Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Κ. Μπακογιάννης: Δεν ζητάμε ρουσφέτι, το δίκιο μας ζητάμε

Την πεποίθηση ότι η αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να γίνεται νεροκουβαλητής κανενός κόμματος εξέφρασε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, στην ομιλία του ενώπιον του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.
«Επειδή διαφωνούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε, σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι έχουμε όλοι την ανάγκη να συνυπάρχουμε σε ένα μίνιμουμ. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι όχι άλλη θεωρία, όχι άλλα λόγια».
«Παγιδευμένοι σε ένα πολιτικό σύστημα που μας εξάντλησε και εξαντλήθηκε. Ένα πολιτικό σύστημα, που πολλές φορές δείχνει να δρα και να ενεργεί, λες και είναι όχι σε άλλη χώρα, αλλά σε άλλον πλανήτη» είπε προσθέτοντας ότι «με αυτά που λέω δεν κάνω αντιπολίτευση. Δεν είναι άλλωστε αυτός ο θεσμικός μου ρόλος».
«Όλη η Ελλάδα» είπε ο κ. Μπακογιάννης «αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, φτώχεια, ανεργία κι αδικία». «Τα νέα παιδιά»,πρόσθεσε, «φεύγουν στο εξωτερικό, ακολουθώντας τον δρόμο των παππούδων τους μετά από 40 χρόνια». «Περιγράφω μία πραγματικότητα", είπε ο κ. Μπακογιάννης, «η οποία προφανώς δεν ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015, μην τρελαθούμε κιόλας», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.
«Το λέω ανοιχτά: Αν ο στόχος της σημερινής μας συνάντησης είναι να παίξουμε στα τηλεοπτικά δελτία, αν ο στόχος είναι να μιλήσουμε γενικά και αόριστα για ένα αναπτυξιακό σχέδιο ή ένα - σε εισαγωγικά - νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αν ο στόχος είναι να κακοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την λέξη ανάπτυξη και να παίξουμε ένα μικρό-πολιτικό παιχνίδι, πέφτοντας την στον Κυριάκο ή στη Νέα Δημοκρατία, τότε δεν έχει κανένα νόημα. Τζάμπα κόπος. Τζάμπα χρόνος. Το κάνετε άλλωστε πολύ καλύτερα στην Αθήνα» ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «αν όμως, πάλι, στόχος είναι να μιλήσουμε για τα αληθινά προβλήματα και τις αληθινές προκλήσεις, αν συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να δώσουμε άμεσες λύσεις, με έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη, με στοχοθεσία, με τις υπογραφές μας, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Τότε, θα βρείτε σε αυτή την αίθουσα, συμπαραστάτες και συμμάχους».
Τόνισε ότι δεν ζητάει θαύματα και αναφέρθηκε στις προτάσεις που είναι όλες εφικτές.Κοστολογημένες. Ρεαλιστικές.
Ο κ. Μπακογιάννης το πρώτο θέμα που έθεσε ήταν το θέμα της υγείας και της υποστελέχωσης που παρατηρείται στα νοσοκομεία της Περιφέρειάς του.
Υπογράμμιζε ότι το πρόγραμμα που προτείνει είναι ευέλικτο, πολυτομεακό και πολυταμειακό. Με αρχή, μέση και τέλος. Με ξεκάθαρους στόχους και σαφείς δείκτες αποτελεσματικότητας. 
Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη εΕργαλεία για τη σύσταση του Προγράμματος μπορούν να αποτελέσουν:
1. το ΕΣΠΑ: η Στερεά Ελλάδα, αν και υποχρηματοδοτείται, έχει αναπτύξει μια εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Πάνω από 40 επιπλέον εκ. έχουν εξασφαλιστεί για την Περιφέρειά μας. Έχουμε όμως ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.
2. το εθνικό ΠΔΕ: γνωρίζουμε πως οι πόροι είναι περιορισμένοι. Υπάρχει όμως η δυνατότητα για την ένταξη και την χρηματοδότηση κρίσιμων έργων πνοής. Οι κατανομές των πόρων στην Περιφέρεια, από το 2014 μέχρι σήμερα, έχουν τριπλασιαστεί. Οι πραγματικές μας όμως ανάγκες είναι πολύ περισσότερες.
3. το ΠΑΑ: Χρειαζόμαστε όχι μόνο έργα υποδομών, αλλά και την υποστήριξη του σπουδαίου έμψυχου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Το Υπουργείο, μπορεί και πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους που να υπερβαίνουν την εκχώρηση που έχει γίνει σε όλες τις περιφέρειες.
4. το εθνικό πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών:η Περιφέρεια μας, η δεύτερη σε έκταση της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οι δήμαρχοι μπορούν να το πιστοποιήσουν.
«Δεν ζητάμε ρουσφέτι, ούτε χάρη. Το δίκιο μας ζητάμε. Το σωστό. Έχετε το σχέδιο, έχετε τα μέσα, έχετε τους πόρους. Μια απόφαση είναι. Την πολιτική σας βούληση χρειαζόμαστε. Για να αναπνεύσουμε. Για να κάνουμε την δουλειά μας. Όλοι μαζί» είπε.
Τόνισε ότι χάνονται ευκαιρίες και ανέφερε σειρά παραδειγμάτων:
«Πρώτον. Η ΛΑΡΚΟ. Αντικειμενικά μια εθνική υπόθεση. Η μεγαλύτερη εταιρία μεταλλουργίας στην Ελλάδα. Και μάλιστα εξαγωγική.
Οι εργαζόμενοι σήμερα, με την ευκαιρία της επίσκεψης σας, απεργούν. Είναι σε απόγνωση. Εμείς κρούομε τον κώδωνα τον κινδύνου εδώ και χρόνια. Αλλά βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Η εταιρία όμως, σήμερα, έχει φτάσει στα απόλυτα όρια της. Το πρόβλημα της ρευστότητάς, το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, το τιμολόγιο της ΔΕΗ, όλα μαζί, είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός.
Το λέω απερίφραστα. Θα σκάσει η ΛΑΡΚΟ, αν συνεχίσουμε έτσι. Θα σκάσει στα χέρια σας. Το πολιτικό κόστος μπορεί να είναι δικό σας, αλλά το πραγματικό, το οικονομικό, θα είναι δικό μας. Θερμή παράκληση λοιπόν! Κινητοποιηθείτε!
Δεύτερον. Ιαματικά. Η Περιφέρεια επενδύει στην ενίσχυση του Ιαματικού Τουρισμού, του θερμαλισμού και ευρύτερα του τουρισμού Υγείας. Θεωρούμε πως αποτελεί «Γίγαντα εν υπνώσει». Έχουμε 156 Ιαματικές Πηγές.
Τις περισσότερες της χώρας. Η Στερεά, με επίκεντρο τη Φθιώτιδα και την Εύβοια, μπορεί να αποτελέσει τον απόλυτο προορισμό Τουρισμού Υγείας μέσω της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών και υποδομών. Ζητάμε τη στήριξή σας: να επισπευστούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης των υποδομών που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Δύο χρόνια το συζητάμε, δυο χρόνια το φωνάζουμε.
Τρίτο: Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Δύο βήματα είναι από εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Την έχουμε αφήσει στη μοίρα της.
Γιατί; Επειδή επιμένουμε να διοικείται από την πλατεία Συντάγματος και όχι από την πλατεία Ελευθερίας, εδώ στην Λαμία. Μια υπογραφή είναι και αυτό, μόνο κόστος το μελάνι. Αποδώστε επιτέλους την ΠΕΛ στην πλατιά συμμαχία που έχει σχηματίσει η τοπική μας κοινωνία»
«Σε όλο τον κόσμο σήμερα, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι βάζουν, με όλες τους τις δυνάμεις, τον άνθρωπο στο κέντρο των αποφάσεων. Του δίνουν δύναμη, εργαλεία και μέσα για να συναποφασίζει για το μέλλον του, για την καθημερινότητά του. Μόνο έτσι θα ξαναστεριώσει η δημοκρατία. Όταν αποφασίζουμε όλοι εμείς για όσα μας αφορούν στην καθημερινή μας ζωή και όχι όταν μας βάζετε στον καναπέ, τηλεθεατές πολιτικών δεκάρικων.
Σας προκαλώ λοιπόν να γυρίσουμε το κράτος ανάποδα.
Η γενιά μας γνωρίζει ότι οι παλιές δομές δεν λειτουργούν. Ας πάψουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Τα λάθη των πατεράδων και των παππούδων μας.
Ας πάρουμε απόφαση να αποκεντρώσουμε το κράτος. Να χτίσουμε συνεργασίες με τους πολίτες. Και θα δούμε θαύματα» είπε κλείνοντας.
Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, που παντρεύτηκε την περασμένη Κυριακή, ανέφερε στον κ. Τσίπρα χαριτολογώντας πως δεν μπορούσε να έχει φανταστεί ποτέ, ότι θα του χάριζε τέτοια εβδομάδα μέλιτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: