Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Πρόστιμα 5,5 εκατομμυρίων στον Δάβαρη για τα Τουμπανάρια


Ανακλήθηκαν οι δηλώσεις υπαγωγής στο νόμο περί αυθαιρέτων για την εταιρεία του

Πρόστιμα 5,5 εκατομμυρίων στον Δάβαρη για τα Τουμπανάρια

-Με απόφαση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και «εντέλλεσθε» Δημάρχου προς τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας η ανάκληση των δηλώσεων και η επιβολή των προστίμων. -Το 50% του συνόλου των προστίμων θα εισρεύσει στα ταμεία του Δήμου Δελφών!!!

Από την έντυπη ΄\'εκδοση της Ωρας της Φωκίδας  (Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016)

 Πέφτει η αυλαία και απομένει η υπόκλιση των πρωταγωνιστών για ένα θέμα που ταλάνισε πολλά χρόνια την κεντρική Φωκίδα και κόστισε το δημαρχιακό θώκο στον τότε Δήμαρχο Δελφών κ. Νίκο Φουσέκη.
2,7 εκ ευρώ στο Δήμο
Βγήκαν τα πρόστιμα αυθαιρέτων από την Πολεοδομία συνολικού ύψους 5.447.090,80 εκατομμύριων ευρώ για την εταιρεία «ΔΑΒΑΡΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑ ΕΠΕ» και αφορούν αρκετές και διαφορετικές αποφάσεις, των οποίων προηγήθηκαν  οι ανακλήσεις δηλώσεων υπαγωγής στο νόμο περί αυθαιρέτων. Όλες οι αποφάσεις είναι αναρτημένες στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: 73Ξ0Ω9Θ-ΧΣ0, ΑΔΑ: 6ΞΙΟΩ9Θ-Ν1Υ, ΑΔΑ: 61ΙΨΩ9Θ-16Λ, ΑΔΑ: Ω127Ω9Θ-ΡΔ6, ΑΔΑ: 73ΙΔΩ9Θ-7ΒΔ, ΑΔΑ: 7ΙΘΩΩ9Θ-4ΘΩ, ΑΔΑ: ΩΙ0ΩΩ9Θ-ΨΩΣ, ΑΔΑ: 6ΑΑ5Ω9Θ-Π6Φ και ΑΔΑ: 6ΣΒΗΩ9Θ-175), ενώ τα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί προς την εταιρεία. Να διευκρινιστεί δε, ότι το 50% του συνολικού ποσού θα αποδοθεί στα ταμεία του δήμου Δελφών. 

Θ.Παναγιωτόπουλος:
 «Η Πολεοδομία έλαβε ρητή εντολή»

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όταν αρχικά βγήκαν τα πρόστιμα περί αυθαιρέτων κτισμάτων, η εταιρεία ΔΑΒΑΡΗ προσέφυγε στην οικεία νομοθεσία και κάνοντας χρήση του Ν. 4178/2013, γνωστός ως νόμος περί αυθαιρέτων, προσπάθησε να τα νομιμοποιήσει προβαίνοντας στις αντίστοιχες δηλώσεις. Μάλιστα, είχε γίνει αποδοχή από την υπηρεσία και είχαν προβεί σε δηλώσεις τακτοποίησης προχωρώντας και σε ανάλογες πληρωμές. 
Ωστόσο, μεσολάβησε το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης που έκρινε ότι εφόσον τα κτίσματα βρίσκονται εντός προστατευμένου χώρου και ειδικότερα εντός ζώνης Β του Δελφικού Τοπίου, δε μπορούν να υπαχθούν στο νόμο περί αυθαιρέτων. Φυσικά κοινοποιήθηκε το πόρισμα στο Δήμο, όπου όπως φαίνεται η Πολεοδομία είχε ενστάσεις. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Δημάρχου και μάλιστα αναγκάστηκε εγγράφως να δώσει εντολή στην υπηρεσία του δήμου για να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης. Με «εντέλλεσθε» προς τον προϊστάμενό της προχώρησε εσπευσμένα η Πολεοδομία στην ανάκληση των τακτοποιητικών δηλώσεων και την έκδοση των προστίμων.
Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος σε επίσημη δήλωσή του, έμμεσα πλην σαφέστατα επιβεβαίωσε ότι με δική του εντολή προχώρησε η διαδικασία, τονίζοντας: «η Πολεοδομία έλαβε ρητή εντολή να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των προστίμων, καθώς το θέμα είναι βασικό για την παρούσα Δημοτική Αρχή».
Να αναφέρουμε ότι η πολύκροτη αυτή υπόθεση κλείνει στις 17 Νοεμβρίου με την συνέχιση και ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας στο Εφετείο κακουργημάτων Λαμίας. 

Το ιστορικό
Το ιστορικό της υπόθεσης αποτυπώνεται σε έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία και ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία για την παραπομπή της υπόθεσης σε ακροαματική διαδικασία.  
Όλα ξεκίνησαν όταν τον Οκτώβριο του 2003 ο δήμαρχος Δελφών Π. Καλτσής εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης περιοχής 20 στρεμμάτων εντός της β\' αρχαιολογικής ζώνης, την οποία μεταβίβασε με γονική παροχή στην κόρη του. Το τοπογραφικό διάγραμμα του πολιτικού μηχανικού Θύμιου Καλλία δείχνει το οικόπεδο εξ ολοκλήρου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και χωρίς να εφάπτεται δρόμος. Τα συμβόλαια συντάσσει ο τότε δήμαρχος Ιτέας, συμβολαιογράφος Αριστείδης Παπαλάιος.
Δύο μήνες μετά (τον Δεκέμβριο του 2003), η κόρη του Π. Καλτσή αναθέτει στον (τότε δήμαρχο Άμφισσας, μετέπειτα νομάρχη Φωκίδας και δήμαρχο Δελφών) πολιτικό μηχανικό Ν. Φουσέκη τη σύνταξη νέου τοπογραφικού. Το τοπογραφικό Φουσέκη έδειξε το οικόπεδο στο μεγαλύτερο μέρος του εκτός αρχαιολογικού χώρου (σε αντίθεση με του Οκτωβρίου) και τοποθέτησε δρόμους οπότε κατέστη δυνατή η κατάτμησή του σε πέντε οικόπεδα. Η κόρη του Π. Καλτσή πούλησε το ακίνητο στην εταιρεία ΔΑΒΑΡΗΣ - ΑΡΑΧΩΒΑ.
 
Η Ι\' Εφορεία Αρχαιοτήτων (4 Οκτωβρίου 2004), αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, έδωσε άδεια για οικοδομική δραστηριότητα (ξενώνες και ξενοδοχειακό συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων) στη ΔΑΒΑΡΗΣ - ΑΡΑΧΩΒΑ μόνο στο τμήμα που είναι εκτός της αρχαιολογικής ζώνης. Όμως μετά από καταγγελίες του Στέλιου Σχοινά το 2008 αποδείχθηκε, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, ότι «το υποβληθέν τοπογραφικό διάγραμμα είναι εσφαλμένο και παραπλανητικό» και το γεωτεμάχιο είναι εντός του αρχαιολογικού χώρου.
Το υπουργείο Πολιτισμού το 2008 μετά από πολλαπλούς τεχνικούς ελέγχους, ανακάλεσε τις άδειες, δίνοντας εντολή στην Πολεοδομία Άμφισσας να ανακαλέσει τις αντίστοιχες οικοδομικές και να προχωρήσει τη διαδικασία των αυθαιρέτων. Το 2008 η Πολεοδομία ανακάλεσε τις 5 οικοδομικές άδειες, αλλά δεν προχώρησε άμεσα, όπως ο νόμος ορίζει, τη διαδικασία των αυθαιρέτων. Τελικά το έπραξε το 2013 αφού παρενέβη ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Άμφισσας και ο ανακριτής συνέταξαν κατηγορητήριο με σειρά κακουργημάτων για τους «4» και το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας αποφάσισε την παραπομπή τους σε δίκη.

Οι κατηγορίες
Να υπενθυμίσουμε ότι το βούλευμα 6/2014 του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας, παρέπεμψε σε δίκη τους τέσσερις κατηγορουμένους:
α) Τον πρ. δήμαρχο Παναγιώτη Καλτσή και την κόρη του Κονδυλία Λυδία Καλτσή για απάτη από κοινού κατά συναυτουργία κατά του Δημοσίου και ηθική αυτουργία από κοινού σε ψευδή βεβαίωση μηχανικού.
β) Τον πρ. δήμαρχο και πρ. νομάρχη Νίκο Φουσέκη και τον συνεργάτη του Γιάννη Νασόπουλο για απλή συνέργεια στην απάτη και ψευδή βεβαίωση μηχανικού από κοινού κατά συναυτουργία.
Τέλος να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού  «στα εντός του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου δελφικού τοπίου γεωτεμάχια ή τμήματα γεωτεμαχίων δεν είναι δυνατή η οικοδομική δραστηριότητα χωρίς να υπάρξει γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και χωρίς να εκδοθεί υπουργική απόφαση».
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια ερωτηση " Με τα χρηματα απο τα προστιμα θα κατεδαφιστουν αυτα τα αισχει ή θα την κανουν γαργαρα του στυλ δεν εχουμε τοσα κονδυλια για κατεδαφιση" ????? Μαζι τοτε με τα προστιμα να πληρωσουν ολοι οσοι ειχαν αναμιξη , σιγουρα με το αζημειωτο , τα εξοδα κατεδαφισης και απομακρυνσης των υλικων απο το σημειο και για πιο σιγουρα να μπουν τα χρεη τους στην εφορια !!!!! Αυτο θα ειναι δικαιοσυνη !!!!!