Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

«Πράσινο φώς» για το τουριστικό project του 1,3 δισ. ευρώ στην Αταλάντη




Της Στεφανίας Σούκη
Μετά από πολυετείς διαδικασίες τα δύο συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού δίνουν το ‘’πράσινο φώς’’ σε μία από τις πολυσυζητημένες επενδύσεις στη Φθιώτιδα.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «με την υπογραφή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από τα συναρμόδια Υπουργεία, χαρακτηρίζεται και οριοθετείται η πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) «Atalanti Hills» σε μη παραθαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα, στην περιοχή «Έξαρχος» του Δήμου Λοκρών του νομού Φθιώτιδας.
Πρόκειται για επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που κατά τη διάρκεια κατασκευής των εγκαταστάσεων και λειτουργίας της μονάδας θα δημιουργήσει πάνω από 5.500 θέσεις εργασίας. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι:
- η έμφαση σε τουριστικές υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας
- το περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα καλύψουν μόνο το 2,56% της συνολικής έκτασης της Π.Ο.Τ.Α., δηλαδή 420 από τα 12.500 στρέμματα)
- οι σημαντικές συνέργειες και θετικές επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν για πλήθος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή
Δεδομένων όλων αυτών, το επενδυτικό έργο απολαμβάνει ευρεία αποδοχή και υποστήριξη του δήμου Λοκρών, καθώς και της τοπικής κοινωνίας. Επόμενο βήμα, πλέον, είναι η κατάθεση από το ΥΠΕΝ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου».
Πρόκειται για τη δεύτερη ουσιαστικά μεγάλη επένδυση (σ.σ. μετά την Costa Navarino στη Μεσσηνία) σε ΠΟΤΑ στην Ελλάδα με την εταιρεία Λοκρός να έχει εκκινήσει τις διαδικασίες ήδη εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία.
Το έργο «Atalanti Hills» πρωτοανακοινώθηκε το 2006 κι έκτοτε οι επενδυτές …παλεύουν με τις ελληνικές εγκρίσεις και διαδικασίες. Το project ύψους 1,3 δισ. ευρώ προωθείται σε ιδιόκτητη έκταση 12.351 στρεμμάτων της εταιρείας Λοκρός, στην περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα με τα κεφάλαια για την αγορά της έκτασης να ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Η ΠΟΤΑ αποτελείται από τρία σύνθετα τουριστικά καταλύματα (ΣΤΚ) με τις ονομασίες «Νότος», «Ζέφυρος», «Βορράς» και περιλαμβάνουν επιπλωμένες τουριστικές κατοικίες, με συνολική δυναμικότητα 8.872 κλίνες, αλλά και γήπεδα γκολφ. Καθένα από τα τρία ΣΤΚ διαθέτει 1 γήπεδο γκολφ 18 οπών. Το έργο διαθέτει, επίσης, εγκαταστάσεις spa, άλλες για την ανάδειξη περιβαλλοντικών στοιχείων της περιοχής, αθλητικά κέντρα, πολιτιστικό χωριό, χρήσεις αναψυχής, εμπορίου και βοηθητικές εγκαταστάσεις.  

Με βάση την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι υποδομές του έργου περιλαμβάνουν δίκτυα διαχείρισης νερού, αποβλήτων και ενέργειας. Τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα (2.990 κλίνες) και οι 3.306 κατοικίες (5.882 κλίνες) θα δομήσουν επιφάνεια κύριων χώρων περίπου 421.000 τ.μ., ενώ οι αθλητικές χρήσεις με τα τρία γήπεδα γκολφ θα καλύψουν έκταση 1.703.465 τ.μ. περίπου. «Επίκεντρο της τουριστικής αναπτυξιακής στρατηγικής της επένδυσης είναι η εξέλιξη της περιοχής σε αθλητικό προορισμό μέσω της κατασκευής τριών γηπέδων γκολφ», αναφέρεται στη ΣΜΠΕ ενώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρώτα θα ξεκινήσει η δημιουργία του τουριστικού καταλύματος «Νότος». Ο «Νότος» βρίσκεται στο νότιο άκρο της ΠΟΤΑ που συνορεύει με την Κωπαΐδα και περιλαμβάνει το ξενοδοχείο με τις περισσότερες τουριστικές υποδομές (συνεδριακό κέντρο, ανοιχτό θέατρο, γήπεδα τένις, το κεντρικό golf club, υβριδικό κέντρο υδροθεραπείας, παιδότοπο, πολιτιστικό κέντρο κ.λπ.) ώστε να καλύπτει τις ευρύτερες δυνατές απαιτήσεις πελατών, καθώς και 1.036 κατοικίες. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπα, και μαρίνα βλέπω τη "μακέτα". Ή η θάλασσα πήγε στον Εξαρχο ή ο Έξαρχος μετακινήθηκε και έγινε ...παραθαλάσσιος

Ανώνυμος είπε...

Εδω το λεμε master aero-plan..ή ydroplan