Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός-Ποιες είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο

Μείωση μόνο στα νησιά με προσφυγικές ροές




Επιβεβαιώνεται η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και φέτος, με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει ο ΕΟΤ καθημερινά, εδραιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για άνοδο των τουριστικών αφίξεων αλλά και των εσόδων και το 2016.  

Σε σημερινή ενημέρωση Τύπου, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζεται και αυξάνεται η δυναμική που καταγράφηκε από τις αρχές του 2016. Ωστόσο, δεν θέλησε, παρά την αισιοδοξία της, να αποτυπώσει ακριβή νούμερα αφίξεων και εσόδων, απόρροια των ευμετάβολων συνθηκών που επικρατούν στο διεθνές περιβάλλον, όπως είπε.  
Εστιάζοντας στα πλέον πρόσφατα στοιχεία, η υπουργός ανέφερε ότι οι αεροπορικές αφίξεις στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σημείωσαν αύξηση 4,4%, κάτι που μεταφράζεται σε 5,937 εκατομμύρια τουρίστες.

Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στις αφίξεις από τη Ρωσία με 22,7%, τη Μεγάλη Βρετανία με 8,6%, τη Γερμανία με 7,2%, τη Γαλλία με 6,9% και την Ιταλία με 4,6%.  

Την ίδια στιγμή, σχεδόν το σύνολο των ελληνικών προορισμών κινούνται με θετικό πρόσημο στις αεροπορικές αφίξεις, εκτός από τα νησιά που δέχτηκαν και την πίεση από τις μεταναστατικές ροές (Σάμος, Κως, Χίος και Μυτιλήνη). Από τους δημοφιλείς προορισμούς, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στην Κέρκυρα με 11,5% και ακολουθούν το Ηράκλειο με 11%, η Μύκονος με 11% και η Σαντορίνη με 10,5%. Σημαντική, εξάλλου, είναι και η αύξηση στην Καλαμάτα με 14,3% και το Άκτιο με 13%.  

Πολύ σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης είναι αυτά που προέρχονται από την Ενιαία Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, τα οποία, όπως σημείωσε και ο γγ του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, δημιουργούν αισιοδοξία για το πώς θα κλείσει η χρονιά εφέτος. Συγκεκριμένα, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις θα κινηθούν με ιδιαίτερα θετικά ποσοστά ανόδου, 8,9% και 10,1% αντίστοιχα. Για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η αύξηση τον Ιούλιο αναμένεται να είναι στο 4,5%.  

Στις αγορές-χώρες προέλευσης των τουριστών το ως άνω διάστημα, η Ιταλία ξεχωρίζει με άνοδο 22,5%, η Ρωσία με 24,5%, η Γαλλία με 13,9%, ενώ ειδική αναφορά έγινε και στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Όπως τόνισε η πολιτική ηγεσία του τουρισμού, το BREXIT δεν επηρέασε τα ταξίδια των Άγγλων προς την Ελλάδα και οι αφίξεις στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα κινηθούν με άνοδο 3,7% προς την Ελλάδα.  

Πολύ θετικά είναι και τα μηνύματα από την Τουρκία, που όπως τονίστηκε, τον Ιούλιο οι αεροπορικές αφίξεις από τη γείτονα χώρα θα είναι αυξημένες κατά 25,3% σε σχέση με πέρυσι.  

Επίσης, θετικά είναι και τα νέα από το μέτωπο της κρουαζιέρας, όπου αύξηση, κατά 21,6%, παρουσίασαν οι επιβάτες, για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, με την κ. Κουντουρά να σημειώνει ότι ανοδικά κινείται και το γιώτιγκ ως αποτέλεσμα, των πρωτοβουλιών του υπουργείου που συνοδεύτηκε με τα ανοίγματα σε νέες αγορές ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας (Κίνα, ΗΑΕ, ΗΠΑ κ.λπ.).  

Σε ό,τι αφορά τις επικοινωνιακές πρωτοβουλίες του υπουργείου, αυτές συνεχίζονται κανονικά, και θα πλαισιωθούν και με καμπάνιες για τόνωση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

bre παπαρες δεν ντρεπεστε καθολου ηθελα να ξερω...

Ανώνυμος είπε...

Η προπαγάνδα σας ξεπέρασε κάθε όριο. Ακόμα και η ΕΡΤ στα δελτία της λέει ότι έχει προβλήματα φέτος ο τουρισμός. Η περσινή αύξηση ήταν τα απόνερα της πολιτικής Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο Τσίπρας και η Κουντουρά είναι ανίκανοι.

Ανώνυμος είπε...

Καλα οχι δεν ντρεπονται αλλα λενε και ξαναλενε παπαρες για να τις πιστεψουν και οι ιδιοι . Το θεμα ειναι αντε και ηρθαν καποιοι παραπανω αυτο εχει σημασια ή τι παραπανω αφησαν στην χωρα ??? Αν ερχονται με κονσερβες απο την χωρα τους σημαινει κατι για εμας ????? Αλλα απο φανφαρες εκδηλωσεις και φωτογραφησεις καλα πανε στο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ !!!!!!