Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ ΒΟΜΒΑ ΠΑΠΠΑ στα τηλεοπτικά: Οι άδειες για ιδιωτικά κανάλια θα είναι μόνο τρεις!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΒΟΜΒΑ ΠΑΠΠΑ στα τηλεοπτικά: Οι άδειες για ιδιωτικά κανάλια θα είναι μόνο τρεις!

Από την πρώτη στιγμή, η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου συνολικά και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, προσωπικά ξεκαθάρισαν ότι θα μπει επιτέλους μία τάξη στο άναρχο και διαπλεκόμενο σύστημα των μεγαλοκάναλων.

Πλέον, έχει φτάσει η ώρα της δράσης: αφ ενός ανοίγει και πάλι, ελεύθερη αλλά και στελεχωμένη αξιοκρατικά ώστε να είναι τόσο δημοκρατική όσο και ανταγωνιστική η ΕΡΤ, αφ ετέρου όλα είναι έτοιμα για ανατροπές στον κρίσιμο τομέα των αδειοδοτήσεων των ιδιωτικών καναλιών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ υπουργός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παραχωρήσει τρεις (ή το πολύ τέσσερις) άδειες για κανάλια εθνικής εμβέλειας κάτι που θα φέρει σωρεία ανατροπών στο τηλεοπτικό τοπίο (τη στιγμή μάλιστα που η μία από αυτές τις άδειες θα αφορά στην ΕΡΤ).
 
Ο Νίκος Παππάς (που δήλωνε το Σάββατο στην Εφημερίδα των Συντακτών πως τα κανάλια είναι πάρα πολλά και δομημένα σε ένα άναρχο τοπίο, ενώ τόνιζε πως, σε περίπου ένα μήνα, έρχεται το νομοσχέδιο για την προκήρυξη των αδειών που θα ρυθμίζει τις τεχνικές, νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να πληρούνται) είναι έτοιμος να βάλει μια και καλή τέλος στην ασυδοσία και παράλληλα στο γαϊτανάκι διαπλοκής των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών.
Με δεδομένο ότι οι άδειες για ιδιωτικά κανάλια θα είναι τελικά δύο ή -το πολύ- τρεις, θα πρόκειται για τεράστια αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο, αφού σήμερα εκπέμπουν σε εθνική εμβέλεια οκτώ κανάλια (στα οποία πρέπει να προστεθεί και το ένατο Alter, του οποίου η προσωρινή άδεια δεν έχει επιστραφεί παρότι δεν εκπέμπει εδώ και τόσα χρόνια).

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση στέλνει -με αυτό τον τρόπο- ξεκάθαρο μήνυμα στους ενδιαφερόμενους για τις οριστικές (και νόμιμες, σε αντίθεση με τις σημερινές «προσωρινές» επί δεκαετίες) άδειες να συστήσουν κοινοπρακτικά σχήματα, μέσω των οποίων θα δηλώσουν το «παρών» στην επόμενη ημέρα της ελληνικής τηλεόρασης.

Με άλλα λόγια, οι σημερινοί καναλάρχες θα πρέπει να επιδιώξουν συγχωνεύσεις μεταξύ των καναλιών τους αν θέλουν να υπάρχουν και αύριο. Οι δε επίδοξοι νέοι καναλάρχες θα έχουν πολύ μεγαλύτερη τύχη, αν «κατέβουν» στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες μαζί, μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων, τα οποία θα διαθέτουν και την ισχύ και την οικονομική επιφάνεια, ώστε να μην οδηγηθούμε σε επανάληψη της ιστορίας των media που επιβίωναν μονάχα μέσω της διαπλοκής με την εκάστοτε κυβέρνηση και, ουσιαστικά, από τις άλλες «δουλειές» των ιδιοκτητών τους.
 
Στο πλαίσιο αυτό ακριβώς, η κυβέρνηση επιδιώκει να κατευθύνει τα υπερχρεωμένα σήμερα κανάλια σε μεγάλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ώστε να περιοριστούν τα δραματικά ανοίγματα που έχουν σε δάνεια, τα οποία δεν καλύπτονται πάντα από επαρκείς εξασφαλίσεις (τις εγγυήσεις, δηλαδή, που οι τράπεζες απαιτούσαν –δια ροπάλου όλα τα τελευταία- από το σύνολο των «κανονικών» επιχειρήσεων, οδηγώντας τις, ουσιαστικά, σε χρηματοδοτικό στραγγαλισμό και ανοίγοντας την όλη συζήτηση περί θαλασσοδανείων).
 
Επιπλέον, είναι σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ορίσει σημαντικό τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες που θα διαθέσει. Δεδομένου ότι στοχεύει να εισπράξει 120-180 εκατ. ευρώ (όπως περιέγραφε το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα προς το Brussels Group) είναι προφανές ότι αυτοί που θα λάβουν τελικά τις νέες άδειες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, μέσα από μια διαφανή διαδικασία. Αυτό το δεδομένο αποτελεί ακόμη μία παράμετρο που κατευθύνει την όλη διαδικασία προς τις συγχωνεύσεις/κοινοπραξίες.
 
Προβλήματα αναμένεται να έχει και η Digea που παρέχει ως και 16 θέσεις για κανάλια εθνικής εμβέλειας σήμερα. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση η οποία υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι ιδιωτικών τηλεοπτικών «μπουκέτων».
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρε ενα καντετο οπως η χουντα, οποιο δεν μας αρεσει το κλεινουμε

Ανώνυμος είπε...

Τοσο καιρο που γυρναγε ο Συριζα σε ολα τα καναλια για να γεμισει ψεμματα ακομα και το πιο μικρο χωριο ητανε καλα τα καναλια . Τωρα αρχισε να φοβαται μην βγαλουν στον αερα ολα τα ψεμματα , τους τσαμπουκαδες και την πεντοζαλη που τους εβαλε η Ευρωπη να χορευουν ??? Και μετα το παιζουν Δημοκρατες . Ποιοι οι στοχαστες του ανωτατου Σοβιετ ? Του Σταλιν ? Του εμεις ειμαστε και κανενας αλλος ??? Και βαρεθηκαμε πια αυτη την καραμμελα εχουμε εντολη απο τον λαο . Εντολη απο τον λαο ειχαν και οι αλλοι αλλα φοβουμενοι μην αρχισουν τιποτε παροχες τους ριξατε με απειλη την εκλογη Προεδρου . Ετσι δεν ειναι αριστεροι του κωλου ?????