Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Μελέτη ισχυρίζεται ότι η Eldorado Gold δεν πληρώνει φόρους στην Ελλάδα!



«Η Eldorado Gold κατηγορείται για αποφυγή φόρων» σημειώνεται σε ρεπορτάζ του ανταποκριτή της εφημερίδας The Globe and Mail, Έρικ Ρέγκιουλι, ο οποίος αναφέρεται στην παρουσίαση μελέτης του ολλανδικού ερευνητικού κέντρου SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations), η οποία έγινε τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ, και σήμερα Τετάρτη στην Αθήνα, όπου, όπως τονίζεται, συμμετείχε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Eva Joly.

Η μελέτη της SOMO έχει διαπιστώσει πως η Eldorado Gold χρησιμοποιεί, νομότυπα, έναν πολύπλοκο ιστό εταιρειών-βιτρίνα στην Ολλανδία και τα Μπαρμπέιντος, ώστε να αποφεύγει την πληρωμή φόρων στην Ελλάδα.

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις της ερευνήτριας της SOMO, Katrin McGauran, που συμμετείχε στην εκπόνηση της μελέτης, και η οποία αναφέρει ότι αυτές οι εταιρείες-βιτρίνα στην Ολλανδία «εκθέτουν τους δανειστές της Ελλάδας ως υποκριτές» και σημειώνει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ολλανδία έχουν διπλά στάνταρντς. Από τη μία πλευρά επιβάλλουν αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα οποία έχουν εξοντωτικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά επιτρέπουν με ενεργό τρόπο τη φοροδιαφυγή, η οποία κοστίζει στο ελληνικό κράτος εκατομμύρια ευρώ».

Ακόμη, αναφέρεται ότι η αντιπρόεδρος, υπεύθυνη για θέματα επενδύσεων της Eldorado Gold, Krista Muhr, τόνισε ότι η εταιρεία αρνείται όλες τις κατηγορίες της SOMO και υποστηρίζει ότι η Eldorado Gold πληρώνει κανονικά τους φόρους της στο ελληνικό Δημόσιο για τα εισοδήματα τα οποία παράγονται στην Ελλάδα και πως από το 2012 η εταιρεία έχει πληρώσει 50 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στο ελληνικό δημόσιο.

Ωστόσο ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η υπεύθυνη της Eldorado Gold δεν εξήγησε ποια είναι τα σημεία στα οποία είναι λάθος η μελέτη της SOMO.


1.4.2015 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB

Δεν υπάρχουν σχόλια: