Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

«Πυρετός» επαφών για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Πρωτοβουλίες για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και πόρων από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ποιοι υφιστάμενοι χρηματοδοτικοί οργανισμοί θα βρεθούν υπό τη «στέγη» της. Δεν θα υπαχθεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
«Πυρετός» επαφών για την Αναπτυξιακή Τράπεζα


Στη Ρώμη και στο Παρίσι πρόκειται να μεταβεί στο αμέσως επόμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Στην ατζέντα των επαφών του βρίσκεται η συγκρότηση «συμμαχιών» για τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τόσο σε επίπεδο μεταφοράς τεχνογνωσίας όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης.
Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη Ιουνίου, ο υπουργός είχε βρεθεί στη Γερμανία, συνομιλώντας με τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Στόχος της κυβέρνησης είναι το θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση της Αναπτυξιακής να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι επαφές δεν θα περιοριστούν μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα επιδιωχθεί και η συνεργασία με την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Μάλιστα με πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), εξουσιοδοτήθηκε το υπουργείο Οικονομικών να αποστείλει επίσημη επιστολή προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank), στην οποία μέτοχοι είναι οι χώρες των BRICS.

Όπως έχει διαμορφωθεί το κυβερνητικό σχέδιο, η Αναπτυξιακή Τράπεζα πρόκειται να λειτουργήσει με βάση το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο ως δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα χάριν του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας (κ.ν. 2190/1920). Κύριος επιχειρησιακός στόχος της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών και εν γένει η προώθηση της εθνικής οικονομίας.
Η υπό σύσταση ανώνυμη εταιρεία, εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα σχηματιστεί ως χρηματοδοτικός μηχανισμός-ομπρέλα και θα περιλαμβάνει ως θυγατρικές το ΕΤΕΑΝ, τον ΟΑΕΠ, και το Enterprise Greece, καθώς και έναν επιπλέον επιχειρησιακό βραχίονα για την ανάπτυξη των περιφερειακών υποδομών της χώρας. Παράλληλα, θα υφίσταται η δυνατότητα ένταξης ή και ίδρυσης και άλλων θυγατρικών.
Αναφορικά με την υπαγωγή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην αναπτυξιακή τράπεζα, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, διότι υπάρχουν ενστάσεις από τους θεσμούς. Ενδεχομένως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Ταμείο Παρακαταθηκών να αποτελέσει μέτοχο.

Για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το παραπάνω εταιρικό μοντέλο συνιστά μια συγκροτημένη θεσμική προσπάθεια αναδιοργάνωσης των αναπτυξιακών φορέων του Δημοσίου με όρους διαφάνειας και εκτιμάται ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η ομαλή ένταξη των ανωτέρω φορέων, η εξοικονόμηση των πόρων λειτουργίας τους και η καλύτερη αξιοποίηση των στελεχών τους, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Στο σημείο αυτό, σημειώνουν ότι ο νέος φορέας, υιοθετώντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, πρόκειται να αναπτύξει σύγχρονες δομές εταιρικής διακυβέρνησης και μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου με έμφαση στην αμεροληψία και την αποτελεσματικότητα. Η δε χάραξη και η εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής της θα συνδέεται με την «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική» της χώρας και η εποπτεία επί αυτών των ζητημάτων, καθώς και ως προς θέματα ανθρώπινου δυναμικού, θα ασκείται από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Διευκρινίζουν επίσης ότι η αποστολή του φορέα αυτού συνίσταται στην κάλυψη θεσμικών και λειτουργικών κενών του υφιστάμενου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ οι δράσεις του είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές προς τις εμπορικές τράπεζες. Μάλιστα, στην παρούσα χρονική συγκυρία αναμένεται ότι η λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα ενισχύσει τη μόχλευση και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας με νέα κεφάλαια, ενώ θα αποτελέσει καταλύτη και για την αποκατάσταση του ελεύθερου ανταγωνισμού μέσω νέων συνεργασιών με συστημικές και συνεταιριστικές τράπεζες.
Δεδομένων των υφιστάμενων περιορισμένων εθνικών πόρων, κρίσιμο ζήτημα συνιστά η εξεύρεση ξένων κεφαλαίων, κυρίως μέσα από τη συμμετοχή αναπτυξιακών τραπεζών της αλλοδαπής και γι’ αυτό, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Παπαδημητρίου έχει αναλάβει προσωπικά σχετικές πρωτοβουλίες.
Παρά τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, σημειώνουν τα ίδια στελέχη, είναι παγκοσμίως αδιαμφισβήτητη η χρησιμότητα ίδρυσης και λειτουργίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Άλλωστε η ίδια η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου επικυρώνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του φορέα αυτού.
Τέλος, όπως αναφέρουν, εξίσου σαφής είναι και η προστιθέμενη αξία της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, καθότι με άξονα τον εργαλειακό αυτό θεσμό, είναι δυνατή η αποκατάσταση μιας ενιαίας κεντρικής στρατηγικής και η εφαρμογή μακροπρόθεσμων οικονομικών μοντέλων ανάλυσης, ώστε να αναπτυχθούν αντικυκλικές πολιτικές για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και την προώθηση ενός δικαιότερου κοινωνικά παραγωγικού μοντέλου ανασυγκρότησης.
Παραδοχή, η οποία, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, πλην ορισμένων ίσως πολιτικών, υιοθετείται πλήρως από όλους τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: