Της Χαράς Καλημέρη
Στην «ελίτ» των Πανεπιστημίων παγκοσμίως συμπεριλαμβάνονται δύο ελληνικά ιδρύματα, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σύμφωνα με την νέα «λίστα της Σαγκάης» για το 2016. Το ΑΠΘ βρίσκεται στις θέσεις από 401 έως 500, ενώ το ΕΚΠΑ διατηρεί τη δυναμική του και κατατάσσεται και φέτος στις θέσεις από 301 έως 400. Μάλιστα σε επιμέρους τομείς επιτυγχάνει ακόμη πιο σημαντικές διακρίσεις: στην Ιατρική βρίσκεται στις θέσεις από 101 έως 150, στη Φυσική ομοίως από 101 έως 150 και στην Πληροφορική από 151 έως 200.
Κορυφαίο πανεπιστήμιο παγκοσμίως για 14η συνεχή χρονιά παραμένει το Χάρβαρντ, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν το Στάνφορντ και το Μπέρκλεϊ το οποίο «ανέβηκε» στην κατάταξη εκτοπίζοντας το ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης) στην πέμπτη θέση. Ανάμεσα στα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια βρίσκονται δύο βρετανικά, Κέμπριτζ και Οξφόρδης στην τέταρτη και έβδομη θέση αντιστοίχως. Με εξαίρεση τα βρετανικά, στην Ευρώπη ως καλύτερο αξιολογείται το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) στη Ζυρίχη το οποίο κατατάσσεται στην 19η θέση.
Ανάμεσα στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου τα 50 είναι αμερικανικά, ενώ για πρώτη φορά στο «τοπ 100» εισέρχονται ιδρύματα από την Κίνα και την Σιγκαπούρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ «κυριαρχούν» στη λίστα της Σαγκάης με 137 πανεπιστήμια επί συνόλου 500, ενώ ακολουθούν η Κίνα με 41, η Γερμανία με 38, η Μεγάλη Βρετανία με 37 και η Αυστραλία με 23.
Τα κριτήρια
Οι αξιολογήσεις από τη Shangai Ranking Consultancy ξεκίνησαν από το 2003 και ανανεώνονται σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, αξιολογούνται συνολικά τα καλύτερα 1.200 πανεπιστήμια επί του συνόλου των 18.000 ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως και δημοσιεύεται η κατάταξη των 500 πρώτων. Αυτό σημαίνει ότι όσα ιδρύματα εμφανίζονται στους τελικούς καταλόγους κατάταξης συγκαταλέγονται στο 5% των καλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στον κόσμο.
Τα πανεπιστήμια βαθμολογούνται με μία σειρά δεικτών ακαδημαϊκής ή ερευνητικής επίδοσης για τους οποίους, ωστόσο, συχνά διατυπώνονται ενστάσεις. Ανάμεσα στους δείκτες αξιολόγησης συμπεριλαμβάνεται:
• η βράβευση με βραβείο Nobel ή αντίστοιχο θεματικό βραβείο,
• η ύπαρξη ερευνητών με υψηλό αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών,
• η δημοσίευση στις διεθνούς κύρους επιστημονικές επιθεωρήσεις Nature ή Science,
• η καταχώρηση δημοσιεύσεων σε κύριες βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων και
• η κατά κεφαλήν ακαδημαϊκή επίδοση του ιδρύματος.
Ενδεικτικά, από την πανεπιστημιακή κοινότητα υπάρχει ο προβληματισμός ότι στις παγκόσμιες βιβλιομετρικές αναλύσεις δεν εκπροσωπούνται επαρκώς οι τέχνες και αρκετές από τις ανθρωπιστικές σπουδές ή ότι η δημοσίευση στις διεθνούς κύρους επιστημονικές επιθεωρήσεις Nature ή Science δεν καλύπτει όλα τα επιστημονικά πεδία.
«Παρά τα ευρύτερα προβλήματα που υπάρχουν και τις ενστάσεις που εκφράζονται, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως βασικός εκπρόσωπος του ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, οφείλει να αναδεικνύει τη σταθερή πορεία του διεθνώς. Θεωρούμε δε, ότι μπορεί μέσα από το έργο του να επιτύχει ακόμα υψηλότερες επιδόσεις και να αναδείξει αξίες, πρότυπα και παραδείγματα ώστε να βοηθηθεί η χώρα στην πορεία της σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου