Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Οι πέντε πλέον καταζητούμενοι 'γεωπολιτικοί φυγάδες' για το 2018


Για κάποιους είναι ήρωες, για άλλους οι χειρότεροι εχθροί. Κάποιοι θέλουν να τους «πάρουν το κεφάλι», ενώ άλλοι τους προστατεύουν.
του Γιώργου Σκαφιδά
Ο Καταλανός Κάρλες Πουτζντεμόν, ο Τούρκος Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, ο Κοσοβάρος Ραμούς Χαραντινάι και ο Γεωργιανός Μιχαήλ Σαακασβίλι βρίσκονται να πρωταγωνιστούν σε μια σειρά από διαφορετικές, αλλά κομβικές για τις διεθνείς εξελίξεις, εστίες  έντασης, από την Ισπανία έως την Τουρκία, και από τα Βαλκάνια έως τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Πέντε άνδρες, εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, ξεχωρίζουν εν έτει 2018 ως οι πλέον καταζητούμενοι (most wanted) «γεωπολιτικοί φυγάδες» παγκοσμίως. Για κάποιους είναι ήρωες, για άλλους οι χειρότεροι εχθροί. Κάποιοι θέλουν να τους «πάρουν το κεφάλι», ενώ άλλοι τους προστατεύουν.
Με το θερμόμετρο της γεωπολιτικής έντασης να έχει πλέον χτυπήσει κόκκινο διεθνώς, οι περιπτώσεις τους βγαίνουν αυτομάτως στο προσκήνιο, όπως σημειώνεται και σε σχετικό δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «ΤΙΜΕ».
Ο Καταλανός Κάρλες Πουτζδεμόν, ο Τούρκος Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, ο Κοσοβάρος Ραμούς Χαραντινάι και ο Γεωργιανός Μιχαήλ Σαακασβίλι βρίσκονται να πρωταγωνιστούν σε μια σειρά από διαφορετικές, αλλά κομβικές για τις διεθνείς εξελίξεις, εστίες  έντασης, από την Ισπανία έως την Τουρκία, και από τα Βαλκάνια έως τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Από την τύχη τους αναμένεται, μάλιστα, να κριθούν πολλά σε περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Κάρλες Πουτζντεμόν

Πρόεδρος της ισπανικής περιφέρειας της Καταλονίας μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017, ο 55χρονος Κάρλες Πουτζντεμόν βρέθηκε να ηγείται του επεισοδιακού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Το δημοψήφισμα έγινε, δίχασε και τελικώς απέτυχε στον βασικό του στόχο, με τον Πουτζντεμόν να αποπέμπεται και να βρίσκει καταφύγιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μην οδηγηθεί στη φυλακή με την κατηγορία της ανταρσίας και της διασπάθισης δημοσίων πόρων. Στις πρόωρες εκλογές του Δεκεμβρίου το κόμμα του εξασφάλισε το 22% των ψήφων και τώρα ο 55χρονος θέλει να επιστρέψει στην προεδρία, ηγούμενος κυβέρνησης συνασπισμού. Ελα όμως που παραμένει «εξόριστος» στο Βέλγιο, ενώ το συνταγματικό δικαστήριο του απαγορεύει να ορκιστεί πρόεδρος...  μέσω  βιντεοδιάσκεψης, όπως προτάθηκε. Ο ίδιος φέρεται να παραδέχθηκε την ήττα του προ ημερών, με μήνυμα που έστειλε σε άλλο πολιτικό. Η Μαδρίτη, πάντως, εξακολουθεί να τον περιμένει στη γωνία με... εντάλματα σύλληψης.

Φετουλάχ Γκιουλέν

Κόκκινο πανί για το καθεστώς Ερντογάν, ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν ισοδυναμεί πλέον με το «απόλυτο κακό» στα μάτια της ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης, που ζητά επιμόνως και την έκδοσή του στην Τουρκία. Ο 76χρονος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999. Το θέμα της έκδοσής του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα, ειδικά την τελευταία διετία, με τον Ερντογάν να «χρεώνει» στον Γκιουλέν την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 (αλλά και τις αποκαλύψεις για τα κρατικά σκάνδαλα του 2013) και την Ουάσιγκτον να αρνείται να υποκύψει στις τουρκικές πιέσεις. Το θέμα δεν πρόκειται να ξεχαστεί, ειδικά από τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ επιδεινώνονται. Οι ίδιοι οι Τούρκοι, άλλωστε, προβαίνουν σε προκλητικές κινήσεις (συλλήψεις αμερικανών) με στόχο να εκβιάσουν την έκδοση του Γκιουλέν. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι Ερντογάν και Γκιουλέν ήταν άλλοτε συνοδοιπόροι.

Τζούλιαν Ασάνζ

Ως ιδρυτής του ιστοχώρου Wikileaks, ο 46χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ ήταν αναμενόμενο να βρεθεί στο στόχαστρο όσων ενοχλήθηκαν από τις αποκαλύψεις του – με τη μόνη διαφορά βέβαια ότι ο ίδιος δεν κατηγορήθηκε για τις αποκαλύψεις αλλά για υπόθεση σεξουαλικών παρενοχλήσεων στη Σουηδία. Από το 2012 ο Ασάνζ βρίσκεται «ταμπουρωμένος» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου και παραμένει. Οι σουηδικές Αρχές απέσυραν το ένταλμα, αλλά οι Αμερικανοί τον περιμένουν στη γωνία. Οσο για τον νέο πρόεδρο του Ισημερινού, Λ. Μορένο, αυτός φέρεται να θεωρεί τον Ασάνζ «μπελά» και να θέλει να του κάνει έξωση από την πρεσβεία.

Ραμούς Χαραντινάι

Πρωθυπουργός του Κοσόβου εδώ και έξι μήνες, ο 49χρονος Ραμούς Χαραντινάι τυγχάνει πρώην διοικητής του UCK (Ουτσεκά), της αλβανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που πολεμούσε για τη «Μεγάλη Αλβανία» και την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία τη δεκαετία του 1990. Η Σερβία ζητά την έκδοσή του για να τον δικάσει για εγκλήματα πολέμου. Από το 2016, ωστόσο, έχει συσταθεί στη Χάγη και ένα νέο διεθνές δικαστήριο με αποστολή τη διερεύνηση των πιθανών εγκλημάτων του UCK. Ο Χαραντινάι προσπάθησε ως πρωθυπουργός να μπλοκάρει τη λειτουργία του εν λόγω δικαστηρίου, αλλά ανεπιτυχώς, όπερ σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για πιθανή άσκηση διώξεων κατά πρώην μελών του UCK.

Μιχαήλ Σαακασβίλι

Πάλαι ποτέ ηγέτης της αντιρωσικής «Επανάστασης των Ρόδων» του 2003, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι διετέλεσε πρόεδρος την Γεωργίας από το 2004 έως το 2013. Οταν οι πολιτικοί του αντίπαλοι ανήλθαν στην εξουσία, εκείνος έσπευσε να αναζητήσει καταφύγιο στις ΗΠΑ καθώς εκκρεμούσαν σε βάρος του κατηγορίες για υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων, κατάχρηση εξουσιών κ.ά. Το 2015 έλαβε την ουκρανική υπηκοότητα. Διορίστηκε μάλιστα και κυβερνήτης της Οδησσού από τον Ουκρανό πρόεδρο Π. Ποροσένκο, με τον οποίο ωστόσο στην πορεία συγκρούστηκε. Εως τα τέλη του 2016 είχε παραιτηθεί από κυβερνήτης και έως τα τέλη του 2017 είχε χάσει την ουκρανική υπηκοότητα, την οποία όμως πλέον επαναδιεκδικεί.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: