Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Ως τέλος του μήνα οι αποφάσεις για την ΕΒΖ – Ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ



Εντός του Οκτωβρίου, θα υπάρχει σαφής εικόνα για το αν προχωρήσει ή όχι η πώληση της ΕΒΖ, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο αναπλ. Υπ. Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την έκβαση του δύσκολου εγχειρήματος.
Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας παραδέχθηκε πως πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση, εξηγώντας ότι στην περίπτωση που η υπόθεση έχει αρνητική εξέλιξη, οι επιλογές για την ανεύρεση νέου επενδυτή είναι περιορισμένες. «Υπάρχει στενότητα σ’ αυτή την υπόθεση» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παρ' όλα αυτά δήλωσε αισιόδοξος αφού, όπως σημείωσε, υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία με επενδυτικό σχήμα και προστασία από πιστωτές μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά συνεχίζονται οι επαφές με τους αγρότες, τον επενδυτή και με εργαζόμενους για να επιλυθούν όλα τα ζητήματα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη σημερινή ανακοίνωση της Innovation Brain, η οποία εκφράζει τον προβληματισμό της για την ύπαρξη μικρών ποσοτήτων ζάχαρης, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι για τη μεταφορά ζαχαρότευτλων από τις καλλιέργειες στα εργοστάσια και την επεξεργασία τους απαιτούνται αυτή τη στιγμή 2 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως ανέφερε, έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση να το καταβάλλει ο υποψήφιος επενδυτής.
Εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα τα μεγάλα χρέη της βιομηχανίας, όπως για το ενεργειακό κόστος προς τη ΔΕΠΑ αλλά και για το μεταφορικό κόστος προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (περίπου 7 εκατ. ευρώ).
Θα ξέρουμε σε λίγες ημέρες εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες, σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε: «Σκεφτόμαστε και το ενδεχόμενο της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας, αλλά προσπαθούμε να επιτύχουμε την αξιοποίηση αυτού του σημαντικού περιουσιακού στοιχείου. Πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί το σχέδιο, αλλιώς θα επιμείνουμε να αναζητήσουμε νέο επενδυτή».
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης αυτό το διάστημα είναι η δέσμευση του επενδυτή να διατηρήσει την παραγωγή στη χώρα και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. 
ΕΛΒΟ
Για την ΕΛΒΟ, ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας δήλωσε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Όπως παρατήρησε, «αν και έχουν γίνει δύο άγονοι διαγωνισμοί, ενόψει του τρίτου διαγωνισμού γίνεται μία σημαντική προετοιμασία και από τη διερεύνηση νομίζουμε ότι θα γίνει ο διαγωνισμός με επιτυχία και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για να προχωρήσει η προκήρυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: