Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ντουφτ και Μπασενάουερ, οι πρώτοι «serial killers» στην Ελλάδα. Τους αποκάλεσαν «κινούμενους χάρους» γιατί σκότωναν όποιον έβρισκαν στο πέρασμά τους

serial killers

Τη σκοτεινή υπόθεση με τους δύο Γερμανούς «serial killers» που έδρασαν στα τέλη της δεκαετίας του 60 στην Ελλάδα και συγκλόνισαν την κοινή γνώμη με την δράση τους.

Η εκπομπή παρουσιάζει τα φρικτά εγκλήματα των Ντουφτ και Μπασενάουερ που ήρθαν στην Αθήνα το 1969 και μέσα σε σαράντα ημέρες σκότωσαν έξι ανύποπτους ανθρώπους, ενώ τραυμάτισαν σοβαρά άλλον ένα.
Ο Τύπος της εποχής τους αποκάλεσε «κινούμενους χάρους» γιατί σκότωναν όποιον έβρισκαν στο πέρασμά τους. Τα θύματά τους τα επέλεγαν τυχαία και τα λήστευαν, αφού πρώτα τα εκτελούσαν με βασανιστικό τρόπο.
Η «Μηχανή του Χρόνου» ερεύνησε την υπόθεση και μέσα από μαρτυρίες συνέθεσε το προφίλ των δραστών, το περιβάλλον της εποχής και το αστυνομικό θρίλερ για την σύλληψή τους. Αρχικά οι αρχές υποβάθμισαν τις αιματηρές επιθέσεις, αλλά γρήγορα αναγκάστηκαν να αλλάξουν στάση και επιβάλουν λογοκρισία στο ρεπορτάζ των εφημερίδων. Η χούντα αποφάσισε τότε να «τελειώνει» με τους δολοφόνους που αμαύρωναν την εικόνα της και θόλωναν την εικόνα του τρίπτυχου «ησυχία, τάξις και ασφάλεια».

Duft_Basenaouer
Στιγμιότυπο από τη δίκη. Η απόφαση τους έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Η έρευνα της εκπομπής για τους πρώτους κατά συρροή δολοφόνους στην Ελλάδα παρουσιάζει τις πιο σημαντικές στιγμές από την ακροαματική διαδικασία και την ετυμηγορία που ήταν πεντάκις εις θάνατον! Οι δύο Γερμανοί προσπάθησαν να αποφύγουν το εκτελεστικό απόσπασμα αλλά δεν τα κατάφεραν, χωρίς ποτέ να αποκαλύψουν τα κίνητρα της αιμοσταγούς δράσης τους.

Δείτε το trailer:
 


Στην εκπομπή μιλούν οι εγκληματολόγοι Γιάννης Πανούσης και Βασίλης Καρύδης και ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης.
Ακόμα οι Δημήτρης Ταταράκης, δικηγόρος του Μπασενάουερ, Καλλιόπη Ταμπουράκη αυτόπτης μάρτυρας της υπόθεσης και οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν τα γεγονότα: Γιώργος Βαξεβανίδης, Πάνος Σόμπολος, Τάσος Κοντογιαννίδης, Σπύρος Καρατζαφέρης, ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Βούτος και ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος.

mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: