Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

ΤΑ ΣΑΠΙΟΚΑΡΑΒΑ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ..

Χθες  ένα ρυμουλκό έσπρωχνε ένα φορτηγό καράβι μπροστά στην Ιτέα. 

θυμήθηκα την ιστορία  από το 2011 που μόλις πιάσανε ένα σαπιοκάραβο με λαθραία, το φέρανε και το έδεσαν στο μόλο της Ιτέας  να τον κοσμεί και να πιάνει μία από τις λίγες θέσεις για τουριστικά καράβια για δύο χρόνια. 

Το καλοκαίρι του 2013 είχαμε τον φορτηγό πλοίο  Παρνασσό να κάνει παράνομες επισκευές δεμένο στο μόλο για πολλές μέρες και έτυχε και την ημέρα που στην άλλη πλευρά έδεσε το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο που ερχόταν μέχρι τότε στην Ιτέα να κάνει τις περισσότερες εργασίες. Ηλεκτροκολλήσεις, τροχοί, όλες οι θορυβώδεις εργασίες την ώρα που κατέβαιναν οι επιβάτες και σε αυτό το λιμάνι της Ελλάδας. 

Το κρουαζιερόπλοιο δεν ξανάρθε όπως ήταν φυσικό και τα φορτηγά πλοία εξακολούθησαν σε μία σειρά διαβολικών συμπτώσεων και δένουν στο μόλο ή μπροστά στην Ιτέα κάθε τριήμερο, κάθε φορά που μπορεί κάποιος περαστικός να ερωτευόταν την απίστευτη μπουνάτσα της πόλης και να προγραμμάτιζε να ξανάρθει για λίγες μέρες. 

Πέρυσι, γύρω στις 11:00 το πρωί Καθαρά Δευτέρα ήμουν στην παραλία της Ιτέας που ήταν γεμάτη κόσμο. Εκεί που χάζευα την προαναφερόμενη μοναδική της μπουνάτσα, έρχεται ένα φορτηγό πλοίο και φτάνοντας μπροστά στην πόλη, τράβηξε και τρείς φορές πανηγυρικά την μπουρού. 
Απόρησα γιατί; Γιατί δεν έκατσε στον κόλπο της Αντίκυρας που ήταν και έπρεπε να έρθει στον κόλπο της Ιτέας; 

Με όλα αυτά μαζί περιμένω τις επόμενες μέρες. Λέτε να κάνουμε και πάλι τριήμερο, το πρώτο της σαιζόν, πάλι με κάποιο σαπιοκάραβο να κοσμεί τον κόλπο ή ακόμα χειρότερα το μόλο της Ιτέας; Θα δούμε.

από (Α.Γ)

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από την στιγμή που είναι λιμάνι μην έχεις απορία...

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗς ΜΥΚΌΝΟΥ ΝΑ ΔΟΎΜΕ ΑΝ ΘΑ ΣΟΥ ΜΕΊΝΕΙ ΕΣΈΝΑ ΑΠΟΡΊΑ;

Ανώνυμος είπε...

αυτό που περιγράφει ο φίλος , το έχει η καρτερία φωτογραφία εξωφύλλου ...

Μ.Ψ. είπε...

"Γιατί δεν έκατσε στον κόλπο της Αντίκυρας που ήταν και έπρεπε να έρθει στον κόλπο της Ιτέας; "

Γιατί το δρομολόγιο είναι Ιτέα - Αντίκυρα;

Συμφωνώ να μην δένουν τα σαπάκια στον κεντρικό μώλο της Ιτέας αλλά να απαγορέψουμε και το διάπλου σε φορτηγά καράβια; Το κρουαζιερόπλοιο δεν σταμάτησε φυσικά να έρχεται επειδή είδε τον "Παρνασσό" αγκυροβολημένο.

Όσο για τον δεύτερο σχολιαστή, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα με τη Μύκονο.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον είναι για το καρναβάλι.

Ανώνυμος είπε...

Πάρτε το χαμπάρι..στην Ιτέα και γενικά σε όλων των νόμο Φωκίδας δεν φταίει ούτε τα σαπιοκάραβο ούτε τα μεταλλεία...των τόπο των έχει καταστρεψει το δελφικό τοπίο...αυτή εινείη αλήθεια...η Φωκίδα ζει πίσω 200 χρόνια από τους υπολοιπους νομους

Ανώνυμος είπε...

τι θάκανες βρε κούτα στο Δελφικό τοπίο ;

βιομηχανίες ή κατοικίες ;

Ή μήπως ήθελες να έχεις κάποιο καλύβι στο λόγγο να αποθηκεύεις τα δίχτυα σου ;


Έχεις ταξιδέψει να δεις πως όλες οι βιομηχανικές περιοχές έχουν κλείσει στην Ελλάδα;

Η επέκταση σχεδίου πόλης της Ιτέας έκανε να εγκριθεί 20 και πλέον χρόνια και εγκρίθηκε μέσα στην κρίση που δεν χτίζει κανείς. Αυτό δεν σε προβληματίζει ;

Αυτό που έπρεπε να ζητάτε όλοι όσοι έχετε κλήρο σε ελαιόδενδρα θάταν μεγαλύτερη ανά στρέμμα αποζημίωση λόγω παραδοσιακού ελαιώνα. Τι είναι νομίζεις αυτό για την κυβέρνηση ; μια τρίχα απ τα τέτοια της..

Μια σταλιά τόπος που προσφέρεται για φιλοξενία και τουρισμό σας πιπιλάνε τα μυαλά οι επιτήδειοι πως μπορεί να γίνει βιομηχανία.
Το ΒΙΟ.ΠΑ Άμφισσας περιμένει τις βιομηχανίες..


Ανώνυμος είπε...

Η Ιτέα είναι γνωστή ως ο τόπος όπου ο τύπος είχε σεξουαλική επαφή με την κόρη του.

Ανώνυμος είπε...

Ρε κούτα....μάλλον δεν έχεις ακούσει για τη βιομηχανία τσακίρης,που ήταν να γίνει στο παλιό γήπεδο τής κιρρας και λόγο Δελφικου τοπίου πήγε Λαμία,ούτε έχεις ακούσει για την Αχαΐα Κλάους που ήθελε να κάνει οινοποιείο,αλλά λόγω δελφικου τοπίου έκανε πίσω!

Παπανδρέου Παναγιώτης είπε...

Γέμισε ο κόσμος "κουρουνες".

Μ.Ψ. είπε...

H Αχάϊα Κλάους ήθελε να κάνει οινοποιείο;

Πότε; Που; Με τι σταφύλια; Από ποιούς αμπελώνες;

Ανώνυμος είπε...

Μ.Ψ., όταν η μπάλα απο τον πρώτο σχολιαστή βρίσκεται στο γήπεδο που προσπαθεί να πείσει ότι είναι αναπόφευκτο, η Μύκονος είναι πολύ εύστοχη απάντηση.
Το ερωτηματικό στο "Γιατί το δρομολόγιο είναι Ιτέα - Αντίκυρα;" είναι ερώτηση ή απάντηση με το στύλ που είναι της μόδας του νεοξερόλα που ψιλοειρωνεύεται τους άσχετους;
Αν έχεις απορία, το δρομολόγια κάποιων φορτηγών πλοίων είναι Ιτέα - Αντίκυρα αλλά την συγκεκριμένη φορά, ούτε επρόκειτο να φορτώσει βωξίτη από την Ιτέα Καθαρή Δευτέρα, ούτε ξεφόρτωσε βωξίτη Καθαρή Δευτέρα στην Αντίκυρα. Ξεκίνησε από εκεί που ήταν αραγμένο η μέρα αργίας και δεν έκανε τίποτα στον Κόλπο της Αντίκυρας και ήρθε στο αποκορύφωμα της κίνησης στην Ιτέα για να αράξει πάλι και να περιμένει την Τρίτη ίσως να φορτώσει. Έτσι του είπαν του καπετάνιου, έτσι έκανε ήθελε δεν ήθελε ημέρα αργίας. Ερώτηση : Γιατί να βάλουν μπροστά το καράβι ημέρα αργίας για να κάνει το μικρό του ταξίδι και να ξανααράξει στην Ιτέα ενώ θα μπορούσε να περιμένει στον Κόλπο της Αντίκυρας πού ήταν ήδη αραγμένο;
Όσο για το κρουαζιερόπλοιο που δεν ξανάρθε, για να ξέρεις να μας πείς τι δεν του έφταιξε, θα πρέπει να ξέρεις τι έφταιξε. Θα μας πεις;
Μήπως είσαι απο αυτούς που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί το Λαρνάκι διώχνει τον τουρισμό; Μήπως είσαι απο αυτούς που θεωρούν ότι δεν ενοχλεί καθόλου το επιβάτη του κρουαζιερόπλοιου να κατεβαίνει σε ένα λιμάνι με ενα σαπιοκάραβο δίπλα να κόβει λαμαρίνες κ.λ.π.; Γιά ρώτα στον Βόλο γιατί τα τελευταία χρόνια έδιωξαν τα σαπιοκάραβα και καθαρίζουν και τις σιδερένιες κατασκευές , γέφυρες κ.λ.π. απο το λιμάνι;
Όσο για τον 11:16 είναι σαν να ακούω τα στελέχη της S&B σε δημόσιες και μη τοποθετήσεις τους. Όλη η αξιοπρέπεια του Υπουργείου Πολιτισμού σε μία φράση από τα κατάλληλα χείλι. Και τους τα έδωσε όλα και το βγάζουν άχρηστο. Έτσι είναι όμως, ο αφέντης δεν έχει λόγο να είναι ευγνώμων στους δούλους του. Κάνει ότι χρειάζεται για να κάνει την δουλειά του. Ακόμα και να ξεφτιλίζει τους σκλάβους για την δουλειά που αυτός τους έβαλε να κάνουν.