακόμα...



  • Ποιο παραγωγικό μοντέλο επιβάλει το νέο Χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας:
Αυτό που έχει αποδειχθεί η χειρότερη  επιλογή και η πλήρης αποτυχία.

Α) Αιολικά σε όλη την Χερσόνησο σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη του ΦΕΚ του Χωροταξικού.




Όριο προβλεπόμενης περιοχής για αιολικά την παραλία ώστε να μην μπορεί κανείς να αντιδράσει νομικά  για την τουριστική απαξίωση που προκύπτει σύμφωνα με την κοινή λογική αλλά και όλες τις σχετικές επιστήμες και την χωροταξική Ελληνική και διεθνή νομοθεσία. 
Αιολικά πάρκα  σε καταπάτηση του ΦΕΚ του Δελφικού Τοπίου του 1981 που θα είναι ορατά από παντού.  
Ήδη ,  έχουν αδειοδοτηθεί και κατασκευάζονται οι υποδομές του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της Ελλάδας με τις μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες (που θα είναι επιβλητικά ορατές στις παραλίες της Δεσφίνας αλλά και  το Δελφικό Τοπίο). 
Εάν οι κάτοικοι της Δεσφίνας δεν αποτρέψουν την εγκατάστασή τους, μέσα στο καλοκαίρι, τότε που κάθε παραλιακό μέρος της Ελλάδας  θα βουλιάζει από τουρισμό, θα «απολαύσουν» και την ανέγερσή τους.





  • Προοπτική κέρδους από τις ανεμογεννήτριες για την Δεσφίνα.
Μηδέν θέσεις εργασίας. Ελάχιστες θέσεις εργασίας όσο διαρκούν οι κατασκευές. Τα έσοδα από την  πώληση γης έχουν ήδη εισπραχτεί για το μισό τουλάχιστον  νότιο τμήμα της χερσονήσου.
Προοπτική κέρδους για την οικονομία του Δήμου Δελφών.
Ο Δήμος Δελφών θα εισπράττει ως συνέταιρος  (όταν θα φτιαχτούν όλα τα αιολικά πάρκα που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί)  600.000 ευρώ το χρόνο εάν δεν γίνει επαναδιαπραγμάτευση τιμών σε εθνικό επίπεδο οπότε θα μειωθούν. Δηλαδή είσοδο στην τοπική οικονομία χρημάτων αντίστοιχων των 50 θέσεων εργασίας βασικού μισθού. Τα χρήματα αυτά   θα μπαίνουν στα ταμεία του Δήμου Δελφών και όχι στην τοπική κοινωνία της Δεσφίνας. Δεδομένου ότι ο Δήμος Δελφών χρωστάει πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ, πιθανότατα το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των χρημάτων δεν θα φτάσει  ποτέ στην τοπική οικονομία, οπότε ούτε και στην Δεσφίνα, για όλα τα χρόνια που θα εισπράττονται.

 Ζημιές στην τοπική οικονομία.
Ότι αντιστοιχεί στον αποκλεισμό κάθε τουριστικής προοπτικής και τον αποκλεισμό του κτηνοτροφικού κ.λ.π. κλάδου από την επαφή με την τουριστική αγορά.
( παράδειγμα νομικών αναφορών  για τα αιολικά πάρκα και τον τουρισμό στο http://karteria1.blogspot.com/2018/11/blog-post_68.html   )


Β) Εξόρυξη βωξίτη  στην μισή (δυτική)  πλαγιά της χερσονήσου που ανήκει στο Δελφικό Τοπίο.
«Ενδεικτικά» (για αρχή...)  όπως λέει  και το Χωροταξικό χαρακτηρίζεται «μεταλλευτική» η περιοχή που φαίνεται στο Χάρτη. 
Πλαγίως πλην σαφώς ... ξεκαθαρίζει ότι όταν εξορυχθεί αυτή η περιοχή θα ζητήσουν και την υπόλοιπη Δεσφίνα. 
Τα όρια της  «μεταλλευτικής περιοχής»  εάν δεν ανατραπεί το Χωροταξικό αυτό, ξεκινάνε από την παραλία του Άγιου Μηνά (Γενημάκια) και φτάνουν μέχρι και την Δεσφίνα. 
Και πάλι σε καταπάτηση του Δελφικού Τοπίου. Ο ίδιος ο οικισμός της Δεσφίνας, η «χώρα»  του «νησιού» της άλλης προοπτικής,   είναι «μεταλλευτική περιοχή». 
Το εντελώς   παραπλανητικό  κενό που αφήνει ένα τμήμα του χωριού μεταξύ δύο «μεταλλευτικών περιοχών» αποσκοπεί πιθανά  σε αγράμματους ή αδιάβαστους. Σύμφωνα με τον σχετικό νομικό πλαίσιο, είτε είσαι πάνω, είτε δίπλα σε «μεταλλευτική περιοχή», νομικά  η καταδίκη του τόπου ή του χωριού είναι η ίδια.



Το Χωροταξικό προβλέπει και επιφανειακές εξορύξεις χωρίς να θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα για αποκατάσταση των ήδη εξορυγμένων επιφανειών στην Φωκίδα μέχρι σήμερα. Όποιος επισκεφθεί τα σεληνιακά τοπία του Παρνασσού θα «απολαύσει»  το μέλλον της Δεσφίνας... Οι κάτοικοι της Δεσφίνας γνωρίζουν πολύ καλά τις πληγές που χάσκουν ακόμα ανοιχτές από το μακρινό εξορυκτικό παρελθόν της περιοχής...


  • Προοπτική οφέλους για την Δεσφίνα :
Καμία. Απλά θα εξακολουθήσουν οι εταιρίες να κερδίζουν πάρα  πολλά εξορύσσοντας τα κοντινότερα και ευκολότερα κοιτάσματα  όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Οι όποιες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο αλουμινίου είναι ανεξάρτητες , διότι  ακόμα και εάν διακοπεί εντελώς η παραγωγή βωξίτη σε όλη της Ελλάδα, το εργοστάσιο θα αγοράσει (όπως ήδη κάνει) βωξίτη από το εξωτερικό και μάλιστα σε τιμές που χρησιμοποιεί   τακτικά  για να  πιέσει  προς τα κάτω την τιμή αγοράς του ντόπιου βωξίτη

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών από την Δεσφίνα που εργάζονται για την μεταφορά ντόπιου βωξίτη γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν δεν ανατραπεί το  Χωροταξικό αυτό  και θεμελιωθεί ο έλεγχος της περιοχής από τις εταιρίες εξόρυξης, θα διωχθούν, όπως έχει επιχειρηθεί για δύο τουλάχιστον φορές τα τελευταία χρόνια και από τις δύο εταιρίες εξόρυξης της περιοχής , προκειμένου να ανατεθεί το έργο σε εργολάβο που έχει ήδη αναλάβει τμήμα των μεταφορών. Ήδη τα δρομολόγια που τους δίνονται είναι οριακά για την επιβίωσή τους.    


  • Προοπτική κέρδους για την οικονομία του Δήμου Δελφών:


Εντελώς καμία επιπλέον από ότι ωφελείται  σήμερα από το σύνολο της εξορυκτικής δραστηριότητας με το ισχύον αποδεδειγμένα εντελώς αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Δεν αφορά καμία ανάπτυξη και κανένα επιπλέον έσοδο διότι δεν προσθέτει καμία θέση εργασίας παραπάνω από τις υφιστάμενες.   


  • Ζημιές στην τοπική οικονομία :
Ότι αντιστοιχεί στον αποκλεισμό κάθε τουριστικής προοπτικής και τον αποκλεισμό του αγροκτηνοτροφικού κλάδου από την διασύνδεσή του με την τουριστική αγορά. 
Ειδικότερα για τις μεταλλευτικές περιοχές, το Χωροταξικό προβλέπει και δια νόμου την απαγόρευση  δραστηριοτήτων  σαν τον Τουρισμό εάν κάποιοι ενοχλούν τις εξορύξεις γιατί δεν θα έχουν καταλάβει  ότι ο τουρισμός έχει αποκλειστεί ούτως ή άλλως για λόγους στοιχειώδους λογικής...    

Γ) Ιχθυοκαλλιέργειες σε όλες τις ανατολικές παραλίες και όρμους .






Οι δυτικές παραλίες με πρόσβαση δίνονται για εξόρυξη βωξίτη. Οι ανατολικές δίνονται στο σύνολό τους για ιχθυοκαλλιέργειες μέχρι την ακτή  και σε κάθε όρμο. Ακόμα και σε αυτό του Άγιου Ισίδωρου που ανήκει διοικητικά στην Βοιωτία αλλά λειτουργικά στην Δεσφίνα εάν μιλήσουμε  στην βάση του τουριστικού μοντέλου.


  • Προοπτική κέρδους για την Δεσφίνα:
Κανένα επιπλέον από το  όποιο όφελος μπορεί να έχει σήμερα. Δεν θα καλυφθεί όλη αυτή η επιφάνεια με ιχθυοκαλλιέργειες αλλά θα δεσμευθεί και όπου είναι κατάλληλη η θάλασσα η εκμετάλλευση θα γίνεται με τους ρυθμούς που θα σχεδιάζει η επιχείρηση της ιχθυοκαλλιέργειας .
Πολύ λίγες νέες οι θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου , δεν είναι αυτό όμως το ζητούμενο που μπορεί να σώσει την Δεσφίνα ή να αντισταθμίσει έστω την πλήρη οικονομική απαξίωση των ακινήτων που έχουν θέα σε αυτή την περιοχή, δηλαδή την μισή παραθαλάσσια Δεσφίνα. 


  • Προοπτική κέρδους για την οικονομία του Δήμου Δελφών:
Ότι πρόκειται να ωφεληθεί η τοπική οικονομία της Δεσφίνας.


  • Ζημιές στην τοπική οικονομία:
Ότι αντιστοιχεί στον αποκλεισμό κάθε τουριστικής προοπτικής σύμφωνα και με τις σχετικές αναφορές στην ισχύουσα νομοθεσία και τις σχετικές επιστήμες και τον αποκλεισμό του αγροκτηνοτροφικού κλάδου από την επαφή με την τουριστική αγορά. 



  • Η χωροταξική κατάντια της Δεσφίνας στο σύνολό της:
Κάθε μία από τις προβλεπόμενες δραστηριότητες από μόνη της, θα ήταν αποτρεπτική για το μοντέλο «Τουρισμός-αγροδιατροφικός κλάδος». Όλες μαζί στο χάρτη πείθουν και τον πιο αδαή  για το ποιο θα είναι το μέλλον.





Εάν δεν ανατραπεί αυτό το Χωροταξικό,   η Δεσφίνα θα ακολουθήσει τον δρόμο της εγκατάλειψης στον οποίο ήδη πορεύεται.  
Ο πληθυσμός της θα περιοριστεί στους ελάχιστους που θα εξακολουθήσουν να εργάζονται  στην δραστηριότητα του βωξίτη και εάν προκύψουν και κάποιες λίγες θέσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες. 
Η αυτοματοποίηση που ήδη εφαρμόζεται και σε αυτές τις δραστηριότητες ενδέχεται να μειώσει  ακόμη και τις ήδη υπάρχουσες θέσεις. 
Οι πολλοί συνταξιούχοι των παχυλών συντάξεων δεν θα υπάρχουν στο μέλλον. 
Με ανύπαρκτη οικιστική και τουριστική ζήτηση και τον αγροδιατροφικό κλάδο, στην κατηφόρα που ήδη βρίσκεται, το σύνολο  των ακινήτων, σπιτιών και αγρών χάνουν εντελώς την οικονομική αξία τους. 
Περιουσίες γενιών μηδενίζονται και θα εκποιηθούν για ψίχουλα (εάν βρεθεί κάποιος να ενδιαφερθεί γιαυτά..) από τις δεύτερες γενιές μεταναστών (που δεν θα έχουν κανένα λόγο να ονειρεύονται να έρθουν στο χωριό των πατέρων τους..)  όπως έχει συμβεί σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Μόνη ελπίδα, η ομόψυχη άμεση και αποφασιστική αντίδραση των κατοίκων της Δεσφίνας μαζί με όλον το Δήμο Δελφών. 

Χωρίς όμως άλλο χαμένο χρόνο συζήτησης  για τα  αυτονόητα .

Δεν μπορεί   να ισχυρίζεται κάποιος ότι  κατανοεί πως απαξιώνεται τουριστικά η Δεσφίνα από τις ιχθυοκαλλιέργειες αλλά  δεν κατανοεί πως απαξιώνεται και από το αιολικά κ.ο.κ..
           
Δεν μπορεί να χάνεται χρόνος συζήτησης με όποιον ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να αποδεχτούν τα αιολικά παντού,  αλλά δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο νομοθέτης  βλέποντας ότι συμφωνεί η κοινωνία να γίνει η Δεσφίνα  «χαβούζα» αιολικών, βάζει εκεί με την ευκαιρία και ότι άλλο προσδιορίζει από μόνο του μια περιοχή σαν «χαβούζα»... 
Γι’ αυτό είναι οι χαβούζες, για να πηγαίνουν όλοι εκεί τις βρωμιές τους και ακόμα και ο «πιασμένος»  νομοθέτης έχει ανάγκη την δικαιολογία.
          
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο υπό σύγχυση συνομιλητής θα πρέπει άμεσα να παραπέμπεται , από τους ορθολογικά σκεπτόμενους  , σε μελέτη του τι λένε οι νόμοι οι επιστήμες και η παγκόσμια πραγματικότητα περί  τουριστικής ανάπτυξης ,   Π.χ. σίγουρα κανείς  δεν ενημέρωσε στην δημόσια διαβούλευση για τα αιολικά, ότι αυτά αποκλείουν την τουριστική ανάπτυξη  , άρα απαξιώνουν  καθοριστικά και όλες τις ακίνητες περιουσίες...  

Σε αντίθετη περίπτωση αν κανείς δεν κατανοεί τα αυτονόητα για τα παραπάνω.. να παραπέμπεται άμεσα σε κάποιο ειδικό γιατρό....Δεν έχει σημασία εάν πάσχει από κάτι ή εάν απλά είναι «πιασμένος».

Οι υπόλοιποι , θα πρέπει να μην χάνουν άλλο χρόνο.  Και το Χωροταξικό μπορεί  να ανατραπεί  και το αιολικό πάρκο μπορεί να ακυρωθεί ακόμα και τώρα.-


9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω ποιός είσαι και τη δουλεία κάνεις(μάλλον μηχανικός?) αλλά έχεις φύγει πολύ μπροστά από όλους αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά.

Ανώνυμος είπε...

Οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι και σύμβουλοι είναι υπέρ του "αναπτυξιακού" έργου στη Δεσφίνα ψηφίστε αυτόν ή αυτούς που είναι κατά και θα βγουν δημόσια να το πουν και να το κάνουν πράξη. Από σχέδια έχουμε αρκετά όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο άρθρο αλλά πως να το υλοποιήσεις με τέτοιους εκπροσώπους..

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι εξαπάτηση όταν οι αρμόδιοι έλεγαν σε όλο το χωριό να συμφωνήσουμε γιατί θα ανοίξουν οι δρόμοι και θα πάρουν αξία τα χωράφια μας επειδή θα έρθουν τουρίστες και να φτιάξουν και σπίτια και δωμάτια; Αν αυτό δεν είναι εξαπάτηση, τι είναι; Και κάποιοι από αυτούς μας έλεγαν ότι είναι και υποχρεωτικό και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς; Και αυτό δεν είναι απάτη; Δεν υπάρχει νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις; Υπάρχει νόμος μόνο για να μας λένε ότι τα χωράφια των προπαππούδων μας είναι δάσος επειδή τόλμησαν να πάνε στην Αμερική να σώσουν από την πείνα τα παιδιά τους και φύτρωσαν δέκα πουρνάρες και εγώ χρειάστηκα δέκα χρόνια στα δικαστήρια και ένα κάρο λεφτά αλλά μετά έπεσε η κρίση και τώρα είναι όλα άχρηστα; Αλλά δεν υπάρχει νόμος για αυτούς που μας εξαπάτησαν και χάνουμε τις περιουσίες μας ενώ κόβουν τον Πευκιά και έχουν σακατέψει δάσος ακόμα και εκεί που δεν υπήρχαν χωράφια; Τι κάνουμε; Καλά; Πρέπει να γυαλίσει το μάτι μας για να μας πάρουν στα σοβαρά;

Παπανδρέου Παναγιώτης είπε...

Οι αναλύσεις σας μάρανανε,χαμπάρι δεν πήρατε ότι είσαστε δούλοι...

Ανώνυμος είπε...

Ποιος νόμος λέει ότι οι δούλοι δεν μπορούν να κάνουν αναλύσεις; Και εδώ κοτζάμ Αμερική που έχει δεί στα εδάφη της μόνο ένα πόλεμο, αυτός ήταν που ελευθερώθηκαν οι δούλοι. Μην μας την σπάς για να μας την σπάσεις.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΕΙΧΑΝΕ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΕΧΘΡΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ, ΝΑ ΕΛΕΓΕΣ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΣ. Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥΣ , ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΟΣΟ ΚΑΘΕΤΕ Ο ΚΕΡΑΤΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ ΤΟΥ. ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗ ΔΕΣΦΙΝΑ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΣΑΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΟΥΜΠΙΟΥ.

Ανώνυμος είπε...


● Για να κατασκευαστούν αυτά τα τέρατα, απαιτείται ενέργεια και μέταλλα. Στα σωθικά τους κρύβουν από μερικές δεκάδες έως εκατοντάδες λίτρα λιπαντικών, ανάλογα το μέγεθος.
● Για να τα κουβαλήσουν στις κορυφογραμμές, διανοίγουν δρόμους μέσα σε δάση. Για να τα τοποθετήσουν κατασκευάζουν βάσεις-τέρατα από μπετόν.
● Παράγουν ρεύμα σε ένα μικρό ποσοστό του αιολικού δυναμικού. Όταν δεν φυσάει ικανοποιητικά δεν παράγουν τίποτε. Αλλά και όταν φυσάει πέρα του επιτρεπομένου, (φάκελος ασφαλούς λειτουργίας) απενεργοποιούνται για αυτοπροστασία και πάλι δεν παράγουν τίποτε.
● Για να μεταφερθεί το ρεύμα που παράγουν (όταν παράγουν), δημιουργούνται γραμμές μεταφοράς, συνήθως μέσα σε δάση.
● Για να υποστηριχθεί ή μεταβαλλόμενη παραγωγή τους, το δίκτυο πρέπει να έχει stand-by θερμικούς σταθμούς ενέργειας, αλλιώς θα ανατιναχτεί η σταθερότητα του. Οι θερμικοί σταθμοί που δουλεύουν "στο ρελαντί" περιμένοντας μην τυχόν ο Αίολος φυσήξει δυνατά και απενεργοποιηθούν τα φουρφούρια στα Βαρδούσια, καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα. Ακόμα και τα αυτοκίνητά μας, έχουν πια start-stop για να μην καίμε τζάμπα καύσιμα στο ρελαντί. (ένας αεριοστρόβιλος, δεν εκκινεί στο "άψε-σβήσε" λες και είναι στατική ηλεκτρογεννήτρια). Σε αυτή την περίπτωση κρατάμε στο "ρελαντί", έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής…
● Έχουν κατηγορηθεί, ότι αλλοιώνουν το τοπίο, σκοτώνουν πτηνά με τις τεράστιες πτέρυγες γίνονται εστίες πυρκαγιών (αστοχία-βραχυκύκλωμα) και τελευταία έχει ανακινηθεί και το θέμα των υποήχων που παράγουν κατά την λειτουργία τους.
● Οι σφοδροί πολέμιοί τους, κάνουν σχόλια του τύπου, "σε όλη την διάρκεια της ζωής τους, δεν αποσβένουν ποτέ το κόστος κατασκευής τους", ή "αν δεν επιδοτηθεί (από τους καταναλωτές) η παραγόμενη από αυτά ενέργεια είναι τελείως ασύμφορη η λειτουργία τους"...
● Όσο και να έχω ψάξει, δεν έχω δει στην ελληνική νομοθεσία πρόβλεψη για το τι θα γίνουν αυτοί οι γίγαντες όταν περάσει το όριο ζωής τους.
● Οι "επενδυτές" μάλλον θα μας τα αφήσουν να σκουριάζουν, στα βουνά, και τα λιπαντικά να μολύνουν το υπέδαφος ως υπενθύμιση μιας ακόμα άστοχης "οικολογικής" επιλογής…

Ανώνυμος είπε...

Οι ΒΑΠΕ αναιρούν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ως ήπιες μορφές ενέργειας αποδίδουν όταν παράγονται στη μικρή κλίμακα. Π.χ. Το να βάλεις ηλιοσυλλέκτες στον δημόσιο φωτισμό είναι μια πρακτική που θα εξοικονομούσε σημαντικά ποσά ενέργειας. Ή στην οικιακή χρήση.
Στην μεγάλη κλίμακα, αντίθετα, όπως η αρχική ανάρτηση εξηγεί, η παραγωγή τους καθίσταται... ενεργοβόρα.
Στην Ελλάδα η επικράτηση των ΒΑΠΕ ήταν πολιτική επιλογή συνδεδεμένη με τα γερμανικά λόμπι συμφερόντων, που χρέωσε τη ΔΕΗ, υποβάθμισε την εγχώρια έρευνα, αλλά και την παραγωγή, πλούτισε κάποιους μεγαλοκεφαλαιουχους και στέρησε από τους πολλούς ανθρώπους την πρόσβαση σε εναλλακτικές πρακτικές που η χρήση τους θα μείωνε το κόστος ζωής τους.
Με λίγα λόγια μιλάμε για πράσινη αποικιακη πολιτική. Εθνική οικολογική πολιτική θα ήταν η μείωση των ρύπων στην παραγωγή ενέργειας με την αξιοποίησή του εθνικού καυσίμου, δηλαδή του λιγνίτη, με την παράλληλη χρήση των ανανεώσιμων πηγών στην λογική που εκτέθηκε παραπάνω. Αντί αυτού προκρίθηκαν οι ΒΑΠΕ με την παράλληλη παραγωγή ενέργειας από εισαγώμενο φυσικό αέριο, που προς το παρόν μας έχει καταστήσει πλήρως εξαρτημένους ενεργειακά.

Ανώνυμος είπε...

Τα αιολικα ειναι μια τεχνολογια που απέτυχε σε χωρες με σταθερους ανεμους. Για την Ελλαδα ειναι καταστροφικη, μια και οι ανεμοι ειναι ριπαιοι. Πηραμε τα στοιχεια του ΑΔΜΗΕ (ηλεκτροπαραγωγη/καταναλωση καυσιμων) για Ροδο και Κρητη (που ειναι απομονωμενα δικτυα και μπορουν να τσεκαριστουν) και φρικαραμε: Απο τον καιρο που αρχισαν να τοποθετουν αιολικά, η καταναλωση ορυκτων ανεβαινε (λογω εξαναγκασμου των θερμικων μοναδων να λειτουργουν με "λαθος" συντελεστη αποδοσης, ωστε να "παρακολουθουν" τις διακυμανσεις των αιολικών. Πήραμε στα χερια μας, επισης την ΜΠΕ που εχει υποβαλει καποιος αιολικάς που θελει να κανει αντλησιοταμιευση στην Κρητη. Και τι διαβαζουμε εκει; (με δικα μου λογια) "Απο μονα τους, τα αιολικα κανουν σκατα το δικτυο -πάρτε και ενα διαγραμμα, δικο μας- για αυτο και πρεπει να αδειοδοτηθει η αντλήσιοταμιευση μπας και ηλεκτροδοτησουν"...Ας τους να λενε, λοιπον κι αν θες να τους απαντησεις να λες "σε καλη μερια, αδερφια!"