Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Τσίπρας: Θα κοπεί η κόκκινη κλωστή μεταξύ ΜΜΕ- Τραπεζών- Κυβέρνησης


Τις προθέσεις του να σταματήσει την «αμαρτωλή» σχέση μεταξυ των ΜΜΕ και του κράτους αποκάλυψε μιλώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι αδιανόητο να συνδέεται η ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των καναλιών με τον έλεγχο του περιεχόμένου» είπε και συμπλήρωσε: «Αν δεν είναι το πλαίσιο των ΜΜΕ διαφανές και ξεκάθαρο τότε εκεί μπορεί να δημιουργηθεί μια omerta, εκεί είναι ο ορισμός της διαπλοκής, προκειμένου να διασφαλίσει προνομιακή μεταχείριση.

«Υπάρχει το τρίγωνο αμαρτίας. Δανειοδοτούσαν ΜΜΕ κι όχι επιχειρήσεις, στήριζαν κυβέρνηση και δεν ασκούνταν έλεγχος στις τράπεζες που έδιναν» σημείωσε, ενώ για άλλη μια φορά αναφέρθηκε με θετικά λόγια στο νόμο για το βασικό μέτοχο.

«Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής και συναλλαγής. Θα κόψουμε την κόκκινη κλωστή που συνδέει ΜΜΕ, Τράπεζες Κυβέρνηση» υπογράμμισε και είπε: «Αν μια επιχείρηση ΜΜΕ είναι υγιής, έχει πληρώσει άδειες είναι εν τάξει με τις τράπεζες τότε δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται. Η χώρα μας η πιο καθυστερημένη στο χώρο της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Το είχαν θέσει και οι δανειστές το 2010. Όμως ήταν η αρχική τους θέση. Υπαναχώρησαν. Ήταν εξαιρετικά ευέλικτοι στο θέμα. Δεν έκαναν ότι και στις συντάξεις. Ήταν προτιμότερο να κοπούν οι συντάξεις παρά να σπάσει ο δεσμός με ΜΜΕ. Εμάς μας στηρίζει ο λαός κι όχι αυτοί.»

Σε άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Το χειρότερο ήταν η μετάβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό τοπίο. Ήταν μια μπίζνα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Τζάμπα πέρασαν στην ψηφιακή εποχή κι έκαναν και μια εταιρία να το διαχειρίζεται. Γι΄ αυτό έκλεισε αιφνιδιαστικά η ΕΡΤ, που θα μπορούσε να στήσει μια άλλη εταιρία όπως σε κάθε ανοικτή αγορά».

«Για μας είναι τεράστιο στοίχημα η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Θα πρέπει να καταβληθεί το τέλος που πρέπει από τις εταιρίες. Καμία επίφαση νομιμότητας και λογιστικά τρικ δε θα γίνουν δεκτά. Όποιος βάζει ομπρέλες σε δημόσια παραλία και δεν πληρώνει δε θα γινόταν τεράστιο θέμα. Η αντίστοιχη κατάληψη δημόσιων συχνοτήτων δεν έχει γίνει αντίστοιχο θέμα στα δελτία των 8» διερωτήθηκε.

Επίσης σημείωσε ότι έχει ζητήσει όσοι δεν έχουν πληρώσει από τους φοροφυγάδες να το κάνουν.
Σε σχέση με τον διοικητή της ΤτΕ είπε: «Δεν ερχόμαστε με διάθεση ρεβανσισμού. Απαιτούμε να τηρούν την εθνική γραμμή. Όσοι στέκονται το ύψος των περιστάσεων δεν έχουν να φοβηθούν. Θα κριθεί από την ορθή κι ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος».

Τσίπρας σε Θεοδωράκη: Σας καλώ στις κόκκινες γραμμές που χτίζουμε
 
Τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού κι απαντώντας στον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε για την ανάγκη σεβασμού των ελεύθερων συλλογικών διαπργματεύσεων αλλά και της προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.

Μάλιστα με νόημα έστειλε μήνυμα στον κ. Θεοδωράκη ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο αίτημα για Συμβούλιο Πολτικών Αρχηγών λέγοντας στον κ. Θεοδωράκη να μην διολισθαίνει στο χτες. Τέλος, τόνισε ότι κρατά ενήμερους τους αρχηγούς ενώ ζήτησε τη στηριξή του στη διαπραγμάτευση.


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: