Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

1η Ανάβαση Φαραγγιού Ρεκάς - 10 Σεπτεμβρίου 2017



Τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδική εμπειρία πεζοπορίας, το Φαράγγι της Ρεκκάς είναι από τα σπουδαιότερα της χώρας.

Ένας γεωλογικός σχηματισμός με πολύ ιδιόμορφο, άγριο τοπίο, μια πραγματική οικολογική φωλεά, με σπάνια άγρια ζώα, πουλιά και φυτά, που το κάνουν πολύ σημαντικό από άποψη περιβάλλοντος και πολύ ελκυστικό για επίσκεψη. Το πέρασμα του φαραγγιού είναι προσκύνημα στη φύση, απόλαυση των αισθήσεων και αξέχαστη γνωριμία με την πανέμορφη Φωκική γη. Πρόκληση για τους φυσιολάτρες και τους ορειβάτες και ευχάριστη έκπληξη για τον καθένα από μας.
Το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι της Ρεκκάς, ξεκινάει από το χωριό Βίνιανη, 15 χλμ. βόρεια της Άμφισσας και , μετά από διαδρομή περίπου τριών (3) ωρών, φθάνει στα αλπικά λιβάδια της Γκιώνας, όπου στη θέση «Καρβούνη», σε υψόμετρο 1800 μ. βρίσκεται το Ορειβατικό Καταφύγιο. Από κει με διαδρομή δύο (2) περίπου ωρών, φθάνει κανείς στην Πυραμίδα, ψηλότερη κορυφή του βουνού αλλά και όλης της Στερεάς Ελλάδας, με υψόμετρο 2500μ.
Η διαδρομή μέσα από το φαράγγι της Ρεκκάς, χαρίζει στον περιπατητή ένα ανεπανάληπτο ταξίδι. Το ρέμα που διασχίζει το φαράγγι, οι απότομες και εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, η συνάντηση με πουλιά και ζώα, δίνουν συγκινήσεις πολύ δυνατές και εικόνες που θα μείνουν αξέχαστες. 

Από άποψη προστασίας, είναι ενταγμένο στην κατηγορία των Καταφυγίων Άγριας Ζωής, χαρακτηρισμός που του ταιριάζει απόλυτα.
Το δάσος της Κεφαλληνιακής ελάτης (Abies cephallonica) που στολίζει τις πλαγιές, φτάνει ως το υψόμετρο των 1500 μ. Λείψανα Μαύρης πεύκης (Pinus nigra), πολλά σπάνια για την περιοχή είδη (Acer heldreichi και Acer platanoides, Sorbus umbellata, Ramnus fallax, Tilia cordata, Fragula rupestris) και πλήθος κοινών δένδρων και θάμνων, ντύνουν αρμονικά τον όλο χώρο.
Η ποώδης βλάστηση είναι πλούσια και περιλαμβάνει πλήθος από σπάνια ή ενδημικά φυτά μερικά από τα οποία φυτρώνουν μόνο στη Γκιώνα. Η περιοχή της Ρεκκάς αποτελεί το νοτιότερο σημείο εμφάνισης τεσσάρων μεγάλων θηλαστικών, τα οποία υπάρχουν ακόμα σήμερα, σε μικρούς φυσικούς πληθυσμούς, όπως είναι ο λύκος (Canis lupus), το ζαρκάδι (Capreolus capreolus), το αγριογούρουνο (Sus scrofa) και το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra).
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι της Ρεκκάς, ξεκινάει από το χωριό Βίνιανη, 15 χλμ. βόρεια της Άμφισσας.
Για να φτάσει κάποιος στο χωριό, στην Εθνική Οδό Άμφισσας – Θερμοπυλών στο ύψος του Αθλητικού Κέντρου Άμφισσας (2χλμ από την πόλη) στρίβει αριστερά και συνεχίζει ευθεία για άλλα 13 χλμ περίπου.


Πληροφορίες

Το Φαράγγι της Ρεκκάς είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της Γκιώνας, του ψηλότερου βουνού της Στερεάς Ελλάδας. Στο χαμηλότερο σημείο του βρίσκεται η Βίνιανη, στο Προσήλιο και 13 χιλιόμετρα μετά η Πυραμίδα, η κορυφή της Γκιώνας, στα 2.510 μέτρα υψόμετρο.
Τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδική εμπειρία πεζοπορίας, το Φαράγγι της Ρεκκάς είναι από τα σπουδαιότερα της χώρας. Απότομες ορθοπλαγιές, πλούσια βλάστηση που περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη, ζώα που διαβιούν στην περιοχή – είναι χαρακτηρισμένο καταφύγιο άγριας ζωής άλλωστε – αλλά και τρεχούμενα νερά συνθέτουν το βουνίσιο τοπίο.
Έλατα ξεπροβάλλουν από τα βράχια δημιουργώντας δάση και αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε και αγριόγιδα, για τα οποία το Φαράγγι της Ρεκκάς αποτελεί βιότοπο. Στην αρχή, η διαδρομή γίνεται παράλληλα με το ρέμα, στην πανέμορφη φύση. Περίπου 1,5 ώρα μετά την είσοδο από την Βίνιανη, στην περιοχή «Μύλοι», βρίσκονται ερείπια παλιών νερόμυλων και πηγές με ορμητικό νερό, στον Πλατύλιθο.
Η ανάβαση των 13 χιλιομέτρων στο Φαράγγι της Ρεκκάς μέχρι την κορυφή διαρκεί έως και 10 ώρες. Μετά την μέση της διαδρομής βρίσκεται το καταφύγιο του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών, στην θέση Λάκκα Καβούνη. Χωρητικότητας 20 ατόμων, είναι χτισμένο στα 1850 μέτρα υψόμετρο. Διαθέτει τζάκι και δύο ξυλόσομπες, ενώ απέξω βρίσκεται πηγή με πόσιμο νερό. Η ανάβαση από εδώ ως την Πυραμίδα διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Τί θα χρειαστείτε:

Αναγκαία/Χρήσιμα Υλικά: Ανθεκτικά και άνετα ,πεζοπορικά ή trail running παπούτσια,   Καπέλο για τον ήλιο. Τρόφιμα  ένα μπουκάλι νερού τουλάχιστον 1 λίτρου,
Ικανότητες: Καλή φυσική κατάσταση, δεδομένου ότι η ανάβαση συνολικά συνίσταται σε κάλυψη 13km, με υψομετρική διαφορά 2000m.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

-ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΟΤΑΝ ΘΑ ΦΘΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΣΕΛΗΝΙΑΚΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδική εμπειρία πεζοπορίας, το Φαράγγι της Ρεκκάς είναι από τα σπουδαιότερα της χώρας.

Είμαι μακριά για να έρθω να το ανεβώ μία ακόμη φορά. Να πάτε όλοι και να έρθει και κάθε πολίτης του Δήμου Δελφών που θέλει να έχει δικαίωμα να εκφέρει γνώμη του για τα μεταλλεία στην περιοχή μας. Οι πρωτοστατούντες, πάρτε με θάρρος φωτογραφίες λίγο μετά το ξεκίνημα στην βόρεια πλευρά την τεράστια σάρα από αδρανή (χαλίκια) που έχει πετάξει εκεί παράνομα η αγαπητή πασών των αυτοδιοικητικών (μέχρι χθες τουλάχιστον) S&B του αξιοσέβαστο και ανέγγιχτου από τους νόμους Κου Κυριακόπουλου προσκυνούμενου εκ του συνόλου των αυτοδιοικητικών επίσης (μέχρι χθες τουλάχιστον). Πάρτε φωτογραφίες τις μοναδικές καταστροφές που έχει προκαλέσει στο τοπίο γύρω από το φαράγγι (μέρος του μοναδικού Τοπίου του ίδιου του φαραγγιού) καθώς και το Σεληνιακό Τοπίο μετά την κορυφή του φαραγγιού. Ξεκινήστε από αυτό αν θέλετε να μας πείσετε ότι κάτι άλλαξε και δεν είστε σαν τους χθεσινούς. Κάντε πρώτα απ’ όλα την αυτοκριτική σας, ζητήστε συγνώμη για τους λάθος ανθρώπους που εμπιστευτήκατε, για τις λάθος αποφάσεις που ψηφίσατε στο παρελθόν και ξεκινήστε από την επόμενη της ανάβασής σας, τις αιτήσεις καταγγελίες και προσφυγές ώστε η εταιρία που έχει σήμερα τους βωξίτες να αποκαταστήσει αυτά τα τοπία. Και ηθικά και νομικά δεσμεύεται να τα αποκαταστήσει όσα χρόνια και αν έχουν περάσει. Θα πρέπει επιτέλους να πληρώσει τα λεφτά για τις υποχρεώσεις που είχε και δεν τήρησε βάζοντάς τα στην τσέπη ενώ όλοι οι αυτοδιοικητικοί του έκαναν πλάτες (τσάμπα άραγε;). Αν ο αξιότιμος Κος Κυριακόπουλος πουλήσει τρέλα λέγοντας ότι είναι άλλη η εταιρία που τα έκανε και άλλη αυτή που του ζητάτε να αποκαταστήσει τα εγκλήματά του, κάντε όλες τις νομικές ενέργειες για να τον υποχρεώσετε. Αφού αποκαταστήσετε τα εγκλήματα αυτά κατά του Τοπίου που ανακαλύψατε ότι είναι μοναδικό, τότε βγείτε να το καμαρώσετε και να καμαρώσουμε και εμείς εσάς. Μέχρι τότε, ίσως λίγο ταπεινότητα και συγνώμη να έκανε ανεκτά τα πράγματα. Και για ταπεινότητα δεν είμαι εκεί για να ξέρω, αλλά συγνώμη δεν έχει υπάρξει αφήνοντας μου όλα τα περιθώρια να υποπτεύομαι ότι μας δουλεύετε για μία ακόμη φορά όπως και οι προηγούμενοι. Τώρα που ξαναγύρισε ο αγαπημένος Κος Κυριακόπουλος άρχισε και πάλι τις δωρεές, και πάλι ο Δήμος κάνει πανηγύρια αλλά αφήνει σημαντικές χορηγίες λίγων ευρώ όπως αυτή του υπεραθλητή Κου Ζεμαδάνη να τις καλύπτει η διάδοχος της S&B ΕΛΜΙΝ και να προβάλετε σε διοργανώσεις παγκοσμίου εμβέλειας ότι Ο ΥΠΕΡΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ ΜΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Και εσείς να ισχυρίζεστε ότι φροντίζεται για να διαδοθεί ότι είμαστε τουριστικός προορισμός. Θέλετε και άλλα;;;;