Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ: Αποτελέσματα επίσκεψης της αποστολής στις Η.Π.Α.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                        ΑΜΦΙΣΣΑ, 12.10.2018
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ                                                            
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                                             
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ,
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                              

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά                
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα                                
Τηλέφωνο: 2265350027      
FAX: 2265350021


Α.Δ.Τ.: 49/2018              

Θέμα: «Αποτελέσματα επίσκεψης της αποστολής στις Η.Π.Α.».

Σημαντικά αποτελέσματα επέφερε η επίσκεψη της αποστολής του Δήμου Δελφών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο του Γέηλ. Το Συμπόσιο που οργάνωσε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του φημισμένου αμερικάνικου Πανεπιστημίου, είχε αντικείμενό του την αξία της ελιάς και του ελαιολάδου ως βασικών στοιχείων μιας υγιεινής διατροφής. Στη διοργάνωση αυτή κλήθηκαν κορυφαίοι επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο, καταξιωμένοι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι διεθνών φορέων του χώρου της αγροδιατροφής και τιμητικά ο Δήμος Δελφών και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Μεταξύ των εισηγητών υπήρχαν και σημαντικοί Έλληνες επιστήμονες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Φαρμακευτική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και η ομάδα του καθηγητή κ. Δημητρίου Κουρέτα από το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Καλεσμένος επίσης και εισηγητής στο συμπόσιο ήταν ο διακεκριμένος σεφ κ. Ηλίας Μαμαλάκης.
Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ανακοινώθηκε ότι το Πανεπιστήμιο του Yale αναλαμβάνει πρωτοβουλία να ιδρύσει Ινστιτούτο για την Ελιά με διεθνή στόχευση και πολλές συνεργασίες ανά τον κόσμο, καθώς επίσης και ότι το επόμενο συμπόσιο του Yale για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2019 στο Δήμο Δελφών.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από όλα είναι η συνεργασία του Πανεπιστημίου του Yale και της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή κ. Κουρέτα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σ’ ένα πολυετές πρόγραμμα τεκμηρίωσης της διατροφικής αξίας της ελιάς, στο οποίο πρόγραμμα ως ερευνητικό πεδίο θα αξιοποιηθούν οι λεγόμενοι «Δελφικοί Ελαιώνες», δηλαδή ο Ελαιώνας της Άμφισσας. Αυτό σημαίνει ότι σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα θα έχουμε μια πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση για τα ευεργετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη διατροφή της ελιάς και ειδικότερα της ελιάς Αμφίσσης και του δελφικού ελαιολάδου, πιστοποιημένα μάλιστα από ένα εκ των πλέον αξιόπιστων Πανεπιστημίων του κόσμου.
Ουσιαστική παράμετρος του Συμποσίου υπήρξε η σαφής διατύπωση της βούλησης των επιστημονικών και επιχειρηματικών συμμετοχών από τις Η.Π.Α. να αναπτύξουν κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια τη διείσδυση της ελιάς και του ελαιολάδου στη διατροφική αλυσίδα των Αμερικάνων, καθώς θεωρούν ότι αυτό αποτελεί, πέραν των άλλων, ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας.
Πολύ σημαντικές είναι επίσης οι συνέργειες και οι συνεργασίες που δημιουργούνται για την περιοχή μας με ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, καθώς και με σοβαρούς φορείς της διεθνούς αγοράς της αγροδιατροφής, που όλοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τόπο και τα προϊόντα του Ελαιώνα μας.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να συνεχίσει μια σειρά ενεργειών, που αναλάβαμε τα τελευταία χρόνια για τη θεσμική αναβάθμιση του Ελαιώνα της Άμφισσας, με κυριότερες: α) τη διετή συνεργασία του Δήμου Δελφών (2015-2017) με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που εκπόνησε για λογαριασμό μας μια ειδική μελέτη με αντικείμενο το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό του Ελαιώνα μας και β) τη συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την εκπόνηση «Διαχειριστικού Σχεδίου του Ελαιώνα της Άμφισσας», που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών στα τέλη του 2017 και σήμερα βρίσκεται στο δρόμο της έγκρισης από τα συναρμόδια Υπουργεία.
Την τελευταία ημέρα της αποστολής η αντιπροσωπία του Δήμου Δελφών επισκέφτηκε τον Πρόεδρο κ. Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων περιοχής μείζονος Νέας Υόρκης, που περιλαμβάνει στις τάξεις της περισσότερα από διακόσια ελληνικά σωματεία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα και η αμοιβαία πρόθεση για σύσφιξη των σχέσεων της περιοχής μας με τα ομογενειακά σωματεία και τον ανθηρό Ελληνισμό της Αμερικής.
Στην κοινή αποστολή Δήμου Δελφών – Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συμμετείχαν ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δελφών Άρης Αγγελόπουλος και Μαίρη Ανδρεοπούλου, η περιφερειακή σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Πέγκυ Αραβαντινού – Τζε και εκ μέρους του Ελαιουργικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Άμφισσας ο Αντιδήμαρχος Δελφών Θανάσης Τσονάκας.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: