Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Ξενάγηση στο ανακαινισμένο Ακροπόλ Παλάς. Πώς είναι σήμερα ένα από τα ελάχιστα κτίρια του μεσοπολέμου που βρίσκουμε στην Αθήνα.




Έργο του διαπρεπούς αρχιτέκτονα Σωτήριου Μαγιάση (1894 - 1966) το κτήριο του ξενοδοχείου Acropole Palace στις οδούς Πατησίων, Αβέρωφ και Μάρνη, απέναντι από το Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (έτη κατασκευής 1925 - 26), θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Art Nouveaux στην Ελλάδα και χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1991.
Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια της εποχής του μεσοπολέμου και χαρακτηρίζεται από σπάνια και  ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά  και  μορφολογικά  στοιχεία,  πουεντάσσουντοκτήριοαυτόσαν εξαιρετικό δείγμα της ρυθμολογίας Art Nouveaux στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Μαζί με το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεττάνια» αποτελεί από τυπολογική και κτιριολογική άποψη σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των «Grand Hotels».
Πλέον, οι εργασίες αποκατάστασης έχουν περατωθεί σε ποσοστό 75% -όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες (η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ με τους δημοσιογράφους πραγματοποιήθηκε στο Ακροπόλ Παλάς).
  • EUROKINISSI
  • EUROKINISSI
  • EUROKINISSI
  • EUROKINISSI
  • EUROKINISSI
  • EUROKINISSI
  • EUROKINISSI
  • EUROKINISSI
  • EUROKINISSI
  • EUROKINISSI
  • EUROKINISSI
  • EUROKINISSI
  • EUROKINISSI
Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, στον 6ο και τον 7ο όροφο θα κατασκευασθούν τα δάπεδα και οι οροφές, τα εσωτερικά χωρίσματα, οι χώροι των WC και οι απαιτούμενες υποδομές για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού παρασκευαστηρίου – κουζίνας προκειμένου να λειτουργήσουν ο 6ος και ο 7ος όροφος ως Αναψυκτήριο-Εστιατόριο.
Το κτήριο πρόκειται να αποπερατωθεί εντός του 2018.
Το έργο «Αποκατάσταση διατηρητέου κτηρίου«ACROPOLE PALACE» για την δημιουργία πολιτιστικών υποδομών του ΥΠΠΟΑ (Αλλαγή χρήσης από ξενοδοχείο» εντάxθηκε στο ΕΣΠΑ (2007 – 2013) και οι εργασίες αποκατάστασής του ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2013 από την εταιρεία ΕΤΒΟ Α.Τ.Ε. Το2016 το έργο παραδόθηκε από την ανάδοχο εταιρεία έχοντας ολοκληρώσει κατά το μεγαλύτερο μέρος τιςοικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.
Η δεύτερη φάση της αποκατάστασης του κτηρίου με τίτλο «ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ACROPOLE PALACE ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΙ ΜΑΡΝΗ» ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΥΠ.ΠΟ.Α.(ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗΣ) δημοπρατήθηκε στις 29.12.2016 και η σύμβαση κατασκευής του με την νέα ανάδοχο εταιρεία RESTORE A.T.E. υπογράφηκε στις 11.5.2017. Το έργο χρηματοδοτείται από τις Πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμό εξόδων του ΥΠΠΟΑ με προϋπολογισμό 1.012.089,88 €.
Η προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών του εν λόγω έργου είναι στις 30.10.2018, συμπεριλαμβανομένων και των εργασιών αποπεράτωσης του 6ου και 7ου ορόφου τις οποίες αφορά το Δικαίωμα Προαίρεσης (υπογραφή σύμβασης ενεργοποίησης του δικαιώματος προαίρεσης στις 02.03.2018).
Το νομικό καθεστώς υπό από το οποίο θα λειτουργήσουν οι ανωτέρω χρήσεις θα καθοριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μέχρι την περαίωση των εργασιών του έργου της αποπεράτωσης και την παραλαβή του AcropolePalace, την ευθύνη για την φύλαξη του κτηρίου έχει ο ανάδοχος του έργου. Στο κτήριο έχει τοποθετηθεί δίκτυο από κάμερες ασφαλείας που θα ελέγχονται από το γραφείο φύλαξης εντός του κτηρίου. Όλα τα εξωτερικά κουφώματα είναι κατασκευασμένα από κρύσταλλο ασφαλείας τύπου laminate, το οποίο παρουσιάζει αντοχή σε θραύση.
Μετά την οριστική παράδοση-παραλαβή του κτηρίου από την ανάδοχο εταιρεία, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως ιδιοκτήτης φέρει την ευθύνη για την ασφάλεια και την φύλαξη του κτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: