Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Κινέζοι, Ρώσοι και Τούρκοι παίρνουν τις «Χρυσές Βίζες»

Με χαμηλούς ρυθμούς εξακολουθεί να κινείται το ελληνικό πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην αγορά ακινήτων. Η έλλειψη ικανοποιητικών ακινήτων και η γραφειοκρατία, τα κύρια εμπόδια.


Περισσότερες από 560 «Χρυσές Βίζες», για αγοραστές ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ, εκδόθηκαν στη διάρκεια του 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece. Ο συνολικός αριθμός έφτανε τις 2.170 στα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους (ξεπερνούσαν τις 5.000 μαζί με τα μέλη των οικογενειών των αγοραστών ακινήτων). Η πλειοψηφία των εγκεκριμένων αιτήσεων για «Χρυσή Βίζα» από την αρχή του προγράμματος μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, και συγκεκριμένα 945, αφορούν σε Κινέζους.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ρώσοι πολίτες με 387 εγκεκριμένες αιτήσεις, ενώ στην τρίτη θέση έχει εκτοξευθεί η Τουρκία με 191 «Χρυσές Βίζες» και στην τέταρτη η Αίγυπτος με 97. Σε Λιβανέζους έχουν δοθεί 89 «Χρυσές Βίζες», σε Ουκρανούς 72, Ιρακινούς 69, Σύρους 50, Ιορδανούς 49, ενώ 19 έχουν παραχωρηθεί σε υπηκόους των ΗΠΑ. Περίπου 202 «Χρυσές Βίζες» παραχωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε πολίτες άλλων χωρών.
Η χαμηλή απόδοση του ελληνικού προγράμματος της «Χρυσής Βίζας», σε αντίθεση με άλλα προγράμματα μεσογειακών χωρών, κάποια από τα οποία δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα, προβληματίζει πάντως τόσο την κυβέρνηση όσο και την αγορά real estate. Στελέχη της τελευταίας υπενθυμίζουν πως η Κύπρος, κυρίως με τη συμβολή των Ρώσων, άντλησε μέσω του αντίστοιχου προγράμματος περί τα 4 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα, όμως, προσφέρει στην ουσία κυπριακό διαβατήριο σε όσους επενδύσουν περισσότερα από δύο εκατ. δολάρια σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα. Ακόμα περισσότερα έχει αντλήσει και η Πορτογαλία καθώς μόνο οι Κινέζοι έχουν επενδύσει περί τα δύο δισ. ευρώ μέσω του αντίστοιχου προγράμματος.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει κατά καιρούς διάφορα σχέδια για την ενίσχυση του ελληνικού προγράμματος, που δεν έχουν προχωρήσει, μεταξύ των οποίων και η ένταξη στη «Χρυσή Βίζα» όσων επενδύουν σε ελληνικά χρεόγραφα. Οι καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία στην προώθηση των αιτημάτων όμως και, κυρίως, η απουσία οργανωμένων συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών που απευθύνονται σε ξένους αγοραστές, συμβάλλουν στους χαμηλούς ρυθμούς του προγράμματος.
Το θέμα ανακίνησε προ ημερών και η Νέα Δημοκρατία, κατά την παρουσίαση σχεδίων για την τόνωση της αγοράς ακινήτων. Όπως τονίζει, «πρέπει να ενισχυθεί η ζήτηση ακινήτων και από υπηκόους άλλων χωρών. Είτε αυτοί προέρχονται από την Ε.Ε. και αναζητούν δεύτερη ή εξοχική κατοικία στο Νότο για το μεσογειακό κλίμα, είτε αυτοί προέρχονται από τρίτες χώρες, μέσω της ενίσχυσης του προγράμματος «Χρυσή Βίζα».
Τα παραδείγματα της Κύπρου, της Μάλτας και της Πορτογαλίας δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια αύξησης των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων από αυτές τις πηγές».

Τι προβλέπει σήμερα το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα»

• Ελάχιστη επένδυση 250.000 ευρώ για αγορά ακινήτου.
• Οι επενδυτές κατοχυρώνουν το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής αλλά και ιθαγένεια. Η αίτηση για ιθαγένεια μπορεί να κατατεθεί έπειτα από επτά χρόνια διατήρησης της άδειας παραμονής, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια. Π.χ. απαιτείται μεταξύ άλλων η διαμονή στη χώρα για 7 χρόνια, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και άλλα.
• Άδεια παραμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του/της συζύγου. Ακόμα και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας παραμονής για τρία χρόνια.
• Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους σε άλλο ξένο υπήκοο μαζί με την άδεια παραμονής. Μάλιστα, δεν υπάρχει ελάχιστος χρόνος διατήρησης του ακινήτου στην κατοχή τους, πριν το μεταβιβάσουν.
• Δεν είναι απαραίτητο για τον αγοραστή του ακινήτου ή για τα μέλη της οικογένειάς του να μένουν στην Ελλάδα, προκειμένου να διατηρήσουν τις άδειες παραμονής.
• Οι κάτοχοι των αδειών παραμονής μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ζώνης Schengen. Μπορούν να ταξιδεύουν κατευθείαν από τις χώρες που κατοικούν, χωρίς προηγουμένως να περάσουν από την Ελλάδα.
• Αν κάποιος επενδυτής θέλει να πραγματοποιήσει μια αγορά ακινήτου στην Ελλάδα με έναν φίλο ή συγγενή δευτέρου βαθμού κ.λπ., για να αποκτήσει τα δικαιώματα της «Χρυσής Βίζας», πρέπει ο καθένας να δαπανήσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ στο ίδιο ακίνητο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: