Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Τι γνώμη έχουν οι τουρίστες για την Αθήνα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα;

Όλα όσα απαντούν οι επισκέπτες της πρωτεύουσας, σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού και της GBR Consulting



Θεαματική αύξηση έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός στην Αθήνα. Καθημερινά παρατηρούμε μια διαρκή κινητικότητα, η οποία έχει συμβάλει στον μετασχηματισμό της φυσιογνωμίας της Αθήνας. Είναι πασιφανές πλέον ότι η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε προορισμό και δεν αποτελεί «σταθμό μετεπιβίβασης», όπως συνέβαινε τα προηγούμενα έτη. Πρόκειται για μια πόλη που διακρίνεται για τις αντιθέσεις της, με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό, πολλά αξιοθέατα, γοητευτικές γειτονιές, αλλά και σημαντικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα και αμαυρώνουν την αστική της γεωγραφία. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ΣΕΤΕ, οι αφίξεις στην πόλη της Αθήνας κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου έχουν αγγίξει τα 4.000.000. Όπως επισημαίνουν ειδικοί στον χώρο του τουρισμού, η τουριστική προβολή της Αθήνας την έχει μετατρέψει σε έναν ελκυστικό τόπο που απευθύνεται ξεκάθαρα σε επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. 

Αξίζει, όμως, να δούμε ποια είναι η γνώμη των τουριστών για την πόλη. Ποια μνημεία είναι τα πιο δημοφιλή αλλά και ποια σημεία επισημαίνουν ότι χρειάζονται βελτίωση; Ενδεικτικά είναι όσα αποκάλυψε η έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑ-Α.Α.) και της GBR Consulting, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.500 επισκεπτών-ενοίκων ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών, μελών της ΕΞΑ-Α.Α.   

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, η πλειονότητα επέλεξε την Αθήνα για αναψυχή και διακοπές σε ποσοστό έως 79% και σε αυτούς συγκαταλέγονται κυρίως Ευρωπαίοι και Αμερικανοί κάθε ηλικίας. Από αυτό το στατιστικό στοιχείο διαπιστώνουμε ότι η ελληνική πρωτεύουσα έχει αρχίσει να καθιερώνεται ως βασικός προορισμός διακοπών.

Από τα τέλη Ιουνίου έως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οπότε και διενεργήθηκε η έρευνα, οι επισκέπτες της Αθήνας βαθμολόγησαν την εμπειρία τους με 7,9 στα 10. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι από τα στοιχεία του δείγματος, το 96% των ερωτηθέντων θα σύστηνε την ελληνική πρωτεύουσα και σε άλλους για επίσκεψη

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, η πλειονότητα επέλεξε την Αθήνα για αναψυχή και διακοπές σε ποσοστό έως 79% και σε αυτούς συγκαταλέγονται κυρίως Ευρωπαίοι και Αμερικανοί κάθε ηλικίας. Από αυτό το στατιστικό στοιχείο διαπιστώνουμε ότι η ελληνική πρωτεύουσα έχει αρχίσει να καθιερώνεται ως βασικός προορισμός διακοπών. Σημαντικό κίνητρο της επιλογής είναι το μεγάλο αρχαιολογικό-πολιτιστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η πόλη, και μάλιστα σε ποσοστό 81%. Ακολουθούν η «γαστρονομία/διασκέδαση» (30%), το «εμπορικό κέντρο/σύγχρονη ζωή» ή ένα «δελεαστικό ταξιδιωτικό πακέτο». Στο ερώτημα «γιατί η Αθήνα;», ένα ποσοστό της τάξης του 45% που περιλαμβάνει ηλικίες άνω των πενήντα, ποσοστό αρκετά υψηλό για μια πόλη, απάντησε ότι έχουν «ξανάρθει και τους άρεσε» και ακολουθούν οι επιλογές «πρόταση συγγενών/φίλων» και «Διαδίκτυο»

Όσον αφορά τα αξιοθέατα που επέλεξαν να επισκεφτούν, στην κορυφή βρίσκονται η Ακρόπολη και το ομώνυμο μουσείο, ενώ ακολουθούν το Ολυμπιείο, ο Εθνικός Κήπος, ο Λυκαβηττός, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Γκάζι

Ωστόσο, οι επισκέπτες ανεξαρτήτως ηλικίας διαμένουν αποκλειστικά στην Αθήνα κατά 45%, ενώ το 54% επιλέγει κι άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως οι Δελφοί, η Επίδαυρος και οι Μυκήνες. 

Σχετικά με τα έξοδα, η μέση ημερήσια δαπάνη ανά άτομο ανέρχεται στα 116 ευρώ, με το ποσό να μοιράζεται ανάμεσα σε μετακινήσεις (26 ευρώ), αξιοθέατα - διασκέδαση (20 ευρώ), εστιατόρια (40 ευρώ) και αγορές (30 ευρώ). 

Επιπρόσθετα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ οι αφίξεις στο αεροδρόμιο έως και τον Ιούλιο 2018 παρουσιάζουν αύξηση κατά 21,8%, η πληρότητα των ξενοδοχείων την ίδια περίοδο παρουσιάζει αύξηση μεγαλύτερη από 3,6%. Άλλωστε, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η δυναμικότητα της Αθήνας δεν έχει μεταβληθεί εντυπωσιακά τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρά μόνο κατά τρεις νέες ξενοδοχειακές μονάδες και περίπου 600 επιπλέον δωμάτια, που αντιστοιχούν σε παραπάνω από 2.000 κλίνες. Αναντίρρητα, η επέλαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μίσθωσης του Airbnb επιδρά καταλυτικά και αποσπά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επισκεπτών. Να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας και επέλεξαν τις προτάσεις διαμονής του Airbnb μόνο στην Αθήνα έφτασαν τους 400.000 και προέρχονταν από περίπου 150 χώρες. 

Τέλος, ο τουριστικός πληθυσμός της Αθήνας, βάσει του συγκεκριμένου στατιστικού δείγματος, απάντησε και για τα ζητήματα που χρειάζονται βελτίωση. Συγκεκριμένα, ξεχώρισαν την ανάγκη καθαρισμού της πόλης από γκραφίτι, τη συντήρηση των πεζοδρομίων, τον καθαρισμό δρόμων και πεζοδρομίων, τη διαχείριση της επαιτείας, τη βελτίωση των πινακίδων που αφορούν αξιοθέατα στα αγγλικά, καθώς και την αναπαλαίωση κτιρίων

Συγκριτικά, αξίζει να σημειώσουμε ότι σε αντίστοιχη έρευνα, η οποία είχε πραγματοποιηθεί πριν από οκτώ χρόνια, οι τουρίστες είχαν καταδείξει ως αρνητικά τη μόλυνση, το κυκλοφοριακό, τις απεργίες αλλά και την καθαριότητα. 

Η ανάπτυξη και οι προοπτικές υπάρχουν, παρά την εμφανή έλλειψη κατευθυντήριων δομών. Η Αθήνα φαίνεται ότι κερδίζει το στοίχημα της εκτόξευσης του τουριστικού πληθυσμού. Το ζήτημα είναι να ακολουθήσουν συντονισμένες ενέργειες, ώστε να βρει ανταπόκριση αυτή η θετική συμπεριφορά. 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κρατείστε ότι το 54% των επισκεπτών της αθήνας επιλέγει να μείνει "περιφερειακά" των Αθηνών .. Στην "περιφέρεια" συγκαταλέγεται και η περιοχή των Δελφών .
Το ζητούμενο λοιπόν είναι ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ αυτοί που επιλέγουν την περιοχή των Δελφών για να παραμείνουν.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ;

Για σκεφθείτε ....

Για να σας απαλλάξω από μια σκέψη που περνάει απ το μυαλουδάκι σας......Οχι δεν είναι το κυκλοφοριακό της Άμφισσας

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα να πούμε στους τουρίστες των Δελφών πως έχουμε και θάλασσα μην ντρέπεστε και μην φοβάστε φίλοι ξενοδόχοι των Δελφών πέστε το επιτέλους θα μείνουν περισσότερες μέρες θα έχουν πολλά πράγματα να δουν και να κάνουν.Με καλή διάθεση μιλήστε τους για το τόπο μας.

Ανώνυμος είπε...

Θα επιχειρήσω μια απάντηση στον πρώτο σχολιαστή.

Μήπως επηρεάζει το γεγονός πως οι επιχειρηματίες και ο κόσμος της περιοχής έχουν μείνει στη δεκαετία του 80; Όλη η Φωκίδα είναι σαν το κάμπινγκ του Αγιάννη, στην Κίρρα. Μουσείο των 80's, ένα συντριβάνι-αποικία κουνουπιών που ενίοτε προσπαθεί να βγάλει λίγο νερό λες και έχει προστάτη, μια εξέδρα που έχει εξαφανιστεί (ευτυχώς, γιατί θα καρφωνόταν κάποιος, έτσι που είχε καταντήσει σαν παγίδα) και η προηγμένης αισθητικής εγκατάσταση. Λες και θα βγει από μέσα ο Μάιμος από Το Κάμπινγκ. Δε λέω, δικό του είναι του ανθρώπου, ας το κάνει ό,τι θέλει, απλά το σκέφτηκα σαν παρομοίωση. Αλλά πολλοί επιχειρηματίες έχουν μείνει πίσω. Μπορεί να έχουν ανακαινισμένα μαγαζιά και να έχουν ρίξει λεφτά γι' αυτό, αλλά η νοοτροπία είναι ξεπερασμένη.

Από την άλλη έχουμε κάποιους νέους επιχειρηματίες που νομίζουν πως η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με εκκωφαντική μουσική γιατί "έτσι κάνουν και στη Μύκονο". Ευτυχώς αυτό τείνει να εκλείψει. Η Ιτέα δεν ήταν τελικά η νέα Μύκονος.

Ίσως γιατί δεν είναι αφοσιωμένοι επιχειρηματίες και απλά θέλουν να πιάσουν την καλή, με κάποιον τρόπο που δεν έχουν βρει ακόμα, αλλά πού θα πάει, θα τον βρουν. Να γίνει μια καλή μπάζα να πάνε να τη φάνε στις γυναίκες, στα ποτά και στα ξενύχτια. Υπάρχουν και σοβαροί βέβαια που κάνουν σωστή δουλειά και κάποιοι μάλιστα που έχουν διορθωθεί, κάτι που δίνει ελπίδες.

Αλλά και πάλι, τι να έρθει να κάνει κάποιος ξένος στην Άμφισσα; Να δει το κάστρο και τη Χάρμαινα; Μια βόλτα στην παραλία της Ιτέας και μια στο Γαλαξίδι για φαγητό, άντε και στην Αράχωβα. Καλά είναι για ένα σ/κ. (μεταξύ μας βέβαια, υπάρχουν πολλά μέρη να δει κανείς στον Παρνασσό ή και στη Γκιώνα).

Ευτυχώς που το μουσείο έχει αποδειχθεί αντάξιο του ονόματος των Δελφών και προσελκύει ορδές τουριστών, είναι αλήθεια, αλλά δείτε την υπόλοιπη πόλη των Δελφών. Έχει κάτι που να αξίζει; Ούτε παλιά είχε, αλλά τότε ήταν διαφορετικοί και οι τουρίστες. Για τους ντόπιους είχε κάνα δυο κλαμπ που πηγαίναμε ως πιτσιρικάδες να κάνουμε την πλάκα μας, αλλά αυτά πια δεν έχουν πέραση, γιατί άλλωστε ήταν και λίγο χάλια εδώ που τα λέμε, αν και μας φαίνονταν ωραία τότε.

Αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα που σκέφτηκα με την ερώτηση του φίλου πρώτου σχολιαστή, εγώ, ως ντόπιος, βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση ενός τουρίστα που βρέθηκε ας πούμε για 5 μέρες στην περιοχή. Η επόμενη ερώτηση είναι: πώς και τι θα μπορούσε να κάνει αυτός ο τουρίστας, πέραν του αρχαιολογικού χώρου, που να του έμενε στο μυαλό και να το πρότεινε και σε άλλους πέντε φίλους του;

ΥΓ: Ίσως να μην ξέρω για πολλές δράσεις και δρώμενα που διοργανώνονται στην περιοχή που να μπορούν να λάβουν μέρος ξένοι και απλά να λέω μπαρούφες. Θα το ήθελα αυτό.