Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

“Καθολικά κλειστόν μέχρι νεωτέρας”

Bauxites


Η αρχή έγινε από σήμερα με τους μεταφορείς του μεταλλεύματος και συνεχίζεται αύριο με την καθολική αναστολή λειτουργίας του έργου της εταιρείας.
Τα γεγονότα
Όποιος διήλθε σήμερα από το τμήμα της ΕΟ από Ιτέα έως “51”, το σύνηθες δρομολόγιο των μεταφορέων του βωξίτη από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας έως τις σκάλες φόρτωσης, διαπίστωσε την απουσία κίνησης των φορτηγών μεταφοράς του μεταλλεύματος. Και αυτό γιατί από χθες το βράδυ οι ιδιοκτήτες των Δ.Χ. φορτηγών είχαν ειδοποιηθεί από τη διοίκηση της εταιρείας ότι σήμερα Πέμπτη δε θα εκτελούνταν δρομολόγια για τη μεταφορά του βωξίτη “μέχρι νεωτέρας”, όπως χαρακτηριστικά πληροφορήθηκαν.
Και αν η εξέλιξη αυτή αρχικά αποδόθηκε σε συγκυριακή έλλειψη ικανής ποσότητας μεταλλεύματος για τη διενέργεια δρομολογίων, η εκ νέου αποψινή ειδοποίηση ότι η αναστολή των δρομολογίων συνεχίζεται “μέχρι νεωτέρας” ξανά απέδειξε ότι κάτι άλλο συμβαίνει αναφορικά με την κατάσταση που σοβεί εδώ και καιρό στο μεταλλείο των “Ευρωπαϊκών Βωξιτών”.
Εκτός, ωστόσο, από τους μεταφορείς σήμερα ειδοποιήθηκαν και οι εργαζόμενοι στις στοές και γενικότερα στην εταιρεία ότι το σταμάτημα των εργασιών ισχύει καθολικά για την εταιρεία, καθώς τους γνωστοποιήθηκε ότι η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων θα συνεχιστεί από Δευτέρα. Μετά από αυτή την εξέλιξη, το συνδικαλιστικό όργανο των “Ευρωπαϊκών Βωξιτών” διενεργεί από το απόγευμα σύσκεψη, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις και να προασπίσει τα συμφέροντα και τα εργασιακά δικαιώματα των μελών του.
Το υπόβαθρο
Η αποψινή εξέλιξη στους “Ευρωπαϊκούς Βωξίτες” δεν είναι βέβαια κεραυνός εν αιθρία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το ρεπορτάζ του AmfissaFace, η διοίκηση της μεταλλευτικής εταιρείας και προσωπικά ο Διευθύνων Σύμβουλος Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από το “μπαράζ” ελέγχων που γίνονται αναφορικά με τις διαρκείς καταγγελίες για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις στοές εξόρυξης από τη στιγμή της αλλαγής διεύθυνσης στην εταιρεία, και που, όπως είναι γνωστό, ευθύνονται για σειρά ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο εξάμηνο κυριότατα στις “ξεσχάρωτες” στοές, αλλά και από τους ελέγχους αναφορικά με τη μη στοιχειώδη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που οφείλει να ακολουθεί η εταιρεία κατά την κείμενη νομοθεσία.
Οι ίδιες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό σωρεύοντας διαρκή πρόστιμα για το ταμείο της εταιρείας. Γεγονός που ωθεί, όπως όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν, τη διεύθυνση των “Ευρωπαϊκών Βωξιτών” σε επανάληψη της μετακύλισης της πίεσης προς τους ιδιοκτήτες και μεταφορείς του μεταλλεύματος και προς τον συνδικαλιστικό φορέα των εργαζομένων, στον οποίο φέρεται να αποδίδει ικανό μερίδιο για τις συνεχείς καταγγελίες, τους συνεπαγόμενους ελέγχους για την ασφάλεια των εργατών και, σε τελική ανάλυση, την επιβολή προστίμων που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς και περιστέλλουν την κερδοφορία της εταιρείας. Και μαζί με τους “φορτηγατζήδες” και τους εργάτες συνολικότερα στόχος φέρεται να είναι η άσκηση πίεσης προς την τοπική κοινωνία, όπως συμπίπτουν σε αυτό όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες.
Με άλλα λόγια, θεωρείται από πολλούς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το AmfissaFace, ότι για μια φορά ακόμα, μετά τον εξαναγκασμό των εργαζομένων στην πορεία-παρωδία του Φθινοπώρου στην Άμφισσα εναντίον των ελέγχων για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στα “ξεσχάρωτα”, δηλαδή ενάντια στην ίδια την ασφάλεια της ζωής τους κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, ξανά η διεύθυνση της εταιρείας επιχειρεί να πιέσει καταστάσεις, κυριότατα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, “βάζοντας μπροστά” τους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες φορτηγών, προκειμένου να απομειώσει τουλάχιστον τη συχνότητα των καταγγελιών και των ελέγχων, που μεταφράζονται σε επιβολή προστίμων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι εδώ και καιρό αιωρούμενες, και ουδέποτε διαψευσθείσες, σπερμολογίες περί μαζικών απολύσεων, όπως είναι “κοινό μυστικό” στην ευρύτερη περιοχή.
Το συμπέρασμα
Το σίγουρο είναι, σε κάθε περίπτωση, πως για πολλοστή φορά το τελευταίο έτος στο “51” επικρατεί αναβρασμός και έντονη ανασφάλεια για την επόμενη μέρα στην εταιρεία και το μέλλον όσων βιοπορίζονται από αυτή και όχι μόνο. Εκείνο που σε πρώτη φάση μένει να φανεί είναι η τακτική που θα επιλέξει η διεύθυνση των “Ευρωπαϊκών Βωξιτών” και το σημείο μέχρι το οποίο προτίθεται να την ξετυλίξει. Όπως, βέβαια, και οι αντιδράσεις των αιρετών της Παρνασσίδας, του νομού εν γένει, αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη δειλκυστίνδα πια των εξελίξεων γύρω από αυτό το χρονίζον πλέον ζήτημα.


http://www.amfissaface.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Oι εργαζόμενοι ουδέποτε ειδοποιηθηκαν να πανε την Δευτερα για δουλεια..ΘΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΠΟΤΕ θα πανε οι εργαζόμενοι για δουλεια.. εργα και ημερες συνδικαλιστων που δεν ξερουν να κανουν διαλογο και διαπραγματευση... αδαεις υποκινούμενοι... αλλωστε οι συνδικαλιστες δεν απολυονται ποτε...ετσι δεν είναι?

Ανώνυμος είπε...

οι συνδικαλιστές ήταν οι ίδιοι και με την παλιά διοικηση. Γιατί φωνάζουν τώρα για ελλειπή μέτρα ασφάλειας και φωναζαν και τότε?
ακυρο σχόλιο 8,41μμ

Ανώνυμος είπε...

Ναι, ναι 8:41 έτσι είναι. Υποκινούνται όλοι αυτοί. Έχουν συμφέροντα! Θέλουν να ζήσουν τα λαμόγια. Υποκινούνται από τα βράχια που τους πέφτουν στο κεφάλι μέσα στις στοές.

Ανώνυμος είπε...

8:41
1) Αποκλείεται να έχεις μπει σε υπόγεια, πόσο μάλλον να δουλεύεις στο μεταλλείο
2) Εάν δουλεύεις στα γραφεία, δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς για τα υπόγεια
3) Εάν δεν έχεις σχέση με τα μεταλλεία, δείξε συμπαράσταση σε ανθρώπους που θέλουν να κρατήσουν την ασφάλεια της εργασίας σε επίπεδα 2016

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε τους χρησμούς της Πυθιας ποιος είμαι και που είμαι και που παω... ποτε το συνδικατο συζητησε σοβαρα όχι μονο τωρα αλλα ανέκαθεν? όταν γινονταν απολυσεις το συνδικατο σφυριζε.. αλλα δεν απολυθηκε κανεις τους... σοβαρυτειτε και μην τσιμπατε σαν ψαρι στο αγκιστρι και μου την λετε... από την πρωτη συναντηση που ειχε με την καινουργια διοικηση τι προτασεις εκανε? φαρισαισμος επικρατεισε... λενε όχι σε όλα αλλα φανταζομαι ότι δεν ξερουν το γιατι... ας σοβαρευτουν λιγο παιζονται θεσεις εργασιας και ασφαλειας... αλλα για να σε παρει καποιος σοβαρα πρεπει να εισαι σοβαρος και όχι επαναστάτης της πλακας... ελπιζω να καταλάβατε τι λεω....

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα παίζεται η ασφάλεια και οι ζωές τους φίλε 8:59, με τον τρόπο που δουλεύουν. Ξέρεις τι παρανομίες κάνει η εταιρεία. Περισσότερες από αυτές της προηγούμενης. Μετά παίζονται και θέσεις εργασίας.