Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Στο τραπέζι η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές..

Εξετάζεται να εξαιρεθούν οι κινήσεις που γίνονται στα ΑΤΜ καθώς και συναλλαγές έως 500 ευρώ.Εξετάζεται να εξαιρεθούν οι κινήσεις που γίνονται στα ΑΤΜ καθώς και συναλλαγές έως 500 ευρώ.


Ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές πιθανόν με συντελεστή 0,1-0,2% προωθεί η κυβέρνηση και ήδη βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας.

Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε στην «Κ» ότι συζητείται με τους θεσμούς η επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει στους όρους και τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να προτείνει τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών 0,1-0,2%.

Το ποσοστό θα εξαρτηθεί όπως αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχους από τις εξαιρέσεις που θα προβλέπονται στο ειδικό τέλος που θα εφαρμοσθεί. Σημειώνεται ότι είχε εξετασθεί και η επιβολή μιας πάγιας εισφοράς σε κάθε συναλλαγή, πρόταση που φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο μπορεί να αποδώσει από 300 έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές (κάθε είδους συναλλαγή) ξεπερνούν τα 660 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, με γνώμονα να μην πληγούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, η κυβέρνηση στο σχέδιο εξαιρεί από το ειδικό τέλος διαφόρων ειδών συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες αν εξαιρεθούν πλήρως οι κινήσεις που γίνονται στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης (ΑΤΜ), καθώς και συναλλαγές έως 500 ευρώ, τότε το όφελος για τον προϋπολογισμό από το μέτρο θα μπορούσε να ανέλθει στα 300 με 600 εκατ. ευρώ αναλόγως του ύψους του συντελεστή που θα αποφασισθεί.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι το μέτρο δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά γίνεται συζήτηση λόγω του υψηλού δημοσιονομικού οφέλους και ταυτόχρονα της μικρής επίπτωσης που θα έχει στις συναλλαγές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας για τη μη εφαρμογή του, είναι το αντικίνητρο που θα δημιουργήσει στους χρήστες τραπεζικών καρτών. Γι’ αυτό, στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται το σχέδιο για εξαίρεση των χρεωστικών καρτών. Δηλαδή, όταν ο κάτοχος χρεωστικής κάρτας κάνει αγορά με αυτήν, δεν θα επιβαρύνεται με το ειδικό τέλος. Αντιθέτως, ο κάτοχος πιστωτικής κάρτας θα επιβαρύνεται από τη χρήση της (για συναλλαγές άνω των 300 ευρώ). Βέβαια, η χρήση πιστωτικών καρτών έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα η δαπάνη πιστωτικών καρτών έχει μειωθεί από 8,5 δισ. ευρώ το 2009 σε 6,9 δισ. ευρώ το 2014.

Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να «οδηγήσουν» τους φορολογούμενους στη χρήση των χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές προκειμένου να περιορισθεί και η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι αξίες (προϊόντων και υπηρεσιών) που θα έπρεπε να φορολογούνται σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 126,6 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 57,8 εντάσσονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, επίσης 57,8 δισ. ευρώ στο 13%, 10 δισ. ευρώ στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% και τα υπόλοιπα σε διάφορες άλλες κατηγορίες.

Αντιθέτως, οι αξίες που φορολογούνται, ή διαφορετικά η βάση πάνω στην οποία επιβάλλεται ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στα 73,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή για προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 53,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε απώλεια εσόδων άνω των 9,1 δισ. ευρώ, δεν εκδίδονται φορολογικά στοιχεία. Δηλαδή αντί να εισπράττονται 21,5 δισ. ευρώ εισπράττονται περί τα 12,4 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: