Τους μισθούς Ιουλίου και Αυγούστου έχει σκοπό να καταβάλλει στους εργαζόμενους ο Μαρινόπουλος.
Η εξόφληση των εργαζομένων της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, που έχει υποβάλλει αίτηση για ένταξη στον πτωχευτικό κώδικα, έγινε μετά την εκταμίευση των 65 εκατ. ευρώ, ως ενδιάμεση χρηματοδότηση στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των τραπεζών, του επίδοξου αγοραστή Σκλαβενίτη και της εταιρείας Μαρινόπουλος.
Πρόκειται για μια έμπρακτη κίνηση «καλής θέλησης» που γίνεται σε ένα στάδιο που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν τελικά το σχέδιο εξυγίανσης θα επικυρωθεί ή θα απορριφθεί στο κρίσιμο δικαστήριο που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Τα 65 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν προέρχονται κατά 40 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες (25 εκατ. ευρώ) και να ανανεωθούν συμβόλαια μισθώσεων ακινήτων (15 εκατ. ευρώ), από την ίδια την εταιρεία Σκλαβενίτης η οποία θα δώσει 15 εκατ. ευρώ για την αγορά εμπορευμάτων, και από την οικογένεια Μαρινόπουλου για τους μισθούς στο προσωπικό και λειτουργικά έξοδα.
Προφανώς και τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για να πληρωθούν παρά ελάχιστες υποχρεώσεις, ωστόσο είναι μια έμπρακτη κίνηση «καλής θέλησης» που γίνεται σε ένα στάδιο που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν τελικά το σχέδιο εξυγίανσης θα επικυρωθεί ή θα απορριφθεί και κατά την οποία προφανώς κανείς δεν τολμά να βάλει περισσότερα λεφτά.
Η ενδιάμεση χρηματοδότηση προβλέπεται ότι θα φτάσει συνολικά τα 80 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου καθώς θα δοθούν ακόμη δύο δόσεις των 7,5 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Όμως η διαδικασία έχει μπροστά της πολύ δρόμο ακόμη, και μέχρι να φτάσουμε στο σημείο για να πούμε ότι η Μαρινόπουλος με τους 11.000 εργαζόμενους και τα περίπου 500 καταστήματα θα «διασωθεί» θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι καθώς υπάρχει μια μακρά σειρά όρων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να εκπληρωθούν ώστε τελικά να ισχύσει η συμφωνία.
Η πιο σημαντική παράμετρος έχει να κάνει με τη συμφωνία των προμηθευτών που καλούνται να συναινέσουν στη διαγραφή του 50% των απαιτήσεών τους από τη Μαρινόπουλος ώστε τελικά να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό 60% των πιστωτών που πρέπει να συναινέσουν για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από τα περίπου 1,2 δισ. ευρώ οφειλών της Μαρινόπουλος, της Ξυνός και της Express μόνο προς προμηθευτές, τα 600 εκατ. ευρώ πιθανόν δεν θα πληρωθούν ποτέ καθώς θα μείνουν στην Μαρινόπουλος.
Τα χρέη των προμηθευτών θα μεταφερθούν μόνο κατά το ήμισυ στη νέα εταιρεία συμφερόντων Σκλαβενίτη , ενώ τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στην παλαιά εταιρεία.
Η νέα εταιρεία θα αναλάβει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 599 εκατ. ευρώ ενώ στον Μαρινόπουλο θα παραμείνουν άλλα 585 εκατ. ευρώ. Επίσης η νέα εταιρεία θα αναλάβει μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 412 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 143 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 259 εκατ. ευρώ σε leasing ενώ στην παλαιά εταιρεία θα παραμείνουν υποχρεώσεις 157,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 154,7 εκατ. ευρώ μη τραπεζικών δανείων.
Ανάμεσα στους όρους της έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών για το Νοέμβριο είναι ότι θα δοθούν μόνον εφόσον έχουν υπογράψει τη συμφωνία εξυγίανσης το 35% των πιστωτών πλην τραπεζών.
Το γεγονός ότι τα χρήματα που θα διαγραφούν έχουν διαχυθεί με τη μορφή επιταγών στην αγορά ή αποτελούν εγγυήσεις στις τράπεζες για δάνεια προς προμηθευτές, δυσκολεύει τις αποφάσεις ενώ συνολικά το κούρεμα των προμηθευτών έχει πυροδοτήσει εύλογες ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υποστούν οι περισσότερο αδύναμες και οικονομικά εκτεθειμένες εταιρείες αλλά και έντονες αντιδράσεις από ανταγωνιστικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι οποίες κάνουν λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό» και περιμένουν να δουν αναλυτικά το σχέδιο εξυγίανσης για να αποφασίσουν αν θα κινηθούν νομικά.
Ερώτημα αποτελεί και η στάση του Δημοσίου στο δικαστήριο που θα γίνει. Στο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται ότι θα διαγραφεί το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και της εφορίας και τα υπόλοιπα χρέη θα διακανονιστούν σε 250 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Επίσης προβλέπεται η διαγραφή του 50% επί του συνόλου των απαιτήσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και της ΔΕΗ και ο διακανονισμός των υπολοίπων οφειλών σε 36 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Οι συνολικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο σύμφωνα με τον ισολογισμό της Μαρινόπουλος για το πρώτο 6μηνο του 2016, ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ.
Τόσο η συναίνεση του Δημοσίου όσο και η επίτευξη συμφωνίας με την εταιρεία ακινήτων Helens Re, προκειμένου να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας αγοράς ακινήτων σε προκαθορισμένη τιμή (116 εκατ. ευρώ), αποτελούν βασικές προϋποθέσεις σύμφωνα με το σχέδιο, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία. Στη συμφωνία τραπεζών-Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη αναφέρεται ότι η επίτευξη συμφωνίας με την Helens Re με όρους κοινά αποδεκτούς αποτελεί προϋπόθεση της υπογραφής των Συμφωνιών Εξυγίανσης ενώ η υπογραφή των συμφωνιών εξυγίανσης από το Ελληνικό Δημόσιο και το ΙΚΑ αποτελούν προϋπόθεση για την υποβολή των Συμφωνιών Εξυγίανσης προς επικύρωση.
Υπάρχουν αρκετές ακόμη αιρέσεις, όπως λ.χ. το πόσο θα επηρεάσουν τον μελλοντικό τζίρο της νέας εταιρείας οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχέση με τα καταστήματα στην Αττική και στην Κρήτη όπου σήμερα οι όμιλοι Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη έχουν εκτεταμένη παρουσία. Στη συμφωνία προβλέπεται ότι η έκδοση απόφασης με την οποία θα επηρεάζεται ουσιωδώς αρνητικά ο προβλεπόμενος κύκλος εργασιών στο νόμο Αττικής και στην Περιφέρεια Κρήτης (Νομοί Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χανίων) αποτελεί «ουσιωδώς αρνητική μεταβολή» και συνιστά διαλυτική αίρεση των συμφωνιών εξυγίανσης.
Διάλυση της συμφωνίας θα επέλθει επίσης είτε στην περίπτωση που το δικαστήριο απορρίψει κάποια από τις συμφωνίες εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, της Express και της Ξυνός, είτε αν δεν εκδώσει απόφαση μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2017.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου