Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Βατερλώ……Παντού…! (στο Δήμο Δελφών)

Του Νίκου Δρόλαπα

 

 Βατερλώ……Παντού…!
                                               Του Νίκου Δρόλαπα
 
        Ως..΄΄Βατερλώ΄΄ είχε χαρακτηρίσει την οικονομική κατάσταση του Δήμου Δελφών όταν ήταν στην αντιπολίτευση,  ο νυν Αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών του Δήμου  Δελφών κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος.  Τότε δεν είχαν ακόμη αποκαλυφθεί όλα τα χρέη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.   Έκτοτε σιώπησε.  Επειδή όμως η σιωπή είναι χρυσός και ποτέ δεν άσκησε ίχνος αντιπολίτευσης, παραβλέποντας τα όσα ξεσήκωναν τότε τη τοπική κοινωνία, αυτό το εκτίμησαν δεόντως και ΄΄κέρδισε΄΄ μία θέση στον συνδυασμό του κ. Παναγιωτόπουλου. Στη συνέχεια  ορίσθηκε  Αντιδήμαρχος και  απολαμβάνει σε καιρούς δύσκολους την όχι και ευκαταφρόνητη μηνιαία αντιμισθία.
 
      Που να περίμενε όμως,  ότι το Βατερλώ θα τον ακολουθούσε….μαζί με την αντιμισθία του στον Δήμο.  Ως πρόθυμος,  στα πλαίσια των καθηκόντων του,  συμπράττει  στους πολιτικοοικονομικοδιοικητικούς αυτοσχεδιασμούς του κ. Δημάρχου και μάλιστα ως εισηγητής.
 
      Δεν διερωτήθηκε όμως τι θα συμβεί αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κινηθούν δραστικά !   Αφού πολλές φορές μέχρι σήμερα έχει βάλει την υπογραφή του σε προκηρύξεις φωτογραφικές που αφορούν σε οικονομικά ζητήματα που απαιτούν υπεύθυνους χειρισμούς και προ πάντων διαφάνεια.  Ένα από αυτά είναι η αγορά συγκεκριμένου παραδοσιακού κτιρίου στην Άμφισσα, πολιτικών φίλων του Δημάρχου, για το οποίο όλοι γνώριζαν, αρκετό καιρό πριν τη προκήρυξη,  ότι θα ήταν αυτό το προς αγορά κτίριο ανάμεσα σε πλειάδα παραδοσιακών κτιρίων της Άμφισσας. 
 
       Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι  η τιμή αγοράς του καθορίστηκε με βάση τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων που τότε  είχαν φθάσει στα ύψη, δηλαδή αγοράσθηκε στην ανώτατη τιμή του και όχι στη πραγματική του αξία με βάση την χαμηλή  εμπορική αξία του.....
 
        Απτόητος….ο  κ. Αντιδήμαρχος και σε άλλες δύο προκηρύξεις  για τη πρόσληψη δύο υψηλόμισθων Εδικών Συμβούλων του Δημάρχου,  οι οποίοι  κατά… σύμπτωση ήταν φίλοι του.   Στη περίπτωση αυτή δεν πέρασε αρκετός χρόνος όταν εντάλματα πληρωμής των μισθών των συμβούλων αυτών επιστράφηκαν πίσω στον Δήμο ως μη έγκυρα, γιατί ο Επίτροπος του  Ελεγκτικού Συνεδρίου τα απέρριψε με την παρατήρηση ότι οι εν λόγω διορισμοί δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις του νόμου !           
     Ως ο διαφυλάττων εκ καθήκοντος το Δημοτικό χρήμα, πώς επιτρέπει και μάλιστα να περνούν από τα χέρια του σωρεία ενταλμάτων από τις παράνομες και ασύμφορες για τον Δήμο  απ΄ ευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών,  χωρίς διαγωνισμό,  χωρίς  διαφάνεια ; Δεν πρόσεξε ότι στα εντάλματα αυτά υπάρχουν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα ;
 
     Πώς διεκπεραιώνει τόσες αναθέσεις υποθέσεων σε Δικηγόρους και ο ίδιος ως Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου εισάγει και προωθεί σχεδόν κάθε εβδομάδα,  σε κάθε συμβούλιο της Επιτροπής,  χωρίς να εισηγείται τη σύσταση Νομικής Υπηρεσίας στο Δήμο για να μπει τέλος και σε αυτή τη μεγάλη σπατάλη ; 
      Σε ποία ποσά ανέρχονται  κατ΄ έτος οι δύο αυτές δαπάνες που αποτελούν μεγάλη πληγή για τα οικονομικά του Δήμου ;
      Γιατί κατά τον απολογισμό του Δήμου  δεν αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση και  μίλησε μόνο για « κάτι …μελανά σημεία στους ισολογισμούς τεσσάρων ετών που δεν μπορούν να κλείσουν » – , τόσο απλά –,   χωρίς λέξη για το τι κρύβουν οι ισολογισμοί αυτοί…;     
 
      Γιατί απέφυγε, αν και όφειλε ως ο επί των οικονομικών Αντιδήμαρχος να αναφερθεί σε ποιά οικονομική  κατάσταση παρέλαβαν τον Δήμο, ή,  στη διακύμανση του  υψηλού χρέους, δίνοντας απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα εάν ο Δήμος εξακολουθεί να κινδυνεύει με πτώχευση ;  Θέλει τόσο να αγνοεί τους συμπολίτες του, οι οποίοι στο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ; 
      Πόσο εύκολο είναι για τον κ. Αναγνωστόπουλο και τον Δήμαρχο να διαχωρίζουν τους Δημότες  και τους επαγγελματίες ,  άλλους να πληρώνουν άμεσα και τακτικά  και άλλους να μην τους πληρώνουν καθόλου, καταχρώμενοι τη δύναμη που τους έδωσαν οι πολίτες ;  Εκδικούνται τους συμπολίτες τους ; 
       Πόσο δύσκολο είναι να μας πουν και οι δύο αυτοί αξιωματούχοι του Δήμου τα ποσά που παραμένουν ανείσπραχτα από τέλη ύδρευσης, από  συγκεκριμένους φίλους τους επαγγελματίες εκ Δελφών ;    
      
      Βέβαια ο κ. Παναγιωτόπουλος,  προωθεί και υλοποιεί  ή όχι, τα διάφορα ζητήματα του Δήμου είτε πρόκειται για δικές του επιλογές είτε του παρασκηνίου που τον περιβάλλει και ως εκ τούτου είναι ο κατ΄ ουσίαν δυνητικός υπεύθυνος, με συνυπεύθυνους,  τους εκάστοτε αρμόδιους αιρετούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες, στους οποίους πολλές φορές διαμοιράζονται  ή μεταφέρονται οι ευθύνες λόγω…αρμοδιότητας.  
     Όταν όμως τα πράγματα στριμωχθούν, εκεί κρίνονται όλοι ως προς την ανάληψη ευθυνών,  γιατί εκεί θα φανεί αν θα επικρατήσει η συνείδηση, ή,  η πολιτική σκοπιμότητα .
 
      Σε ένα τέτοιο δίλλημα βρέθηκαν ο Δήμαρχος  κ. Αθ. Παναγιωτόπουλος  και ο τέως Αντιδήμαρχος Γαλαξιδίου  κ. Γεώργιος  Νάκος,  οι οποίοι έχουν κληθεί σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος μετά δόλου,  για την υπόθεση ορισμού των Τμηματαρχών - Προϊσταμένων των Δημοτικών Υπηρεσιών χωρίς να έχουν τα νόμιμα προσόντα. 
      Για την υπόθεση αυτή είναι ορατό το ενδεχόμενο,  η πειθαρχική τους δίωξη να επιφέρει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες συνέπειες, ήτοι, να τεθούν σε αργία ή να κηρυχθούν « Έκπτωτοι ». Αυτό αφορά μόνο τον  Δήμαρχο αφού ο κ. Νάκος παραιτήθηκε, οπότε η δήλωσή του ότι θα αναλάβει τις ευθύνες του  δεν έχει νόημα αφού έπαυσε να είναι αιρετός.  Επιθυμία τους είναι να αναλάβει εξ ολοκλήρου τις ευθύνες ο κ. Νάκος  επειδή του είχε παραχωρηθεί η αρμοδιότητα,  ώστε να εξαιρεθεί ο κ. Παναγιωτόπουλος.  Όμως το ελεγκτικό όργανο έχει διαφορετική γνώμη μέχρι αυτή τη στιγμή.
 
      Στην Υπηρεσία αυτή, της οποίας Τμήμα  εδρεύει στη Λαμία,  κατέθεσαν ήδη και οι δύο παραπάνω αιρετοί, για το μέρος των Πειθαρχικών ευθυνών.  Τις  Ποινικές ευθύνες διερευνά η Εισαγγελία Άμφισσας με επί πλέον εμπλεκόμενο τον πρώην Δήμαρχο κ. Νικ. Φουσέκη,  ο οποίος ως μη αιρετός δεν ελέγχεται Πειθαρχικά .
      Στις εξελίξεις αυτές οφείλονται και οι παραιτήσεις του  κ. Νάκου από τις θέσεις του Αντιδημάρχου και του Δημοτικού Συμβούλου .     
      Παραιτούμενος ο κ. Νάκος, όπως συνηθίζεται στον Δήμο,  ευχαρίστησε  εαυτούς και αλλήλους για την άριστη μεταξύ τους  συνεργασία  και  ο Δήμαρχος εξήρε την προσφορά του.
 
      Να όμως που η πραγματικότητα είναι  διαφορετική  και  οι λόγοι που επικαλέσθηκε ο κ. Νάκος ότι τον ώθησαν στη παραίτηση δεν οφείλονται τόσο σε επιβάρυνση οικογενειακών υποχρεώσεων αλλά η κλήση του σε απολογία και τα παρεπόμενα…!   
     Τι είναι όμως  αυτά που συμβαίνουν στον Δήμο ;   Τι  επίπλαστες συμπεριφορές είναι αυτές από αιρετούς ;  Για πόσο ακόμη θα   αποκρύπτουν συστηματικά όσα τους εκθέτουν, ώστε να παρουσιάζουν προς τη κοινωνία μία διαφορετική εικόνα ;  Τους συμπολίτες τους δεν τους υπολογίζουν καθόλου ; 
 
     Τρείς άλλοι Σύμβουλοι αποχώρησαν από τον συνδυασμό του κ. Παναγιωτόπουλου προβαίνοντας σε καταγγελίες για αλαζονικές συμπεριφορές, για ανυπαρξία  Δημοτικού έργου,  για μη επίλυση προβλημάτων και άλλες δυσλειτουργίες και, αν αληθεύει και αυτό,  δέχθηκαν σοβαρές απειλές.
     Σαν να μην έφθαναν όσα κάθε τόσο έρχονται στο φώς για τον Δήμο, ως επιστέγασμα ήλθε και η ευθεία επίθεση  που εξαπέλυσε η Πρύτανης και  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού  Πολιτιστικού Κέντρου  Δελφών  κ.  Γλύκατζη – Αρβελέρ στον Δήμαρχο  κ. Παναγιωτόπουλο για εγκατάλειψη των Δελφών, του  « μυθικού τοπίου »,  όπως  χαρακτηριστικά  είπε  σε σύντομο χαιρετισμό της στα εγκαίνια της Έκθεσης έργων αφιερωμένων στη μοναδικότητα του Δελφικού Τοπίου.
 
     Εντύπωση προκάλεσε και η περιπαικτική αναφορά της στον αποκλεισμό των Δελφών από Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.
     Η  κ. Αρβελέρ,  ως προσωπικότητα με πανευρωπαϊκή ακτινοβολία, και κοφτερό λόγο, διαμορφώνει  καταστάσεις με τις παρεμβάσεις της,  όχι μόνο σε  Πολιτισμικό αλλά και σε Πολιτικό επίπεδο και δεν λέει τίποτα τυχαία.  Όσο και από το περιβάλλον της θέλησαν να μειώσουν λίγο τον αντίκτυπο των όσων είπε ειδικά για τον Δήμαρχο, δεν απέδωσαν,  γιατί απλούστατα απηχούσαν αλήθειες, οι οποίες σε δημόσιες αναφορές διατυπώνονται  ευχερέστερα μεταξύ σοβαρού και αστείου. 
 
     Ασφαλώς και δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε εμείς τα λεχθέντα από την κ. Πρύτανη.  Η αναφορά της όμως στη κυρία σύζυγο του Δημάρχου, συνδυαζόμενη με συζητήσεις περί συμμετοχής της στη προετοιμασία του φακέλου  υποψηφιότητας για τη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι ζήτημα για το οποίο ο Δήμαρχος οφείλει να απαντήσει..  
 
      Γιατί η χαμηλών προσδοκιών υποβληθείσα πρόταση από πλευράς Δήμου, χωρίς η πρόταση αυτή να στηρίζεται στα πανανθρώπινα Δελφικά Ιδεώδη, χωρίς να αποτελεί επαγγελματικών αξιώσεων μελέτη από απόψεως οργάνωσης και προβολής,  δημιουργεί  εύλογες αμφιβολίες όσο αφορά την ύπαρξη  ή όχι  εξειδικευμένου Γραφείου,  ή  ομάδος επιδεκτής σε προτάσεις του τύπου  εδώ αυτοσχεδιάζουμε, μεταξύ συγγενών και κολλητών. 
 
      Όταν ανακοινώθηκαν οι πρώτοι σχεδιασμοί ,  είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο αποκλεισμού των Δελφών, γιατί  τα πρώτα δείγματα  εργασίας δεν ταίριαζαν σε έργο εξειδικευμένου  Συμβούλου.  και εδίδετο η εντύπωση ότι ο κ. Δήμαρχος αφέθηκε στη γνώμη  των μη επαϊόντων.
      Όσοι είδαν την μεγάλη υπόθεση αυτή για τους Δελφούς σαν μία ευκαιρία αυτοπροβολής και μόνο, ή δεν είχαν τη διορατικότητα τι θα ερχόταν πλέον στους Δελφούς και στην υπόλοιπη περιοχή μας, έκαναν μεγάλο λάθος. 
      Άξιζε όμως στους Δελφούς να προκριθεί και τελικά να επιλεγεί ως Πρωτεύουσα για  το Δελφικό Φώς και τον Μύθο που όλοι οι…θνητοί θέλουν  να  δουν να ξαναζωντανεύει.μέσα σε μία φαντασμαγορία φωτός και χρωμάτων.  Τότε και τα πράγματα θα κυλούσαν από μόνα τους.  Οι αιρετοί του Δήμου, που σήμερα παραπαίουν,  θα έβλεπαν και δεν θα πίστευαν,  γιατί ποτέ δεν ονειρεύθηκαν έργα υψηλής κλίμακας για τη περιοχή μας. Η  δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη με έργα που θα δημιουργούσαν μεγάλη προστιθέμενη αξία ενισχύοντας τον ισχυρό τουριστικό προορισμό των Δελφών.
 
       Τώρα, όλα αυτά δεν θα τα δούμε (;)  ούτε  ως  όνειρα …θερινής νυκτός !
     

     

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσύ αναθεσούλα δεν πήρες?

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΤΕΡΛΩ και στη χώρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. ΧΑΟΣ και στη Φωκίδα, με βουλευτή της αριστεράς.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ φλιτάρισμα θέλει αυτή η φωλιά μέσα στο Δήμο.