Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Σαρώνουν οι οn line πωλήσεις αδιαφορώντας για τις… Κυριακές

Ασφυκτική πίεση υφίσταται το μικρομεσαίο λιανεμπόριο όχι από τις Κυριακές αλλά από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις που καλπάζουν. Σε ξένα e-shops καταλήγει η συντριπτική πλειονότητα του e-τζίρου. Ο ανταγωνισμός στις τιμές και οι millennials
 Σαρώνουν οι οn line πωλήσεις αδιαφορώντας για τις… Κυριακές


Την ώρα που η ελληνική οικονομία αδυνατεί να οριοθετήσει ή να αποδεχθεί το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων τις Κυριακές, πολύ κοντά μας το «μαγαζί» είναι μονίμως ανοιχτό και προσφέρει ανεξάντλητη γκάμα προϊόντων σε τιμές συχνά ανταγωνιστικότερες.
Ειδικότερα στην αγορά της ένδυσης και υπόδησης, η οποία έχει υποστεί καθίζηση κατά 39,3% σε αξία από το 2009 έως το 2016 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το online κανάλι αγορών και το e-shopping αποκτά δυναμική που ανταγωνίζεται ευθέως πλέον την ελληνική παραδοσιακή λιανική αγορά, 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μέγεθος της εγχώριας αγοράς αλυσίδων ένδυσης (δεν συμπεριλαμβάνονται τα μεμονωμένα καταστήματα, τα οποία υπολογίζεται ότι αθροιστικά πραγματοποιούν αντίστοιχο τζίρο) ανήλθε σε 1,150 δισ. ευρώ το 2016, με Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ) την περίοδο 2013-2016 στο 3,1% (στοιχεία: ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων).
Την ίδια χρονιά, εκτιμάται ότι ο τζίρος του τομέα ένδυσης και υπόδησης μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων άγγιξε τα 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 30% του τζίρου των οργανωμένων αλυσίδων ένδυσης.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από το Ecommerce Europe, το 2014 οι Έλληνες ξόδεψαν για αγορές ενδυμάτων μέσω διαδικτύου 191 εκατ. ευρώ και για είδη υπόδησης 51,5 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς κάνουν λόγο για αύξηση αυτών των ποσών κατά 40% στη διετία 2015-2016, διάστημα που η διείσδυση των online αγορών έχει ενισχυθεί στην Ελλάδα, οπότε η εκτίμηση για τζίρο 350 εκατ. ευρώ θεωρείται ασφαλής.
Το ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο που προκύπτει από τη διάρθρωση αυτών των πωλήσεων είναι πως υφίσταται ένα ακόμη «παράθυρο» ανταγωνισμού και εισαγωγών προϊόντων. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Convert Group, εταιρίας Συμβούλων στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, το 80% των πωλήσεων αυτών αφορούν διεθνή ηλεκτρονικά καταστήματα. Έτσι, ακόμη και χωρίς υποδομές στην ελληνική αγορά, online καταστήματα ένδυσης και υπόδησης όπως το www.asos.com ή τα πιο πολυτελή www.net-a-porter.comwww.mytheresa.comwww.matchesfashion.com κ.α. έχουν αποκτήσει πρόσβαση στον Έλληνα καταναλωτή, αποδεικνύοντας πως τα σύνορα, οι υπερυθμίσεις και οι προστατευτισμοί δεν έχουν μεγάλη σημασία στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως τα e-shops μεγάλων διεθνών αλυσίδων όπως του ομίλου Inditex (Zara, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Pull&Bear), του ομίλου H&M και του ομίλου Mango πραγματοποιούν πωλήσεις στην ελληνική αγορά που δεν ενοποιούνται στις υπάρχουσες ελληνικές θυγατρικές (ή στους Έλληνες αντιπροσώπους στην περίπτωση της Mango), αλλά εισφέρονται απευθείας στον μητρικό εκάστοτε όμιλο. Σημειώνεται πως πρόκειται για μια πάγια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλες τις αγορές όπου οι εν λόγω όμιλοι διαθέτουν online παρουσία και δεν αφορά μόνο στην ελληνική αγορά.

Ο παράγοντας Millennials

Όπως πολύ πρόσφατα ανάφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Folli Follie Τζ. Κουτσολιούτσος, το λιανικό εμπόριο αλλάζει δραστικά τόσο offline (δηλαδή στο φυσικό κατάστημα) όσο και online. Στο πρώτο κανάλι, χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην ποιότητα εξυπηρέτησης και στην εμπειρία που προσφέρεται στον καταναλωτή, ενώ στο online κανάλι απαιτείται σημαντική επένδυση σε νέες τεχνολογίες, concepts και ψηφιακό μάρκετινγκ. Δεν είναι τυχαίο πως ο μεσοπρόθεσμος στόχος του διεθνοποιημένου ελληνικού ομίλου μόδας και αξεσουάρ είναι το 30% του τζίρου του να πραγματοποιείται online.
Η αυξανόμενη ενεργή οικονομική δραστηριότητα των millennials -αυτοί που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1980 και στο 2000 και αποτελούν περίπου το 25% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τη διεθνή αμερικανική βάση δεδομένων του Census Bureau- οδηγεί εν μέρει και τις εξελίξεις. Τον Ιούνιο του 2015 το ερευνητικό κέντρο Census Bureau ανακοίνωσε ότι οι millennials είναι περισσότεροι από τους baby boomers (ηλικία 35-64). Ο αριθμός των millennials σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της αγοραστικής δύναμης αναζητά πλέον τις προσφορές, καθώς η συγκεκριμένη γενιά διαθέτει χαμηλότερο μέσο εισόδημα.
Τη στιγμή που στην Ελλάδα, οι εκπτώσεις στα καταστήματα ξεκίνησαν μόλις την περασμένη Δευτέρα, η παγκόσμια online αγορά αποτελεί ένα τεράστιο outlet με διαρκείς προσφορές όλο τον χρόνο. Ακόμη και τα οnline καταστήματα που διαθέτουν διακριτή τιμολόγηση και κάνουν οριοθετημένες εκπτώσεις, έχουν ξεκινήσει τις προσφορές ήδη από τα μέσα Ιουνίου στην πλειονότητά τους.
Με βάση πρόσφατη έρευνα από την Accenture, οι millennials καταναλωτές ξοδεύουν περίπου 600 δισ. δολάρια τον χρόνο για αγορές, ενώ μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι θα ξοδεύουν 1,4 τρισ. δολάρια, περίπου το 30% του λιανικών αγορών. Οι millennials είναι επίσης η πρώτη γενιά που ασχολείται τόσο με την τεχνολογία και τη χρησιμποιεί.
Σύμφωνα με την αναφορά για τη συνολική κίνηση του λιανεμπορίου, το 2016 από την PwC, οι millennials είναι online ακόμα και όταν είναι στο κατάστημα. Στη μελέτη συμμετείχαν 23.000 online καταναλωτές από όλο τον κόσμο. Από το 73% των ερωτηθέντων που είπαν ότι είναι online στην καθημερινότητά τους, το 42% ήταν millennials. Όλα τα άλλα ηλικιακά group απαρτίζουν το υπόλοιπο 31%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: